Košarka

Planinić najbolji kod Podgoričana u visokom porazu, Gjergjin Oostende iznenadio Lietuvos Rytas

Branimir Korać • četvrtak, 15.01.2015.
Planinić najbolji kod Podgoričana u visokom porazu, Gjergjin Oostende iznenadio Lietuvos Rytas
Foto: EPA

Okončano je drugo kolo Top 32 Eurokupa , a u bogatoj večeri nastupili su i Hrvati. Darko Planinić upisao je najbolje brojeve, Marko Popović dao je doprinos u pobjedi Himkija dok je Paolo Marinelli odigrao dobro u ključnim trenucima gostovanja Union Olimpije u Dijonu...

Skupina G

Uniks Kazan - ČEZ Nymburk 75:67

Poznanici iz VTB lige, Uniks Kazan i ČEZ Nymburk, susreli su se i u Eurokupu gdje je Uniks na svom parketu bio uspješniji sa 75:67. Domaćin je imao veliku nadmoć u skoku (46:24) i to je u konačnici kapitalizirao i zasluženo slavio. Nakon nešto slabijeg ulaska u utakmicu, Uniks je zaigrao bolje u drugom poluvremenu kada je rezultat konstantno držao pod kontrolom.

Predvodili su ga Keith Langford s 14 poena (3/8) te s po 11 James White (4/9), Sergej Bikov (3/5) i Pavel Antipov (3/7, 13 skokova). Kostas Kaimakoglu dodao je deset poena (4/11) i deset skokova. Kod Čeha Tre Simmons ubacio je 17 poena (6/10) dok je Darius Washington dodao 15 poena (4/11). Nymburk je tako još jednom ostao bez odgovora protiv Kazana koji je slavio u svih šest posljednjih susreta.

Skupina H

Gran Canaria - Budućnost 92:69

Budućnost je ubilježila novi poraz, ovaj put vrlo visoki na gostovanju kod Gran Canarije. Gosti nisu imali nikakvog rješenja za napad domaćina, s druge strane podbacili su neki od ključnih igrača i što je susret više odmicao, to je prednost Gran Canarije više rasla.

Kyle Kurić bio je najraspoloženiji kod domaćina s 19 poena (7/15) dok su po 14 poena dodali Brad Newley (4/8), Levon Kendall (5/10) i Ian O'Leary (5/8, pet skokova). Jedan od rijetkih raspoloženih kod Budućnosti bio je Darko Planinić s 18 poena (8/14 za dva) i šest skokova, a Omar Cook dodao je 12 poena (4/6). Robert Rikić za osam minuta dodao je četiri poena.

Skupina I

CAI Zaragoza - Virtus Rim 67:53

Košarkaši Zaragoze odnijeli su pobjedu protiv rimskog Virtusa 67:53 u susretu koji nije mogao zadovoljiti kvalitetom. Bilo je to obostrano napucavanje s vanjskih pozicija, momčadi su kombinirano ispucale čak 72 šuta za tri poena u čemu je Zaragoza bila bolja i to joj je na kraju donijelo pobjedu.

Najraspoloženiji bio je Marcus Landry s 20 poena (7/15, trica 6/12) dok je Jason Robinson dodao 11 poena (4/13) i šest skokova. Kod Virtusa Bobby Jones ubacio je 18 poena (5/11) uz osam skokova, a Maxime de Zeeuw dodao je deset poena (4/10). Rok Stipčević za 29 minuta ubilježio je sedam poena (2/3 za dva, 1/7 za tri) uz četiri asistencije.

Skupina J

PAOK Solun - Foxtown Cantu 78:77

Košarkaši PAOK-a stigli su do pobjede na svom parketu protiv Cantua 78:77. Cantua nije bio daleko od iznenađenja, vodio je sa 76:67 na ulasku u zadnje minute da bi domaćin napravio preokret. Deset sekundi prije kraja susreta Georgios Dedas ubacio je tricu za 78:77 nakon čega su gosti imali posljednji napad, ali Stefano Gentile izgubio je loptu.

Kevin Langford kod pobjednika upisao je 18 poena (7/11) i šest skokova, a po 11 poena dodali su Kostas Kakaroudis (4/5) i Apollon Tsochlas (4/6, sedam asistencija). U redovima Cantua DeQuan Jones ubilježio je 16 poena (7/9) uz devet skokova, po 14 poena dodali su Darius Johnson-Odom (6/11) i Eric Williams (5/10), pet skokova dok je Ivan Buva za 21 minutu dodao sedam poena (2/4 za dva, 1/2 za tri) uz četiri skoka.

Himki - Limoges 79:70

Himki je ugostio momčad Limogesa i slavio sa 79:70. Zaslužena pobjeda ruske momčadi koja je odlično krenula u utakmicu i već na kraju prve četvrtine imala dvoznamenkastu prednost da bi Limoges sredinom druge dionice uspio poravnati na 24:24. Ipak, Koponen i Rice stvorili su ponovno razliku i domaćin više nije imao problema.

