Rukomet

Hrvatska s Njemačkom otvara razigravanje za plasman od petog do osmog mjesta na SP-u

Iz Dohe:Zvonka Keliš, Danijela Lemaić • petak, 30.01.2015.
Hrvatska s Njemačkom otvara razigravanje za plasman od petog do osmog mjesta na SP-u

Hrvatski rukometaši ovog će petka krenuti u borbu za plasman od petog do osmog mjesta nakon što su u četvrtini finala Svjetskog prvenstva upisali poraz od Poljske. U prvom susretu razigravanja u Ali Bin Hamad Al-Attiyah dvorani čeka ih reprezentacija Njemačke koja će se zasigurno dobro boriti i pokušati ostvariti što bolji rezultat s obzirom na to da je u Dohu doputovala s pozivnicom te je potom ostvarila vrlo dobar uspjeh.

Hrvatska rukometna reprezentacija iza sebe je ostavila borbu za polufinale te se nakon minimalnog poraza od Poljske u četvrtfinalu okreće borbi za plasman od petog do osmog mjesta, a u prvom susretu snage će odmjeriti s ekipom Njemačke koja je, pak, u četvrtfinalu poražena od domaćina Katara. Pobjednik tog susreta dan kasnije snage će odmjeriti s boljim iz dvoboja Danske i Slovenije za petu poziciju, dok će poražene ekipe igrati za sedmo mjesto.

Kroz skupinu B hrvatski rukometaši lagano su se uigravali za knock out fazu Svjetskog prvenstva, no već u tim susretima pokazalo se kako ima nedostataka u igri. U osmini finala stigao je Brazil koji je divljom obranom efikasno zaustavljao hrvatski napad, dok je obrana bila dobra. Svi problemi hrvatske reprezentacije pokazali su se u ključnom dvoboju Prvenstva protiv Poljske. Naime, poljski izbornik Michael Biegler vrlo je dobro pročitao hrvatske ideje. Postavljena poljska obrana nije dopuštala hrvatskim rukometašima da realiziraju kontre koje su jedno od najjačih hrvatskih oružja, a isto tako tjerali su Hrvate na duge napade s previše križanja i na forsirane šuteve.

"Sve ćemo učiniti da izvučemo maksimum iz sebe i da ove dvije utakmice odigramo najbolje što možemo. Zdravstveno stanje će biti dobro", kratko je kazao izbornik Hrvatske Goluža o dvoboju s Njemačkom.

Ono dobro što je donijela utakmica protiv Poljske je probuđena hrvatska obrana koja se iz 6-0 mijenjala u 5-1 s dubokim izlazom, a solidno izdanje Filipa Ivića u drugom dijelu dodatan je razlog za zadovoljstvo pred utakmicu protiv Njemačke. Bitno je da se momci Slavka Goluže oporave od bolnog poraza jer Prvenstvo još nije gotovo. Trebaju maksimalno skoncentrirano ući u susret, zaustaviti njemačku igru na krila te preko dobre obrane stići do što više lakih pogodaka kako bi osigurali borbu za peto mjesto i ostali u borbi za domaćinstvo kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Riju.

Kapetan hrvatske reprezentacije Igor Vori prokomentirao je protivnika i istaknuo kako Nijemci nemaju ništa za izgubiti: "Sigurno je da su Nijemci u lakšoj poziciji, oni su došli s pozivnicom i praktički su skoro došli u borbu za medalju. To je mlada momčad koja je skroz promijenila svoju generaciju, ima novog trenera, mnogo je napredovala i najvažnije je da je sigurna da u ovome vidi priliku za dizanje svog reprezentativnog rukometa koji posljednjih nekoliko godina nije bio na razini. "

"Najvažnije je da se što bolje spremimo za njih, gledali smo ih u dvije utakmice u skupini, to je mlada momčad koja igra 5-1 obranu s prelaskom u 6-0. Mnogo trči i igra tipičan njemački rukomet. Tu im je i Lichtlein koji stvarno brani odlično i najvažnije je da se mi probamo dignuti i da odigramo najbolju moguću utakmicu na turniru svih 60 minuta", istaknuo je Vori s kojih pozicija Nijemci najviše prijete.

