Nogomet

Video: Arsenal nanio Borussiji (D) prvi poraz u Ligi prvaka, Anderlecht osigurao Europsku ligu

Davor Kovačević • srijeda, 26.11.2014.
Video: Arsenal nanio Borussiji (D) prvi poraz u Ligi prvaka, Anderlecht osigurao Europsku ligu
Foto: EPA

U grupi D Lige prvaka bilo je gotovo jasno sve i prije pretposljednjeg kola. Arsenalu je i jedan bod matematički osiguravao prolazak u sljedeću fazu natjecanja zajedno s dortmundskom Borussijom, a na kraju su Topnici sa sva tri ostali u igri za prvo mjesto. Taj rasplet iz utrke je izbacio Anderlecht i Galatasaray, no Belgijci su ti koji će i na proljeće nastaviti igrati europske utakmice.

Arsenal – Borussia Dortmund 2:0

Dortmundska Borussia mogla je opušteno doći na Emirates, bez prevelikog rezultatskog imperativa. S četiri čiste pobjede iz četiri nastupa i bod im je bio dovoljan i za matematičko osiguranje prvog mjesta, dok je jednako tako i Arsenalu jedan bod značio siguran prolazak dalje, 15. u nizu. Na kraju svega pobjeda Arsenala i zadržavanje u igri londonskog kluba za prvo mjesto, ali i nešto mirniji san Arsenea Wengera.

Gledatelji se nisu ni smjestili, a Arsenal je već došao u vodstvo. U 75. sekundi utakmice Cazorla i Sanogo su uspjeli iskombinirati na malom prostoru u 16-ercu, a Sanogo je bio spretan i doveo domaćine u vodstvo, no činilo se da je pogotku prethodilo i malo zaleđe. Sedam minuta kasnije opet je Sanogo bio u odličnoj prilici udvostručiti vodstvo. Izašao je sam pred golmana, no bio je prespor i zapetljao se na koncu svega.

U 19. minuti konačno je zaprijetila i Borussia. Pisczek je s desne strane uputio odličan prizeman centaršut, no Immobile je bio malo prekratak. U tim se trenucima igra malo primirila, pa su gledatelji sve do 39. minute čekali za novo uzbuđenje. Odlična duga lopta gostiju glavom je spuštena za Mkhitaryana koji se tako našao u izglednoj prilici za izjednačenje, no svaku pohvalu s druge strane zaslužio je i vratar Arsenala Martinez.

U nastavku je Arsenal prekinuo napadačku neinventivnost iz druge polovice prvog poluvremena. U 51. minuti Sanchez je ukrao jednu loptu na 40 metara, sjurio se prema golu Borussije, vrlo dobro šutirao, no iskazao se i Weidenfeller. Gol je visio u zraku, Oxlade-Chamberlain je tri minute kasnije onako igrački iz koraka opalio poluvolej koji je odsjeo na gredi, a onda je u 57. Arsenal poveo s 2:0. Sanchez je primio jednu loptu malo iskosa s lijeve strane i fantastično naciljao donji lijevi kut gola nemoćnog Weidenfellera.

Do kraja utakmice obje su momčadi imale nekoliko manjih prilika za postizanje pogotka. Više ih je, doduše, imala Borussia, no nije uspjela doći ni do počasnog pogotka upisavši tako prvi poraz u ovogodišnjoj Ligi prvaka.

Anderlecht – Galatasaray 2:0

U Bruxellesu se odigrao dvoboj u kojima su i Anderlecht i Galatasaray morali jurišati na pobjedu koja bi im ostavila minimalnu nadu za prolazak, ali i nadati se kako će Arsenal kiksati na domaćem terenu protiv Borussije. Do pirove pobjede na kraju je stigao Anderlcecht i tako osigurao utješnu nagradu u vidu Europske lige, ali i dodatno rasklimao stolicu Cesareu Prandelliju.

U utakmici koju je sudila hrvatska ekspedicija na čelu s Ivanom Bebekom, Galatasaray je bio gotovo bezopasan u prvih 45 minuta. Bolju igru domaćin je konkretizirao na isteku prvog poluvremena, jedan centaršut Praet je glavom prenio do Mbembe koji s pet metara neometan glavom pogađa mrežu gostiju.

Nešto bolje Galatasaray je izgledao u drugih 45 minuta. U 54. i 59. Inan i Yilmaz su imali prilike za izjednačenje, no u oba navrata dobro je reagirao domaći vratar Proto. 15 minuta prije kraja Turci su imali najbolju priliku na utakmici, no Yilmazova lopta je odsjela na gredi.

Anderlecht je mogao kazniti Galatasaray za propušteno u 82. minuti. Conte je primio odličnu loptu, no iz izgledne pozicije opucao je vrlo loše i propustio zapečatiti trijumf domaće momčadi. Svega nekoliko trenutaka kasnije nade Galatasaraya u povratak su naglo umanjene kada je Bebek pokazao drugi žuti karton gostujućem kapetanu Inanu.

Sve dvojbe konačno su razriješene pet minuta prije kraja. Slobodan udarac s desne strane imao je Anderlecht, Muslera je odbio loptu do Mvembe koji se još jednom dobro snašao i tako po drugi puta zatresao mrežu Galatasaraya za prvu pobjedu ove sezone u Ligi prvaka belgijskog predstavnika.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!