"Ovo je vrlo važna pobjeda za nas. Nismo dobro krenuli u Top 32, poraženi smo u Cantuu i trebala nam je ova pobjeda. Odigrali smo puno bolje u obrani nego u prošlom susretu. Limoges je neugodna momčad, atletski vrlo jaka što je pokazala velikim brojem napadačkih skokova (16). Borili smo se tijekom cijelog susreta i na kraju ipak zaslužili pobjedu", rekao je Petteri Koponen.

Finac je ubacio 24 poena (9/14), a po 11 su dodali Rice (2/6, sedam skokova) i Marko Popović (1/2 za dva, 3/6 za tri). Kod Limogesa po 13 poena ubilježili su Jamar Smith (5/12, pet skokova), Adrien Moerman (5/14, pet skokova) i Ramel Curry (6/8, pet skokova).

Skupina K

Brose Baskets - Bayern 52:90

U njemačkom dvoboju u skupini K Bayern je u Bambergu uništio Brose i vrlo visoko slavio. Bila je to katastrofalna večer za domaćina koji od početka susreta nije bio ravnopravan protivnik, već startnih 13:0 nagovijestilo je što se Broseu sprema, a na poluvremenu je već bilo 46:20. Gosti nisu posustali niti u drugom dijelu i nanijeli su domaćinu najteži poraz sezone.

"Želim biti jasan, preuzimam najveći dio odgovornosti za ovu užasnu večer. Vjerujem da nisam dovoljno dobro objasnio igračima kakva ih utakmica čeka i nismo bili spremni igrati. Svi smo frustrirani i najveća pogreška bila bi sada ući u svlačionicu i dodatno ubiti igrače. Bayern nam je pokazao kako se igra, ili ćemo nešto iz ovoga naučiti ili ćemo zauvijek biti iza njega", rekao je Andrea Trinchieri.

Po 16 poena kod Bavaraca postigli su Nihad Đedović (5/11, sedam skokova) i Vladimir Štimac (6/8). Kod Brosea Bradley Wanamaker ubilježio je 16 poena (4/8) uz sedam skokova, a Ryan Thompson 12 poena (4/10). Dalibor Bagarić igrao je tri minute bez posebnog učinka.

Dijon - Union Olimpija 77:81

Gotovo cijelim tijekom susreta Union Olimpija vodila je na gostovanju u Dijonu i na kraju je zasluženo odnijela pobjedu. Važnu ulogu u ovoj pobjedi odigrao je Paolo Marinelli koji je svih svojih osam poena (2/4 za tricu, 2/2 slobodna) zabio u ključnim trenucima i pomogao Ljubljančanima da dođu do pobjede. Imala je Olimpija sedam minuta prije kraja susreta deset poena prednosti da bi Dijon smanjio na samo minus dva, ali Marinelli ubacuje slobodna bacanja i Olimpija odlazi do pobjede.

"Moramo čestitati Olimpiji koja je tehnički vrlo jaka momčad. Teška utakmica, napravili smo previše pogrešaka, puno više od našeg protivnika. Još uvijek je puno posla pred nama", rekao je trener Dijona Jean-Louis Borg.

Fantastičnu utakmicu odigrao je Halil Kanacević s 27 poena (11/18) i 13 skokova, a Blaž Mahkovic dodao je 17 poena (6/9). Kod Dijona Steven Gray ubacio je 22 poena (7/16, trica 5/9), a Andre Harris 13 poena (5/11) uz osam skokova.

Skupina L

Turow - Sevilla 87:84

Neizvjesno je bilo u Poljskoj gdje je Turow ugostio momčad Seville. Poljaci su na kraju slavili sa 87:84 i to zahvaljujući Moldoveanuu i Jaramazu koji su ubacili zadnjih deset poena domaćina i osigurali Turowu pobjedu. Nikola Radičević pokušao je sa sirenom odvesti meč u produžetak, ali nije bio precizan.

"Jako sam sretan zbog ove pobjede u vrlo teškoj i dobroj utakmici. Naporno radimo da budemo što bolji, nadam se da možemo nastaviti ovaj dobar niz u Eurokupu te sačuvati šanse za Top 16", rekao je Damian Kulig.

Kulig je bio najefikasniji s 19 poena (8/14) i sedam skokova, a Mardy Collins dodao je 16 poena (7/13). Kod poraženih Ben Woodside ubacio je 17 poena (6/11) uz pet skokova, a Pierre Oriola 15 poena (6/8) uz pet skokova.

Oostende - Lietuvos Rytas 75:69

Oostende našeg Darija Gjergje nastavlja s odličnim igrama. Upisao je vrijednu domaću pobjedu protiv Lietuvos Rytasa 75:69 u susretu u kojem je Lietuvos četiri minute prije kraja vodio 69:62, a onda je do kraja susreta Oostende napravio seriju čak 13:0 i stigao do vrijedne pobjede ostavši na vrhu skupine sa stopostotnim učinkom.

