Košarka

Odlični Tomić nedovoljan za Barcelonu, Real u El Classicu obranio naslov u Kupu Kralja

Davor Kovačević • nedjelja, 22.02.2015.
Odlični Tomić nedovoljan za Barcelonu, Real u El Classicu obranio naslov u Kupu Kralja
Foto: EPA

Poput prošlogodišnjeg finala španjolskog Kupa Kralja, Real Madrid i Barcelona ponovno su odigrali utakmicu na jednu loptu. Madriđani su obranili naslov, a Barceloni nije pomogla ni fantastična utakmica Ante Tomića.

Četvrti ovosezonski košarkaški El Classico odlučivao je o drugom španjolskom trofeju. Real Madrid je i po treći je put nadigrao Barcelonu i još joj jednom „ukrao“ Kup Kralja. Poput onog prošlogodišnjeg finala u Malagi, u Las Palmasu je još jednom odlučivala jedna lopta, a ta je u u rukama Realovih košarkaša bila sigurnija i preciznija.

Xavi Pascual nagradio je Marija Hezonju startnom petorkom nakon što je mladi Dubrovčanin bio inicijator Barceloninog preokreta u polufinalu protiv Unicaje. Ali nakon sedam minuta u prvoj i četiri minute u drugoj četvrtini, Hezonja se više nije skidao u radnu odjeću.

Zato je drugi Dubrovčanin u dresu Barcelone odigrao fantastičnu utakmicu. Nakon što je nervoza napravila svoje na početku utakmice i učinila nevidljivim veliku napadačku raskoš kojom raspolažu Barcelona i Real, stvari su polako počele sjedati na svoje mjesto u nastavku. Vidno motivirani Ante Tomić počeo je dominirati pod obručima i na njegovim kriliima Barcelona je netom prije poluvremena povela s najvećih 42:35.

S druge je strane nadahnut bio i Rudy Fernandez koji je, jednako kao Tomić Barcelonu, u igri držao Real. Na vanjski šut nije mogla računati ni jedna ekipa (tek četiri obostrane trice), pa se Realovih +7 (64:57) činilo kao obećavajući kapital pred posljednjih deset minuta. Mogli su Madriđani i prije završne minute kazniti napadačku blokadu Barcelone, ali u jednakoj su bili i oni.

Sam Tomić nije mogao dobiti utakmicu, iako je bio vrlo blizu toga. Navarro je ludom tricom vratio Barcelonu u život, potom i poravnao na 71:71. Odlučio je riješavati stvari, ali La Bomba nije bio u pravom izdanju. Real je dobio meč loptu u posljednjih 30 sekundi koju je Rodriguez iskoristio i odveo Real do slatke pobjede.

Ostao je Tomić daleko najbolji igrač i Barcelone, ali i utakmice s 25 poena uz 11 skokova i bio nepogrešiv s linije slobodnih bacanja (7/7). Doellman i Satoransky ostali su na 11 poena, dok je titulu MVP-ja finala sa 16 poena odnio Fernandez. Nocioni, Rodriguez i Ayon dodali su po deset poena.

Kup Kralja, finale:
Real Madrid – Barcelona 77:71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • iadera23.02.2015. u 18:48
    ..., no još uvijek čekamo da konačno imamo izbornika potrebnog za kalibar naših igrača. Repeša je najveća trenerska prevara. Košarkaški Goluža.
    iadera
  • Obrisan korisnik23.02.2015. u 18:06
    mislim da postaje već glupo uspoređivati Tomića u Barci i Tomića u repci. Svi znamo da nam je reprezentacija zadnjih par godina imala mozda 3-4 ozbiljne akcije koje su se igrale najčešće za Bogdanovića, dok svaka Barcina akcija inzistira na sudjelovanju Tomića u njima i to je bitna razlika. Ima... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.02.2015. u 16:03
    nema Čeh veze s Hezonjom s obzirom da igra playa, a Hezonja beka/nisko krilo. da pače u par navrata ove sezone odlično su funkcionirali na terenu, imaju dobru kemiju čini se i po fizikalijama su slični. real je jednostavno puno bolji i to nema veze s trenerom. rodriguez i rudy su s onog svijeta i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.02.2015. u 14:42
    Svaka čast Tomiću za partije u dresu Barcelone, no još uvijek čekamo da konačno odigra pristojan turnir, na razini svojih euroligaških mogućnosti, za nacionalnu selekciju. Nažalost ovo što je prikazivao do sada je ispod svake razine za takvog igrača.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.02.2015. u 10:50
    tomić jednostavno najbolji centar europe, hezonja ima problema sa čehom koji se razmahal previše, navaro nije onaj stari
    Obrisan korisnik