Nogomet

Veliki milanski derbi ne donosi dvoboj momčadi s vrha, Manchester United na ispitu kod Arsenala

Sportnet • petak, 21.11.2014.
Veliki milanski derbi ne donosi dvoboj momčadi s vrha, Manchester United na ispitu kod Arsenala
Foto: EPA

Pred nama je još jedan zanimljiv nogometni vikend s nizom kvalitetnih utakmica. Najviše se priča o dvoboju Milana i Intera te o susretu između Arsenala i Manchester Uniteda...

Vodeći Bayern, jedini bundesligaš bez poraza, klupskim se obvezama vraća kroz domaći ogled s Hoffenheimom, koji je odličan ulazak u sezonu kompromitirao s dva uzastopna poraza, od Borussije (M) i Kölna. No, glavna vijest uoči tog susreta najavljeni je povratak Bastiana Schweinsteigera, novog kapetana Elfa, koji bi mogao ubilježiti prvi ovosezonski nastup nakon dugotrajne stranke zbog ozljede.

Olićev i Perišićev Wolfsburg, prvi pratitelj Bavaraca, imat će težak posao produžiti svoj pobjednički niz u Gelsenkirchenu, a Borussia (M) nakon prvog ligaškog poraza dočekuje Eintracht, koji je u zadnja četiri kola ostao bez ijednog boda. Kloppova Borussia (D) s(p)retno se izvukla iz crne rupe u prošlom kolu, a radi li se o dugoročnijem pomaku prema naprijed, pokazat će gostovanje kod Paderborna.

Derbi se ovoga puta igra na začelju, a sastaju se sjeverni susjedi HSV i Werder, koje vode novi treneri Zinnbauer i Skripnik. Dva ugledna prvoligaša bore se za bijeg iz opasne zone, iza njih jedino je Stuttgart, a Hamburžani Ive Iličevića ove sezone imaju daleko najlošiji napad lige, postigli su samo četiri gola u 11 kola. S druge strane, Werder će morati nastupiti bez svog prvog strijelca, i jednog od vodećih strijelaca Bundeslige, ozlijeđenog Franca di Santa.

Iako se ovog vikenda u Rimu igra dvoboj petog Lazija i prvog Juventusa, najzanimljivija utakmica 11. kola ipak će se odigrati u nedjelju navečer između gradskih rivala Milana i Intera. Milan nije pobijedio posljednje tri, a Inter dvije prvenstvene utakmice, a obje ekipu cijelu sezonu igraju vrlo promjenjivo. Milan vodi za samo jedan bod prednosti. Na klupi Intera debitirat će novi-stari trener Roberto Mancini koji je prilikom predstavljanja izjavio da velike nade polaže u Kovačića. Hrvatski reprezentativac trebao bi startati na poziciji "desetke" u rombu (Inter je pod Mazzarijem igrao u 3-5-2 formaciji) iza Palacija i Icardija. Talijanski mediji špekuliraju kako bi Inzaghi za derbi mogao promijeniti svoju uobičajenu 4-3-3 formaciju u 4-2-3-1.

Vodeći Juventus gostuje na Olimpicu kod petog Lazija koji je u prošlom kolu izgubio kod Empolija nakon šest utakmica bez poraza. Lazio je nad Juventusom u Seriji A posljednji put slavio prije gotovo 11 godina, u prosincu 2003. Drugi Rimski klub Roma gostuje u Bergamu kod 17. Atalante, a Napoli će niz od osam uzastopnih utakmica bez poraza pokušati nastaviti doma protiv Cagliarija.

Genovske momčadi iz vrha tablice, Genoa i Sampdorija, bodove će tražiti protiv Palerma, odnosno Cesene. Torino će ugostiti Sassuolo, a zanimljiv dvoboj odigrat će se između Verone i Fiorentine u Veroni.

U derbiju 12. kola engleske Premier lige, Arsenal će na Emiratesu dočekati Manchester United. Iako su prije početka sezone iz tabora obje ekipe najavljivali borbu za naslov prvaka, nakon 11 odigranih kola zaostaju 12, odnosno 13 bodova za vodećim Chelseajom te će se, po svemu sudeći, do kraja sezone boriti za mjesta koja vode u Ligu prvaka. U posljednjih šest međusobnih dvoboja Manchester je upisao četiri pobjede, a dvije utakmice su završile neriješeno. Wengeru će na raspolaganju ponovno biti Giroud koji se oporavio od loma noge, no neće moći računati na Welbecka, bivšeg igrača Manchestera, i Walcotta. Kod Manchestera sigurno neće nastupiti , Falcao, Shaw i Carrick.

Vodeći Chelsea na Stamford Bridgeu dočekuje WBA. Mourinho će sigurno moći računati na Diega Costu koji se vratio nakon istegnuća tetive koljena, no moguće je da će utakmicu propustiti Fabregas. Međutim, Chelsea je jedina 100%-tna ekipa na domaćem terenu u ovogodišnjem Premiershipu i za očekivati su sva tri boda protiv 14. WBA.

Manchester City na domaćem terenu dočekuje ovogodišnje iznenađenje, petoplasiranu Swanseaju, a drugi Southampton će potvrdu odlične forme tražiti na Villa Parku. Everton će bodove za bijeg sa sredine ljestvice tražiti doma protiv West Hama, dok će puno težu zadaću imati Liverpool i Tottenham na gostovanjima kod Crystal Palacea, odnosno Hulla.

Paris Saint-Germain nakon pobjede u derbiju protiv Marseillea otvara 14. kolo Ligue 1 gostovanjem kod Metza. Povratnik u elitno društvo bilježi dobre rezultate i nalazi se na sredini poretka, dok Parižani žele možda i preskočiti OM, kojeg očekuje još jedan „tvrd orah“ na Velodromeu.

Vrlo dobri Žirondinci dolaze na noge lideru, nakon dvije uzastopne prvenstvene pobjede. Sraz Marseillea i Bordeauxa uvijek je „vruć“, pun tenzija i sasvim sigurno će Velodrome biti ispunjen do posljednjeg mjesta. Trećeplasirani Lyon će u goste na Korziku kod Bastije, koja je u prošlom kolu prekinula crni niz pobjedom nad Montpellierom.

U derbiju začelja posljednji Lorient dočekuje predzadnji Lens, dok će Guingamp za izlaz iz opasne zone morati ostati neporažen kod kuće protiv Rennesa. Monaco našeg Danijela Subašića hvatat će priključak prema vrhu, a sljedeća prepreka na Stade Louis II zove se Caen.

12. kolo španjolskog prvenstva donosidva vrlo zanimljiva dvoboja, jedan u Madridu, a drugi u Barceloni. Atletico i Barcelona tražit će pobjede u susretima protiv Malage i Seville. Madriđani dočekuju Malagu koja je uz madridski Real trenutno u najboljoj formi u ligi. Međutim sada će biti na teškom iskušenju i niz pobjeda mogao bi se prekinuti.

Ivan Rakitić po prvi put će zaigrati protiv kluba u kojem je do ove sezone bio kapetan. Nakon odličnog ulaska u sezonu, Sevilla je u posljednja dva kola uhvatila samo bod i izgubila korak s vodećim dvojcem. U Barceloni će joj biti vrlo teško jer se domaćin želi podići nakon dva kola bez pobjede i teško izborena tri boda u Almeriji.

Madridski Real trebao bi imati lagan posao, gostuje kod Eibara koji je za neke neugodan domaćin, međutim za Madriđane ne bi smio biti. Valencia će igrati gradski derbi protiv Levantea i tražit će nova tri boda za ostanak uz bok Realu i Barceloni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!