"Moram čestitati mojim igračima, nije bilo nijednog trenutka u kojem su se mogli opustiti, Lietuvos je paklena momčad. Imali smo i sreće da je Juskevičius brzo ušao u probleme s osobnim pogreškama, ali smo svejedno mogli vidjeti kako brzo kažnjavaju i najmanju pogrešku. Upravo zato moram dati posebno priznanje mojim igračima koji su u zadnjih pet minuta odigrali fantastičnu obranu i to je ono što smo i trebali. Dobro smo odgovorili na njihovu agresivnost i mogu biti ponosan", rekao je Gjergja.

John Prince predvodio je domaćina s 20 poena (5/10), a Mateusz Ponitka dodao je 18 poena (8/13) i devet skokova. Kod gostiju Martynas Gecevičius upisao je 19 poena (6/8, trica 5/7), a Kšištof Lavrinovič 13 poena (5/13) uz šest skokova.

Skupina M

Pinar Karsiyaka - Neptunas 99:85

Neptunas je "zaspao" na početak utakmice u Izmiru i to ga je odvelo u poraz 99:85. Nikako se gosti nisu mogli oporaviti od lošeg početka susreta, tek jednom su nakratko zaprijetili porazom, ali vrlo brzo Karsiyaka se ponovno odvojila na visoku prednost koja je u pojedinim trenucima iznosila i više od 20 poena razlike.

Jon Diebler odigrao je sjajnu utakmicu s 26 poena (9/15, trica 7/8), sedam skokova i šest asistencija, Juan Palacios dodao je 20 poena (8/14), a Kenny Gabriel 14 poena (6/10) i 11 skokova. Kod Neptunasa Deividas Gailius bio je najefikasniji sa 16 poena (5/11) dok su po 12 dodali Justas Sinica (4/8) i Donatas Zavackas (3/4).

Skupina N

Lokomotiv Kuban - Valencia 74:62

Prije dvije godine Valencia se s gostovanja kod Lokomotiva vratila s pobjedom, međutim ovaj put nije išlo. Domaćin je bio bolji i slavio je sa 74:62. Loših drugih deset minuta gostiju odlučio je pobjednika, Lokomotiv je to razdoblje dobio s 22:10 i do kraja susreta konstantno je imao dvoznamenkastu prednost koja je išla sve do 19 poena viška.

"Lokomotiv je danas bio bolja momčad. Nismo igrali dobro u prvom poluvremenu, posebno u drugoj četvrtini koju je Lokomotiv dobio s 12 poena razlike. Mislim da smo igrali dobro u obrani, ali loš postotak šuta u prvom poluvremenu doveo je do gubitka samopouzdanja. Tako smo u drugom dijelu napravili neke glupe pogreške na sredini terena i Lokomotiv je to pretvorio u poene. Mislim da ovaj rezultat nije tako strašan. Možemo do pobjede na domaćem parketu i to s dovoljnom razlikom", smatra Velimir Perasović.

Kod pobjednika po 18 poena ubacili su Malcolm Delaney (3/10, sedam asistencija, šest skokova) i Anthony Randolph (8/13, 12 skokova, pet asistencija, pet ukradenih) dok je Kruno Simon za 29 minuta dodao dva poena (0/1 za dva, 0/4 za tri) uz tri skoka. Kod gostiju nije nastupio Krešo Lončar, a istaknuli su se Bojan Dubljević s 20 poena (9/18) i 13 skokova te Luke Harangody s 14 poena (5/9) i sedam skokova.

Nancy - CSU Ploiesti 84:67

Rumunjski Asesoft iz Ploiestija izdržao je protiv Nancyja tek jedno poluvrijeme. Još na odmoru situacija nije bila izgubljena za Rumunje, činilo se da bi mogli stvoriti nereda domaćinu, ali nakon toga se Nancy potpuno odvojio, stvorio vrlo visoku prednost i do kraja imao lagan posao pa su tako priliku dobili svi igrači, a oni najčešće korišteni duže su odmarali.

Vaughn Duggins predvodio je Nancy s 18 poena (7/12), Randal Falker dodao je 16 poena (8/9) i šest skokova, a Florent Pietrus deset poena (3/5) i 11 skokova. Kod CSU-a Gerald Lee ubacio je 15 poena (6/10), a Marius Runkauskas 13 poena (5/12).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10815.01.2015. u 12:00
    Bravo za Giergija, za Budućnost nije realno biti očekivati protiv kvalitetnih Kanaraca, a Valencia mi je velika enigma ove sezone. Nikako da uvedu neku konstantu, a to se odnosi na tim, a još više na učinak glavnih igrača: jednom su dvoznamenkasti, skaču i blokiraju, drugi put stoji 0 igračima kao... [više na forumu]
    narada108