Košarka

Kraj puta u Eurokupu: Cedevita doživjela i drugi poraz od Gran Canarije

Davor Kovačević • srijeda, 11.03.2015.
Kraj puta u Eurokupu: Cedevita doživjela i drugi poraz od Gran Canarije
Foto: FaH

Stići -8 iz prve utakmice ipak se pokazao prevelikim zadatkom za Cedevitu. Zagrepčani su još pet minuta prije kraja bili u minimalnom vodstvu, no dvominutna serija Gran Canarije riješila je pitanje putnika u četvrtfinale Eurokupa.

Treće mjesto u Eurokupu iz 2011. godine ostat će još neko vrijeme najveći europski rezultat u povijesti Cedevite. Na mjestu gdje je samo prije nekoliko dana pala i velika Barcelona Cedevitu je očekivao težak, ne i nemoguć posao. Ne samo da su Zagrepčani trebali odigrati bolje od katalonskog diva za pobjedu na Kanarima, već je i ta pobjeda trebala gotovo pa dvoznamenkasta.

U lov na čudo Cedevitu je gurnula prva utakmica gdje se, realno, propustila prilika za četvrtfinale. Sport često piše lijepe priče, ali posljednji nastupi Cedeviti nisu nudili preveliku nadu u takvu jednu, iako je osam razlike u košarci „tek tri napada“.

Otvorila je Cedevita dobro. Obećavajuće. S 15:9 i sa spoznajom da bi se ipak moglo nešto napraviti na parketu kojeg ove sezone u Eurokupu nitko nije osvojio. Dobar znak je bila i širina strijelaca, zabili su gotovo svi koji su bili na parketu u prvoj četvrtini, ali i obrana koja je dobro stisla domaćine.

Četiri minute Gran Canaria je ostala bez koša dok se nije otvorilo Amerikancu sa slovačkom putovnicom. Kyle Kuric je povezao sedam koševa u minuti, u sljedećih pet dodao još sedam. I Cedevita je u tim trenucima imala svog konja za utrku, Stanka Baraća koji je u pet minuta skupio devet koševa.

Zagrebačka kola vukao je i Roko Ukić. Stavivši prvu tricu pokazao je da se i na njega može računati na Kanarima. Upravo je kapetan svojim 11. košem u 23. minuti doveo Cedevitu na 47:42. Tu je hrvatski prvak stao. Dobro lice koje je pružao u prvom dijelu zamijenilo je ono loše koje nije zaboravio „ponijeti“ ni u Španjolsku. Ušla je Gran Canaria u lijepu seriju koja se popela i do 19:7 za prvu ozbiljniju domaću prednost (61:54).

Tu su već počele polako kopnuti sve Cedevitine nade. Vratiti -7, pa napraviti još +8 bio bi prilično zahtjevan zadatak i za puno bolje momčadi u preostalih deset minuta. Zubčić je svojom solo-dionicom na startu posljednje četvrtine primaknuo Cedevitu na 63:65. Štafetnu palicu preuzeo je Pilepić i Cedevita je pet minuta prije kraja ponovno bila u minimalnom vodstvu (68:67). Vratila se vjera u čudo, ali ne i igra koja bi ispratila mogući podvig. Domaćini su dvominutnom serijom od 8-0 otišli na 75:68, za preostale dvije minute i više nego dovoljno za prolazak u četvrtfinale.

Gran Canaria nije previše poklanjala Cedeviti. 20/30 za dva, a do same završnice je bila gotovo bezgrešna na liniji za slobodna bacanja. Prednjačio je Kuric s 20 poena, Newley je dodao 15, O'Leary 13. Barać je postao najbolji strijelac Cedevite s 13 poena, Ukić je upisao 11 poena i sedam asistencija, dok je Zubčić ostao na deset.

Eurokup, nokaut faza

osmina finala - uzvrati

Lokomotiv Kuban70:53Brose Baskets
Uniks Kazan75:72Red October Cantu
Himki89:70Zenit St. Peterburg
Pinar Karšiyaka97:81Lietuvos Rytas
PGE Turow Zgorzelec78:87Paris Levallois
Bayern60:94Valencia
Virtus Roma66:56Banvit
Herbalife Gran Canaria75:72Cedevita

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!