Zimski sportovi

Fenomenalni Grange do novog naslova svjetskog prvaka, Zubčić i Kostelić u prvih 15

Sportnet • ponedjeljak, 16.02.2015.
Fenomenalni Grange do novog naslova svjetskog prvaka, Zubčić i Kostelić u prvih 15
Foto: Kristijan Komarica

Uoči samog raspleta muškog slaloma na Svjetskom prvenstvu u Beaver Creeku u vodstvu se nalazio branitelj naslova iz Schladminga Marcel Hirscher, a odmah do njega Rus Aleksander Horošilov, pobjednik posljednje utrke Svjetskog kupa održane prije početka Svjetskog prvenstva također u Schladmingu.

Hrvatska reprezentacija je također imala razloga za zadovoljstvo nakon završetka prve vožnje jer su se čak tri hrvatska skijaša plasirala među 30 najboljih, dok je Natko Zrnčić Dim završio na 34. mjestu. Zahvaljujući rezultatima iz prve vožnje, čast da otvori samu završnicu slaloma dobio je Matej Vidović. Ivica Kostelić je bio šesti skijaš na startnoj listi u drugoj vožnji, a Filip Zubčić sedmi. To je prvi put da su tri Hrvata izborila nastup među 30 najboljih u drugoj vožnji slaloma.

Vremenski uvjeti između dvije vožnje su se malo pokvarili pa je tako temperatura porasla i počeo je padati snijeg. Talijanski trener Costazza je u drugoj vožnji postavio 70 vrata, što je tri vrata manje nego u prvoj vožnji.

Matej Vidović startao je prvi i sigurnom vožnjom došao do cilja. Na stazi koja traži agresivnije skijanje to nije bilo dovoljno da se duže zadrži na vodećoj poziciji tako da je već nakon trećeg skijaša Matica Skubea iz Slovenije imao zaostatak od dvije sekunde i jednu stotinku.

Ivica Kostelić je sa stotinkom prednosti preuzeo vodstvo od Norvežanina Lysdahla da bi odmah potom Filip Zubčić preuzeo vodeću poziciju sa šest stotinki prednosti ispred Ivice. Filipu se na vodećoj poziciji pridružio s identičnim vremenom Švicarac Justin Murisier.

Nakon prvih 15 skijaša u drugoj vožnji, Filip se nalazio na podjeli četvrtog mjesta, Ivica je bio šesti, a Matej 14. U vodstvu su bili Norvežanin Foss-Solevaag, Nijemac Linus Strasser i Austrijanac Reinfred Herbst koji su startali jedan za drugim i sjajnim vožnjama se izmjenjivali u vodstvu.

U vožnji prepunoj rizika 13. iz prve vožnje, 36-godišnji Šveđanin Markus Larsson, preuzeo je vodeću poziciju s velikih sekundom i 31 stotinkom. Larsson je svojom vožnjom malo protresao konkurenciju tako da su nakon njega pod pritiskom popustili Stefano Gross i Jens Byggmark koji nisu uspjeli stići do cilja.

Pritisku se zato uspješno othrvao Henrik Kristoffersen koji je preuzeo vodstvo s 43 stotinke prednosti unatoč tome što je na polovici staze bio u zaostatku. Njega je s vodećeg mjesta sa samo dvije stotinke prednosti pomaknuo Felix Neureuther koji se kratko zadržao u vodstvu.

Prije starta najbolje petorice vodeću poziciju je zauzeo Fritz Dopfer koji je na kraju osvojio drugo mjesto. Jako dobrom vožnjom Jean Baptiste Grange je sebi osigurao još jedan naslov svjetskog prvaka. Njegov rezultat je ostao netaknut do samo kraja.

Vodeći dvojac iz prve vožnje popustio je pod pritiskom sjajnog Grangea, prvo je Aleksandar Horošilov nakon niza grešaka ispustio cijelu prednost i na kraju završio na osmom mjestu sa sekundom i 47 stotinki zaostatka, da bi Marcel Hirscher, koji je imao prednost od 88 stotinki ispred Francuza, do zadnje strmine izgubio gotovo cijelu prednost. Ulaskom na strminu Hirscher na jednim vratima griješi i završava svoj nastup bez plasman.

Razloga za zadovoljstvo uz Francuze i Nijemce ima i Hrvatska. Filip Zubčić završio je na 13., a Ivica Kostelić na 15. mjestu i na taj način su obojica osvojili bodove za startnu listu Svjetskog kupa. Uz njih dvojicu dobre rezultate upisali su i Matej Vidović koji je završio na 26. mjestu, kao i Natko Zrnčić Dim na 27. mjestu. Dalibor Šamšal, koji od ove sezone skija za Mađarsku, nije uspio završiti drugu vožnju slaloma.

Svjetsko prvenstvo, slalom (muški)
1. Jean Baptiste Grange (Francuska) 1.57.47
2. Fritz Dopfer (Njemačka) +0.35
3. Felix Neureuther (Njemačka) +0.55
4. Henrik Kristoffersen (Norveška) +0.57
5. Mattias Hargin (Švedska) +0.62
13. Filip Zubčić (Hrvatska) +3.34
15. Ivica Kostelić (Hrvatska) +3.40
26. Matej Vidović (Hrvatska) +5.77
27. Natko Zrnčić Dim (Hrvatska) +6.89

Krešimir Bošković

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mithrandir16.02.2015. u 11:16
    Čestitam svoj četvorici na nastupu. Posebno Zubčiću na vrlo dobrim rezultatima na prvenstvu, te neuništivom profesoru Ivici(13 operacija samo na jednom koljenu), velikanu HR i svjetskog športa.
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik16.02.2015. u 09:32
    Legenda kaže da je Šamšal jednom uspio spojiti dvije vožnje... svaka čast Zubčiću, takve skijaše savez treba financirati, a ne neke poluproizvode koji će u karijeri eventualno jednom osvojiti bod i to na Sljemenu.. veselim se nadolazećim sezonama, Ivica ima legitimnog nasljednika u tehničkim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • vlacng16.02.2015. u 08:39
    Ovome se nisam nadao.
    vlacng