Nogomet

Veliko iskušenje za Inzaghija na Olimpicu, Mandžukićev Atletico putuje u Baskiju

Sportnet • petak, 19.12.2014.
Veliko iskušenje za Inzaghija na Olimpicu, Mandžukićev Atletico putuje u Baskiju
Foto: EPA

Posljednji nogometni vikend u nekim ligama ove godine donosi niz zanimljivih dvoboja. U Rimu gostuje Milan koji će pokušati iznenaditi Romu, u Engleskoj je u središtu pozornosti dvoboj između Liverpoola i Arsenala dok u Španjolskoj Athletic Bilbao dočekuje madridski Atletico...

Pedantni Nijemci na zimsku stanku odlaze točno na polovici svog prvenstva, a jesenski prvak Bayern sjajnu će polusezonu zaključiti na gostovanju u Mainzu već u petak navečer. Guardiolina momčad ima 13 pobjeda i tri remija, bez poraza, uz gol-razliku 39:3, i u tom furioznom stilu želi odraditi i 17. kolo. "Nema isprika, u Mainz idemo po pobjedu", rekao je španjolski strateg na bavarskoj klupi, a u Mainzu imaju "lukav" plan: "Nadamo se uhvatiti Bayern u blagdanskom raspoloženju".

Jesenski viceprvak, Olićev i Perišićev Wolfsburg, nakon dva uzastopna remija dočekuje Köln, a posebno će zanimljivo biti u okršaju šestoplasiranog Augsburga i trećeplasirane Borussije (M). Domaćin je ugodno iznenađenje na tablici, no doživio je i dva poraza zaredom, a gosti su opet raspucani i dobro raspoloženi, te razmišljaju i o Ligi prvaka. Osim toga, Augsburg i dalje ne zna za neriješeni rezultat.

Jedvajev Bayer iz Leverkusena ima slične ideje, a na BayArenu mu dolazi atraktivni Eintracht s prvim strijelcem lige Meierom. Momčad iz Frankfurta pravi je "festival nogometa": dobiva, gubi, ima drugi najbolji napad lige, ali i drugu najgoru obranu. Dosadno sigurno neće biti, a titula derbija začelja pri kraju prosinca pripala je okršaju dvije njemačke institucije, Werdera i Borussije (D), koji traže bijeg iz opasne zone.

Pred Talijanima je zadnje ovogodišnje kolo u prvenstvu, a četiri kluba već su odradila svoj posao. Juventus i Napoli su pobjedama protiv Cagliarija, odnosno Parme uspješno zaključili godinu, ostalih 16 momčadi do bodova će pokušati doći u subotu i nedjelju. Najzvučniji par je sudar Rome i Milana na Olimpicu.

Rimljani su se u prošlom kolu približili Juventusu na samo bod zaostatka i ukoliko žele da tako ostane i početkom nove godine, morat će pobijediti Inzaghijev Milan. Rossoneri su pokazali da mogu i protiv jačih momčadi, svladali su Napoli prošlog vikenda i žele se dokazati i protiv drugoplasirane Rome, te nastaviti borbu za treću poziciju kojoj se nadaju.

Još jedan milansko-rimski dvoboj odigrat će se na San Siru gdje Inter dočekuje Lazio. Kovačić će nastojati ponoviti dobru igru iz Verone gdje je zabio pogodak za slavlje nad Chievom. To je ujedno odlična šansa Nerazzurrima da se uključe u borbu za treće mjesto na tablici i da pokušaju spasiti sezonu koja je zasad debelo ispod očekivanja.

U nedjelju se na Anfieldu sastaju Liverpool i Arsenal, ekipe iz kojih su prije sezone najavljivali pohod na titulu, međutim, serija loših rezultata zaustavila ih je na 6., odnosno 11. mjestu. Ipak, Wengeru i Rodgersu raspoloženje su popravile pobjede u drugim natjecanjima. Arsenal se plasirao u drugi krug Lige prvaka u kojem je izvukao Monaco, dok je Liverpool svladao Bournemouth u Capital One Cupu. Dejan Lovren je na toj utakmici zadobio ozljedu prepona te je pod upitnikom za derbi kola.

Vodeći Chelsea u ponedjeljak gostuje kod Stokea koji cijelu sezonu igra promjenjivo. Na posljednjem gostovanju na Britannia Stadiumu, Bluesi su izgubili 3:2. Manchester United će sjajan niz od šest uzastopnih pobjeda pokušati nastaviti kod Aston Ville, protiv koje Crveni Vragovi u posljednjih devet utakmica imaju omjer osam pobjeda i jedan remi.

Manchester City će svoju "jurnjavu" za Chelseajem pokušati nastaviti na domaćem terenu protiv 16. Crystal Palacea, a West Ham brani četvrto mjesto protiv "fenjeraša" Leicestera koji je u zadnjih 11 utakmica upisao devet poraza. Kranjčarov OPR dočekuje WBA, a Jelavićev Hull dočekuje Swansea.

Posljednji radni vikend ove godine u Primeri donosi devet dvoboja. Onaj deseti između Real Madrida i Seville odigrat će se u veljači sljedeće godine zbog dobro poznatih razloga - nastupa Madriđana na Svjetskom klupskom prvenstvu u Maroku.

Derbi vikenda igrat će se u Bilbau gdje Athletic igra protiv madridskog Atletica. Momčad iz Bilbaa vrlo loše ušla je u sezonu, međutim onda se počela oporavljati i sada je u sredini ljestvice. Bez obzira na to, u klubu ne mogu biti zadovoljni dosad učinjenim i svakako su očekivali više. Dolazak Mandžukićevog Atletica dobro će doći Bilbau da pokuša uzeti zvučnu pobjedu, međutim ovo je vrlo važan susret i za Atletico koji također treba tri boda kako mu Barcelona ne bi previše odmaknula.

Barcelona ne bi smjela imati problema protiv slabe Cordobe, majstora remija koji ima samo jednu pobjedu ove sezone. Bit će zanimljivo vidjeti je li se Valencia probudila i može li ući u seriju dobrih rezultata. Nakon odličnog ulaska u sezonu, uslijedila je kriza, no u posljednja dva kola je neporažena. Sada je očekuje susret protiv Eibara, novaka u ligi koji se ove sezone pokazao u sasvim dobrom svjetlu.

Francusko prvenstvo došlo je do svojeg posljednjeg kola u prvom dijelu sezone. Otvorit će ga u petak navečer domaći Lens, koji za izlazak iz opasne zone očajno treba tri boda protiv Nice. Subotnji program otvara Paris Saint-Germain domaćim susretom protiv Montpelliera. Parižani su prošlog tjedna kod Guingampa doživjeli prvi prvenstveni poraz, a na Parku prinčeva žele zadržati priključak za vodećim Marseilleom.

Liderska ekipa Marcela Bielse u nedjelju će dočekati Lille u popodnevnom terminu. Marseille je prošlog tjedna, kao i PSG, doživio poraz, a za OM bio je koban Monaco našeg Danijela Subašića. Momčad iz Kneževine u subotu gostuje kod Metza, koji već pet kola ne zna za pobjedu.

U derbiju začelja susreću se Caen i Bastia, dok je najzanimljiviji susret 19. kola dobio tradicionalni večernji nedjeljni termin. Petoplasirani Bordeaux će na svojem Stade Chaban-Delmasu ugostiti treći Lyon.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!