Nogomet

Steaua odlukom Vrhovnog suda ostala bez imena i grba te nastupila kao "Domaćin"

Branimir Korać • nedjelja, 07.12.2014.
Steaua odlukom Vrhovnog suda ostala bez imena i grba te nastupila kao "Domaćin"
Foto: EPA

U 17. kolu rumunjskog prvenstva vodeća momčad prvenstva nastupila je pod nazivom "Domaćin", bez grba i standardnih dresova. Riječ je o Steaui koja je sudskom odlukom ostala bez imena i grba koji je koristila godinama...

Steaua je u 17. kolu upisala pobjedu protiv Iasija s 1:0, zadržala je visoku prednost nad pratnjom, međutim susret je obilježila druga bizarnost. Naime, sudskom odlukom Steaua nije smjela koristiti to ime te svoj grb i dresove.

Najveći rumunjski klub izgubio je spor s Ministarstvom obrane koji je još 2012. godine pokrenuo parnicu protiv kluba tražeći zabranu korištenja imena i obilježja koje je klub nosio.

Sve je započelo još nakon Drugog svjetskog rata kada je Steaua osnovana kao Vojni sportski klub Bukurešt da bi kasnije bila preimenovana u Vojni sportski klub Steaua.

Nakon pada režima Nicolaeja Ceausescua, klub se odvojio od vojske, odbacio "Vojni" iz naziva i s vremenom je potpuno privatiziran. Kada je Gigi Becali kupio klub, Ministarstvo obrane nije mu dalo dozvolu za korištenje imena i obilježja, a uskoro su krenule i tužbe. Lokalni i regionalni sudovi presudili su u korist kluba, ali Vrhovni sud bio je na strani Ministarstva obrane i Steaua je dobila zabranu zvati se Steaua.

Protiv Iasija nastupila je u gostujućim žutim dresovima, a na semaforu nije bilo grba kluba te je umjesto imena stajalo "Domaćin".

Inače, traju pregovori između predstavnika kluba i Ministarstva obrane, a ukoliko oni ne budu uspješni, rumunjski mediji nagađaju da bi se klub mogao zvati jednostavno Bukurešt ili prema nekom od generalnih sponzora.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!