Nogomet

Barcelonu očekuje teška zadaća na Mestalli, novi derbi za milanski Inter

Sportnet • petak, 28.11.2014.
Barcelonu očekuje teška zadaća na Mestalli, novi derbi za milanski Inter
Foto: EPA

Pet liga donosi nam i ovog vikenda niz zanimljivih dvoboja. Zvučni dvoboji igrat će se u Valenciji i u Rimu gdje gostuju Barcelona i milanski Inter...

Najzanimljiviji dvoboj 13. kola Bundeslige odvijat će se odmah iza Bayernovih leđa. Drugoplasirani Wolfsburg, s Olićem i Perišićem i bez suspendiranog Luiza Gustava, ugostit će trećeplasiranu Borussiju iz Mönchengladbacha, kojoj će nedostajati strijelac odličnog gola iz Villarreala, Xhaka. Oba su kluba u četvrtak igrala Europsku ligu, a Borussia (M) nakon 18 utakmica bez poraza dva je puta zaredom u prvenstvu ostala praznih ruku. "Nismo se zanosili kada nismo gubili pa sada nećemo potonuti nakon dva uzastopna poraza", tvrdi Havard Nordtveit.

Bavarci Josepa Guardiole idu na noge berlinskoj Herthi, koja ima jednu od najlošijih obrana u ligi, dok je momčad iz Münchena zasad primila samo tri. "Bundesliga nije dosadna. Nije lako pobjeđivati, uvijek moramo potrošiti mnogo energije u svojim utakmicama", tvrdi španjolski stručnjak.

Jedvajevi Apotekari svoje će četvrto mjesto čuvati kod kuće protiv Kölna, a vrlo dobri Augsburg, koji ove sezone ili dobiva ili gubi - jedini je bez remija - ugostit će jedno od velikih imena s dna poretka, HSV. Borussia (D) svoj ugled nastavlja spašavati kod Eintrachta, Werder ima priliku doći do bodova protiv Paderborna, a fenjeraš Stuttgart, s povratnikom Huubom Stevensom na klupi i tri uzastopna poraza na kontu, ide u Freiburg.

Marseille će kao lider otvoriti 15. kolo Ligue 1 i već u petak navečer na Velodromeu dočekati Nantes. Momčad Marcela Bielse preokretom je slavila protiv Bordeauxa u prošlotjednom derbiju i preskočila PSG na vrhu. No, Kanarinci u goste vodećoj momčadi dolaze kao najbolja obrambena ekipa u ligi, samo devet golova inkasirao je Nantes u 14 utakmica, iako im nedostaje napadačkih rješenja (13 postignutih pogodaka).

Jedina neporažena momčad u dosadašnjih 14 kola, Paris Saint-Germain, na Parku prinčeva dočekuje Nice i želi uhvatiti nove bodove u utrci za naslov. Uz raspoložene Ibrahimovića, Cavanija, Lavezzija i društvo, to ne bi trebao biti veći problem. Barem se tome nada trener Laurent Blanc, koji uživa i u dobrim rezultatima svoje momčadi u Ligi prvaka.

Monaco našeg vratara Danijela Subašića ponajprije zahvaljujući njemu ne prima puno golova (samo dva u pet utakmica Lige prvaka), a u ovom kolu momčad iz Kneževine putuje u goste Rennesu. U nedjeljnim popodnevnim utakmicama Bordeaux dočekuje Lille, dok je Evian domaćin Guingampu. Večernji termin rezerviran je za veliki okršaj na Geoffroy-Guichardu, ljuti derbi između Saint-Etiennea i Lyona.

U ranoposlijepodnevnom nedjeljnom terminu (14:30), čeka nas dvoboj drugoplasiranog Southamptona i trećeg Manchester Cityja. Nakon 12 odigranih kola Sveci drže iznenađujuće visoko drugo mjesto s dva boda više od prvog pratitelja Manchester Cityja. Građani se uzdaju u formu sjajnog Sergia Agüera koji je u posljednjih 12 utakmica zabio 14 golova (od čega hat-trick Bayernu u Ligi prvaka) te je trenutno najbolji strijelac Premiershipa s 12 golova. No, Southampton je momčad koja je ove sezone u Premier ligi primila uvjerljivo najmanje pogodaka (samo šest, dok ih je prvi pratitelj, vodeći Chelsea, primio 11) te će taj podatak predstavljati dodatni izazov za Agüera i društvo.

