Rukomet

Švedska i Egipat podijelili bodove, Francuska pobjedom do izjednačenja sa Šveđanima, Česi šokirali Island

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • četvrtak, 22.01.2015.
Švedska i Egipat podijelili bodove, Francuska pobjedom do izjednačenja sa Šveđanima, Česi šokirali Island
Foto: EPA

Uzbudljiv i sadržajan dvoboj odigrale su na otvaranju četvrtog kola u skupini C Svjetskog prvenstva reprezentacije Švedske i Egipta. Na kraju 60 minuta obje vrste moraju se zadovoljiti bodom. Nakon remija s Islandom Francuska se pak vratila na pobjedničke staze 26:32 pobjedom nad afričkim prvakom...

Švedska - Egipat 25:25 (10:10)

Sigurni putnici u osminu finala, selekcije Švedske i Egipta u međusoban su susret ušle s velikom dozom samopouzdanja i iako su izabranici Staffana Olssona i Ole Lindgrena nakon tri odigrana kola bili jedina reprezentacija skupine C koja je zadržala stopostotan učinak, Egipćani su ti koji su dosadašnjim igrama ponijeli naslov najugodnijeg iznenađenja.

Prema najavnim izjavama očekivali su Šveđani vrlo izjednačenu i borbenu utakmicu, a da će biti tako dale su naznačiti već uvodne minute. Nakon sedam minuta igre semafor Ali Bin Hamad Al-Attiyah Arene pokazivao je izjednačujućih 3:3, a zatim je uslijedilo punih pet minuta igre bez pogotka na obje strane. U prvi plan iskočili su vratari Handawy i Sjostrand, a sličan scenarij gledali smo gotovo čitavo prvo poluvrijeme.

Šest švedskih, sedam egipatskih isključenja

Kao i u mnogim susretima na ovom Prvenstvu i ovo su obilježila isključenja. Šest na švedskoj, odnosno sedam na egipatskoj strani s tim da je Abdelrahman zbog trećeg morao ranije put svlačionice. Najbolji strijelac dvoboja bio je Niclas Ekberg s učinkom 10/11, a u 5:0 seriji Švedske za njen povratak sudjelovao je s tri gola u nizu. Kod Egipta je s devet pogodaka najbolji bio Elahmar, strijelac zgoditka za konačnih 25:25. I dok je Sjostrand stao na devet obrana (četiri je dodao Andersson) Handawy ih je do kraja skupio 13.

Za mali broj postignutih pogodaka osim vratara obje vrste krivi su i brojni promašaji, ali i preko nekoliko nepreciznih dugih dodavanja na obje strane. Deset minuta egipatski su rukometaši držali minimalnu prednost na svojoj strani, u 12. minutu ušlo se pri njihovih 4:3 i pri isključenju Nielsena, no upravo u tim minutama Švedska stiže do poravnanja, a preko Ostlunda nakon točno polovice prvog dijela i do svojih +1. Na taj pogodak odmah se nadovezao i Ekberg i kontre i Marwan Ragab bio je primoran zatražiti minutu odmora.

Ahmed Abdelrahman prekida realizatorski post svoje vrste u trajanju od šest minuta, a nakon 20. minute pozornost na sebe ponovno skreće Handawy s nekoliko nanizanih obrana među kojima i par zicera. Abdelrahman se nedugo zatim pobrinuo za prvo isključenje Egipta na ovom susretu, što je svakako napredak u odnosu na ranije dvoboje, a svojom sedmom obranom Handawy je svojim suigračima dao priliku da s igračem manje uhvate 6:6. Poentirao je tada Hashem.

Uz još jedno brzo isključenje Egipta ušli smo u period igre pogodak za pogodak, a nakon zgoditka Isse time-out je pozvala i švedska klupa. Po povratku na teren ponovno se u strijelce upisuje Issa, za konačni egal na odmoru pobrinuo se Kallman koji je odmah potom i sam zaradio isključenje. U svakom slučaju, vrlo sadržajno, ali i u visokom ritmu odrađenih pola sata u režiji oba sastava.

Egipćani su u nastavak ušli u naletu, glavnu riječ ponio je u tim uvodnim minutama drugog dijela Elahmar koji pogađa za novi prelazak u vodstvo, a nakon isključenja Karlsona i samo nekoliko trenutaka kasnije i Radwana režira odlazak na 13:10. Prvi svoj pogodak u drugom poluvremenu Švedska je postigla nakon pet minuta igre, no odmah zatim i ušla u nove probleme. Najprije Handawy upisuje 10 obranu, hrvatski sudački par na klupu šalje Fahlgrena i još jednom Karlssona i u 38. minuti Egipat bez problema odlazi na +4.