Reprezentacija Njemačke na Svjetsko je prvenstvo u Kataru stigla s pozivnicom te je smještena potom u nimalo laku skupinu D. No, Nijemci su se pokazali kao izuzetno dobri te su dobrano namučili sve svoje suparnike. Krenuli su tako izabranici Dagura Sigurdssona slavljem nad Poljskom i Rusijom da bi potom u odličnom susretu remizirali s Dancima te upisali netom kasnije nova dva slavlja, nad Argentinom i Saudijskom Arabijom, za konačno vodeće mjesto u skupini.

Njemačka krila najavila borbu za kvalifikacije za OI

"Odmorit ćemo se i regrupirati, naime, preostao nam je još jedan cilj, završiti među sedam najboljih reprezentacija kako bi osigurali mjesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre", kazao je predvodnik njemačke reprezentacije, Gensheimer.

Još jedno njemačko krilo, Groetzki, je, pak, nadodalo: "Teško se oporaviti nakon onakve utakmice četvrtfinala i poraza u njemu. Naravno da smo zainteresirani sada za kvalifikacije za Olimpijske igre."

Od tamo su Nijemci u velikom naletu i s velikim poletom i elanom krenuli u osminu finala Svjetskog prvenstva gdje je čekao Egipat koji je, pak, itekako uvjerljivo poražen s 23:16. No, u četvrtfinalu je rukometaše Njemačke dočekao domaćin svjetske smotre koji se pokazao boljim te je pred svojim navijačima sigurno slavio 26:24 čime se Nijemci opraštaju od snova o polufinalu te kreću u razigravanje od petog do osmog mjesta gdje im prvi na putu stoje Hrvati.

S novim izbornikom na klupi i unatoč činjenici kako sami nisu osigurali mjesto na svjetskoj smotri, njemački rukometaši su uz pozivnicu dokazali da vrijede te su pokazali što sve znaju. Predvođeni sjajnim krilima, posebice Uweom Gensheimerom, kao i Patrickom Groetzkim, Nijemci su nošeni do pobjeda, a kao pravi dobitak za dobro pomlađenu reprezentaciju pokazali su se kako već sigurni Steffen Weinhold tako i sve bolji mladi Paul Drux.

Uz nekoliko sigurnih i iskusnih lica u reprezentaciji te vrlo dobre vratare, posebice raspoloženog Carstena Lichtleina, ali i Silvia Heinevettera, koji dobro zamjenjuje svog kolegu među vratnicama, Nijemci su svim momčadima do sada stvorili probleme te se nadaju da će isto učiniti i Hrvatskoj u prvom susretu razigravanja za plasman od petog do osmog mjesta. Iako je razočaranje nakon ispadanja od Katara u četvrtfinalu veliko te su se Nijemci zasigurno već polako nadali borbi za medalje, i njima sada preostaje ostvarivanje sljedećeg, ali i itekako važnog cilja, osiguravanja kvalifikacija za Olimpijske igre kako bi njemački reprezentativni rukomet nakon ovoga natjecanja konačno krenuo pravom uzlaznom putanjom.

Netom nakon susreta s Katarom te poraza od domaćina Svjetskog prvenstva izbornik Njemačke Sigurdsson kazao je: "Bila je ovo teška utakmica, nismo imali dobar početak, no nismo se predali i dobro smo pritisnuli Katar u drugom poluvremenu. Katarski vratar bio je jednostavno odličan. Razočarani smo. Moramo dići glave za sljedeće utakmice."

Hrvatska i Njemačka snage su odmjerile deset puta, a u sedam je susreta pobjedu upisala Hrvatska, dok je jedan dvoboj završio neriješenim rezultatom. Hrvatska će tako u 11. međusobnom susretu s njemačkom reprezentacijom krenuti po svoje osmo slavlje te tako i nastavak borbe za peto mjesto te samim time i željeno domaćinstvo kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Riju.

Susret razigravanja za plasman od petog do osmog mjesta između Hrvatske i Njemačke počinje u 14 sati po hrvatskom vremenu.

Foto: Jozo Čabraja

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.01.2015. u 15:09
    Koga boli k...c. Bilo bi najbolje da završe 8., jer onda Gobac ne bi mogao ostaviti golužu na klupi, to bi bilo previše čak i za debelog smrada.
    Obrisan korisnik
  • teniosac30.01.2015. u 12:14
    kladim se da budu i to spušili..
    teniosac