Košarka

Cedevita preživjela tricašku večer Virtusa i kroz produžetke izborila vrijednu pobjedu

Davor Kovačević • utorak, 27.01.2015.
Cedevita preživjela tricašku večer Virtusa i kroz produžetke izborila vrijednu pobjedu
Foto: FaH

Još u 35. minuti utakmice Cedevita je bila na trici 0/13, a Virtus ih je već upakirao 15. No Cedevita je imala brutalnu dominaciju u skoku, puno bolju unutarnju igru i na kraju preživjela posljedni šut Talijana za pobjedu.

Ekspresna osveta. I sa svojom bolnicom kojoj se pridružio i kapetan Roko Ukić, a po svemu sudeći i Fran Pilepić gotovo identičnom ozljedom, Cedevita je uspjela nadigrati rimski Virtus nakon što je prije šest dana izgubila u Vječnom Gradu. Primaran cilj je ostvaren, ali ne i onaj sekundaran od osam koševa prednosti, no to je u ovom trenutku manje važno.

Puno je važnije da je Cedevita pokazala da i kad joj njezin ovosezonski forte, onaj tricaški, u potpunosti zakaže ima materijala za pobijediti kvalitetnog protivnika, kao i to da je pokazala da je naučila iz svih prošlosezonskih europskih drama koje su Domu Dražena Petrovića završavale sretno za gostujuće košarkaše.

Nije Cedevita u prvom dijelu ni pokušavala previše za tri poena. Tek sedam pokušaja, što je znao biti Cedevitin prosjek za četvrtinu kroz sezonu, ali ni jedna nije htjela taman ni pod prisilom. Srećom, Bilan je trpao ispod koša, a ni Talijani nisu bili puno bolji u realizatorskom dijelu s jedva preko 30 % šuta iz igre, pa je Cedevita na odmor otišla s minimalnom prendošću (34:33).

Krenuli su zato Talijani trpati u nastavku. Sa šest trica otvorili su treću četvrtinu, ali ni s takvom preciznošću nisu mogli stvoriti veću prednost od +7 (45:38). Bilana je odlično zamijenio Barać, priključio se i Pilepić i Cedevita je uspjela preživjeti talijanski horor trica.

Repeša je pokušavao braniti zonom, ali Virtus je to prihvatio objeručke. Ponovno su otvorili četvrtinu na neviđen način, ovog puta s četiri trice i u 33. minuti otišli na najvećih 70:62. Sve do 35. minute Cedevita nije pogodila iza linije 6,75 metara, promašila svih 13 pokušaja, a onda se ukazao Marko Tomas povezavši dvije trice i tri i pol minute prije kraja Cedevita je vratila prednost na svoju stranu (78:74).

Imali su Zagrepčani nekoliko prilika da zadrže prednost u tom okviru, ali večeras nezaustavljivi Stipčević je najviše izneredio Cedevitu tricama i stavio svoju šestu šest sekundi prije kraja za +2 Talijana (82:80). Repešine zamisli s time-outa igrači su ekspresno proveli u djelo, egzekutor je bio Babić, a ostalo je još samo za preživjeti dvije sekunde. Srećom je Jones uzeo posljednju tricu, a dotad je pogodio tek jednu iz sedam pokušaja.

Problemi s petim prekršajima počeli su opasno nagrizati Talijane, pa talijanskog stratega više nije mučilo pitanje koga staviti u igru, već može li uopće koga. Visoki ljudi su polako nestajali s terena u produžetku i u posljednju minutu Cedevita je ušla s 91:88. 35 sekundi do kraja Bilan je promašio oba bacanja, a napad ranije ubacio oba, no srećom lopta je ostala “crvena“. Gordić se zaletio na ulaz, Stipčević mu iščeprkao loptu za posljednji napad kod 91:90 za Cedevitu i još je jednom fortuna bila na strani domaćina. Triche je sa sirenom promašio tricu i Talijane je u dva najvažnija trenutka izdalo najjače oružje tijekom cijele utakmice.

53 skoka uhvatila je zagrebačka momčad, od čega čak 22 napadačka, dok je Virtus tu bio potpuno inferioran s ukupno 25 i tek pet napadačkih, a Cedevita je pokazala i da s 11 % trice može dobiti ozbiljnu momčad. Dva double-double učinka imali su Vitamini, Bilan je skupio 18 poena i deset skokova, Barać 14 poena i deset skokova, a Pilepić je do ozljede prsta pred kraj regularnog dijela ubacio 13 poena. Kod Virtusa je Stipčević na kraju ukrcao 27 poena (6/8 trica), dok je Gibson pratio s 18.

Eurokup, Skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Cedevita91:90 *Virtus Roma
Casademont Zaragoza71:82Volgograd
1Virtus Roma 42+31
2Cedevita 42+7
3Volgograd 33-11
4Casademont Zaragoza 15-27

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup, Skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Cedevita91:90 *Virtus Roma
Casademont Zaragoza71:82Volgograd
1Virtus Roma 42+31
2Cedevita 42+7
3Volgograd 33-11
4Casademont Zaragoza 15-27

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.01.2015. u 19:37
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.01.2015. u 18:41
    vidim da ste svi euforični, a ne razumijem zašto???pobjedili ste na sreću lošu momčad koja je uspjela izgubiti od zadnjeg na tablici i koja se bori za osptanak (više-manje :) u svom prvenstvu.ovakvi kakvi jeste budućnost će vas pomesti (ako budete uopće treći u što sumnjam), a isto će vam sljediti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.01.2015. u 14:28
    Najbolja stvar je ta što Cedevita u momčadi nema stranaca, odnosno Amerikancaca. I odmah se vidi lakša komunikacija u momčadi. Utakmica je bila dobra, odlična i da i mene je iznenadio Rok Stiščević. Da li je imao motiv što je s druge strane bio Repeša, pa da mu pokaže da i on zaslužuje biti u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Zdren28.01.2015. u 09:00
    Više sreće nego pameti.
    Zdren
  • serieA28.01.2015. u 08:24
    nema puno ekipa u eurokupu centre visine i kvalitete bilana i barača što se vidjelo i jučer..važna pobijeda
    serieA