U skladu s kriterijem kojeg su se djelitelji pravde uhvatili na ovom Prvenstvu u posljednjih 15 minuta obje su reprezentacije ušle s deficitom na terenu uz i dalje egipatska četiri pogotka prednosti. I taman kada se vratio jedan egipatski igrač već je drugi morao na prisilno hlađenje, no upravo su Egipćani na ovoj smotri pokazali veliku dozu discipline i strpljivosti u igri s igračem manje pa su i na ovu situaciju odreagirali pozitivno - 12. obranom svog vratara i odlaskom na 23:18.

Idući niz problema ipak ih je odveo u neizvjesnu završnicu i konačnu podjelu bodova. Treće isključenje Abdelrahman zarađuje osam minuta prije kraja i Švedska nakon ulaska Mattiasa Anderssona i njegove pravovremene reakcije hvata korak i dolazi na dva razlike. Ekberg pogotkom iz kontre dvije minute kasnije kažnjava još jedno protivničko isključenje, a zatim na isti način dovodi svoju momčad u vodstvo. Pokušaj vrijedan pobjede imali su Šveđani, no Petersen ne uspijeva prebaciti zid.

Alžir - Francuska 26:32 (12:19)

Rukometaši Francuske i Alžira na teren su izašli u kasnijem terminu, nakon što su Švedska i Egipat već podijelili bodove, što je sastav Caludea Oneste stavilo u poziciju da se današnjim eventualnim slavljem ponovno izjednači sa švedskom vrstom na vrhu skupine C. Francuski izbornik od samog je starta u igru poslao podosta izmijenjen sastav u odnosu na prijašnja kola pa su tako uz Omeyera na vratima i Sorhaindoa na crti susret započeli Mahe, Narcisse, Nikola Karabatić, Nyokas i Porte.

MVP susreta Messaoud Berkous

Naslov najkorisnijeg igrača susreta ponio je Messaoud Berkous, strijelac 11 pogodaka iz 18 pokušaja. Sa šest mu se zgoditaka pridružio Hichem Kaabeche dok je vratar Benmenni skupio sedam obrana od čega gotovo sve u završnoj fazi susreta. Najuspješniji je kod Francuza večeras bio Guigou s učinkom 7/8, a četiri su gola postigli Fernandez, Mahe i Porte kao stopostotan. Cyril Dumoulin također je bio raspoložen u nastavku skupivši devet obrana za ukupno 39 posto uspješnosti. Što se isključenja tiče, Francuska je skupila pet, Alžir gotovo duplo više, devet.

Alžir se nakon uvodnih -2 uspio vratiti na 3:3 no to je uglavnom bilo sve što se od izabranika Rede Zeguilija vidjelo u prvom dijelu. Na ulasku u sedmu minuti Mahe je još jednom pogodio za dva prednosti, zatim su se u strijelce upisali i Joli, Porte te Nyokas, a s druge je strane afričkog predstavnika vukao Messaoud Berkous. Od šest dotadašnjih pogodaka alžirske momčadi pet je bilo njegovo djelo, uz stopostotan učinak.

U 18. minuti Francuska prvi puta dolazi do pet pogodaka prednosti, Onesta vuče nove poteze pa tako iz igre izvodi Barcelonin dvojac Karabatić - Sorhaindo umjesto kojih priliku dobivaju Accambray i Igor Anić. Do kraja prvog dijela obojica su se upisali u strijelce, a tu je prvu polovicu susreta francuski sastav dobio sa sedam razlike. Uz nekoliko nepromišljenih akcija na samom startu i uz odmaranje najvažnijih karika Les Exspertsi su mirno kontrolirali situaciju na terenu što se ne može reći i za ostatak susreta.

Odmah na početku nastavka kompletna rotacija u momčadi Francuske; Onesta je u igru poslao Dumoulina, kapetana Fernandeza i Grebillea koji je prve dane Prvenstva bio pod gripom. Upravo je Grebille u drugo poluvrijeme startao s dva promašaja što Alžir koristi za 4:0 seriju u režiji Berkousa, Berriaha i Kaabechea koji je poentirao dva puta.

Neorganiziranost i manjak koncentracije u francuskom sastavu nastavila se i u narednim minutama pa je u 38. njegova prednost iznosila samo dva zgoditka. Na korak do izjednačenja afrički prvak stiže u 44. minuti nakon čega Onesta traži minutu predaha. Vratili su Francuzi +3, no brzog osjetnijeg odvajanja nije bilo jer se osim Dumoulina obranama istaknuo i Abdelkader Benmenni na drugoj strani.

Dugo je zahvaljujući istom dvojicu na semaforu stajalo 29:24, čemu je prethodila 5:0 serija Francuza uz čak četiri uzastopna pogotka Guigoua, a posebno atraktivne udarce skidao je Benmenni. Francuska se nakon tri pobjede i remija okreće derbiju sa Šveđanima dok su Alžirci izgubili i ovako slabašne, gotovo neznatne šanse za prolazak dalje.