Vodeći Chelsea ide na noge 14. Sunderlandu. S obzirom na formu i kvalitetu Bluesa, sve osim punog plijena za Mourinhovu momčad bilo bi veliko iznenađenje. Pozitivan niz od dvije pobjede, Manchester United pokušat će nastaviti na domaćem terenu protiv Jelavićevog Hull Cityja. Hull nije pobijedio u posljednjih pet utakmica (od čega tri uzastopna poraza) te su Vragovi apsolutni favoriti u ovom dvoboju. Falcao je ozlijeđen, a van Persie van forme, te bi za United u špici mogao započeti mladi James Wilson.

Liverpool će niz od tri poraza pokušati prekinuti na Anfieldu protiv Stokea, a zanimljivi dvoboj na White Hart Laneu odigrat će Tottenham i Everton.

Španjolci ovog vikenda na rasporedu imaju susrete 13. kola koji se već tradicionalno odigravaju od petka do ponedjeljka u svim mogućim terminima. Derbi kola na rasporedu je u nedjelju u večernjim satima kada Valencia na Mestalli dočekuje momčad Barcelone. Valencia je sjajno ušla u sezonu, međutim malo je posustala o čemu svjedoči i neočekivani poraz u prošlom kolu protiv gradskog rivala Levantea. Bez obzira na to, neugodan je i zahtjevsan protivnik i Barcelona će biti na velikom ispitu. U prošlom kolu na Camp Nouu je stradala Sevilla, a sada Rakitićevu momčad očekuje novi težak ispit.

Neće biti lako niti madridskom Realu koji također ide na zahtjevno gostovanje. On putuje u Malagu koja je poput Valencije vrlo dobro krenula u novu sezonu. Madriđani su u velikoj formi, igraju sjajno u Primeri i zanimljivo je da su posljednjih tjedana imali više problema u Ligi prvaka protiv Ludogoreca i Basela nego u domaćem prvenstvu. Doduše, na ruku im je išao i nešto lakši raspored, ali ipak u svim susretima bili su vrlo uvjerljivi. Gostovanje kod Malage bit će pravi ispit.

Mandžukićev Atletico igra u nedjeljnom podnevnom terminu po hrvatskom vremenu protiv Deportiva iz La Corune. Deportivo je u zoni ispadanja i Atletzico bi trebao opravdati status favorita u ovom susretu. Kolo će biti otvoreno večeras susretom između Real Sociedada i Pašalićevog Elchea.

U novom kolu talijanskog nogometnog prvenstva očekuje nas nekoliko zanimljivih parova, a najzvučniji je dvoboj Rome i Intera na Olimpicu. Rimljani se i dalje drže blizu Juventusa, na tri boda su od vodeće momčadi, tako da će i protiv Mancinijeve ekipe morati "jurišati" na pobjedu. S druge strane, Nerazzurri su pali na deveto mjesto i moraju konačno odigrati dobru utakmicu.

2 sata i 45 minuta prije njih na teren će istrčati Juventus i Torino, igra se Derby della Mole velikih gradskih rivala. Kao i u velikoj većini susreta kroz povijest, Bianconeri su favoriti i sve osim njihovog slavlja iznenadilo bi nogometnu Italiju. Allegrijevi igrači su dobili dodatno samopouzdanje nakon uspjeha u Ligi prvaka ovog tjedna.

Trećeplasirani Napoli pokušat će do bodova u Genovi kod Sampdorije, a Benitez se uzda u napadačke sposobnosti Callejona i Higuaina koji su zajedno ove sezone u Serie A zabili 15 pogodaka. Milan ima imperativ pobjede protiv Udinesea na San Siru, a Lazio će poslije "šamara" od Juventusa utjehu tražiti u Veroni protiv Chieva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!