"Na Europskom prvenstvu prošle godine u prvoj fazi natjecanja ostavili smo gotovo savršen dojam s vrlo efikasnim zamjenama. Na ovom Prvenstvu još uvijek nismo pronašli balans. To je ono na čemu moramo raditi, što nam je nužno jer u protivnom ćemo se vrlo brzo vratiti u Francusku", dvoboj s Alžirom s dozom kritike prokomentirao je kapetan Francuza Jerome Fernandez.

Island - Češka 25:36 (11:21)

Jedno od većih iznenađenja dosadašnjeg dijela Svjetskog prvenstva dogodio se u dvoboju između Češke i Islanda. Nije toliko iznenađenje pobjeda Češke koliko razlika s kojom je ostvarena. Islanđani su potpuno razbijeni, već u prvom poluvremenu oprostili su se od pozitivnog rezultata i sada im je uopće upitan i prolazak.

Naime Češka je u situaciji da pobjedom protiv Alžira u posljednjem kolu ima mogućnost navijati za Egipćane i nadati se da Island neće upisati pobjedu u tom susretu. Egipat je dosad prikazao prilično dobar rukomet i ne bi bilo iznenađenje da Island ostane bez pobjede pa tako i prolaza.

Kada Aron Palmarsson završi utakmicu sa šutom 1/7, Gudjon Valur Sigurdsson s 0/6, a Arnor Atlason s 0/5, Island niti ne može računati na pobjedu.

Na jednoj strani frustrirao ga je Petr Štochl koji je upisao 17 obrana, na drugoj strani Filip Jicha s 11 golova i to čak osam u prvom poluvremenu tijekom kojeg su Česi riješili pitanje pobjednika.

Već nakon osam minuta igre i Islanđanima je bilo jasno u kojem smjeru ide utakmica, Češka je već vodila s 8:3 i pozvana je prva minuta odmora. Nije to imalo nekog velikog utjecaja na daljnji tijek susreta, Česi su nastavili igrati u visokom ritmu i na poluvrijeme su otišli s vodstvom 21:11.

Jednostavno previše pogrešaka i loših odluka u islandskoj igri, s druge strane odlični Česi iskoristili su dobru večer Štochla za veliki broj pogodaka iz kontranapada i stvaranje razlike. Na kraju su imali čak 15 pogodaka iz kontre.

Drugo poluvrijeme proteklo je u održavanju prednosti sa strane Češke koja nije dopustila Islandu da se približi na manje od sedam golova razlike i u završnici je dodatno podigla prednost na konačnih 36:25.

Uz Štochla i Jichu istaknuo se i Jakub Hrstka sa šest golova, a kod Islanđđana pet pogodaka postigao je Snorri Steinn Gudjonsson. Björgvin Gustavsson ubilježio je 11 obrana.

SP 2015, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Švedska25:25Egipat
Alžir26:32Francuska
Island25:36Češka
1Francuska 5143:128+159
2Švedska 5137:109+287
3Island 5127:135-85
4Egipat 5135:125+105
5Češka 5145:138+74
6Alžir 5109:161-520

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.01.2015. u 13:44
    Ma pusti price, idemo do kraja..
    Obrisan korisnik
  • serieA23.01.2015. u 11:05
    island remizira sa francuskom onda izgubi 11 razlike od češke,švedska izjednači sa egiptom,svi mogu imati loš dan a za sada mi španjolci i njemci smo najkonstantinji neka tako i ostane pa da uzmemo medalju (bilo koju bit će dobro),ipak kao i uvijek favoriti su francuzi
    serieA
  • Obrisan korisnik23.01.2015. u 09:09
    Dva velika iznenađenja!Ne bih rekao da su islanđani kalkulirali jer bi vrlo lako mogli ispasti, a to sigurno ne žele.Jednostavno njihov loš dan (možda su se potrošili protiv francuza), a češki savršen.Švedi pokazuju da nisu tako uvjerljivi, to se sada najbolje vidi, jer su razvalili čehe i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH22.01.2015. u 23:29
    Ova današnja utakmica je dala naznake da Švedska ipak nije spremna za velike stvari iako je do sada bila najuvjerljivija. Njihov trenutak istine će biti u utakmici protiv Francuske, ako tu ne izbore 1. mjesto vjerojatno neće dalje od 1/4 finala. Island po sistemu toplo-hladno ali sve nekako vuče... [više na forumu]
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik22.01.2015. u 23:05
    Imam nekakav osjećaj da ćemo daleko, možda i po titulu...
    Obrisan korisnik