Nogomet

Marseille traži pobjedu protiv lidera za ostanak u borbi za naslov prvaka

Sportnet • petak, 13.03.2015.
Marseille traži pobjedu protiv lidera za ostanak u borbi za naslov prvaka
Foto: EPA

Najzanimljiviji dvoboj ovog vikenda u europskim ligama dogodit će se u Marseilleu gdje gostuje Lyon i traži bodove za ostanak u borbi za naslov...

Derbi kola 29. kola Premiershipa odigrat će se u nedjelju između Manchester Uniteda i Tottenhama na Old Traffordu. Radi se o dvoboju dvije ekipe koje se bore za mjesto koje vodi u Ligu prvaka. United ima tri boda više, a obje su ekipe vezale dvije uzastopne pobjede. Manchester United čeka na pobjedu nad Spursima od 4. ožujka 2012. kada je s 3:1 slavio na White Hart Laneu.

Za gledatelje iz Hrvatske sigurno će veliku pažnju privući dvoboj Kramarićevog Leicestera i Jelavićevog Hulla. Lisice za pobjede ne znaju već 5 kola i prikovani su na dno ljestvice te su im tri boda iz ove utakmice imperativ.

Kranjčar s QPR-om gostuje kod Crystal Palacea, a Lovren s Liverpoolom kod Swanseaja.

Nakon šokantnog ispadanja iz Lige prvaka od PSG-a, Chelsea će pokušati podignuti moral domaćom pobjedom protiv Southamptona koji u posljednje vrijeme igra promjenjivo i pao je na 7. mjesto. Manchester City pred uzvrat u Barceloni gostuje kod pretposljednjeg Burnleya, a gradski derbi odigrat će Arsenal i West Ham.

Šahtar je u srijedu morao napustiti München sa sedam golova u mreži, a raspoloženi Guardiolin Bayern u subotu stiže u Bremen. Bit će bez ozlijeđenih Riberyja i Robbena, no Bavarce raduje podatak da Werder, uz Eintracht, ima najgoru obranu u ligi. S druge strane, ima i vrlo učinkovit napad predvođen raspucanim Di Santom, stoga bi dvoboj dvije institucije njemačkog nogometa mogao biti itekako sadržajan.

Iza Bayernovih leđa, Wolfsburg bi s oporavljenim Perišićem i dodatno ohrabren pobjedom nad Interom u Europskoj ligi trebao imati lak zadatak kod kuće protiv davljenika Freiburga. Jedvajev Bayer također igra kod kuće, protiv fenjeraša Stuttgarta, dok Borussia (M) čeka dolazak Hannovera, koji je potpuno izvan forme.

Od mjesta u Ligi prvaka još nisu odustali ni Schalke niti Augsburg, koji se kao susjedi na tablici moraju obračunati sa - susjedima na tablici, Herthom i Mainzom. Lakić se s Paderbornom vraća u Frankfurt, gdje će igrati protiv bivšeg kluba Eintrachta, a Olićev HSV pokušat će nešto "ušićariti" kod Hoffenheima. Uoči sraza s Juventusom, Borussia (D) želi nastaviti svoj ligaški uspon, a igra protiv svog prvog pratitelja Kölna.

U nedjelju je na rasporedu jedan od ključnih okršaja u borbi za naslov prvaka Francuske. Vodeći Lyon gostuje na Velodromeu kod Marseillea, koji se pobjedom može približiti na samo bod zaostatka, ali i istovremeno otvoriti priliku PSG-u. Obje su se momčadi u prošlom kolu uvjerljivo vratile pobjedničkim navikama, a bit će ujedno i susret najboljih strijelaca lige, Lacazettea (23) i Gignaca (16).

"Utakmica je važnija za Marseille, mi ćemo u svakom slučaju ostati ispred njih", tvrdi predsjednik Lyona Aulas. U listopadu je bilo 1:0 za Lyon, a strijelac pobjedničkog gola Gourcuff ovoga puta neće nastupiti zbog ozljede.

No, ni Parižane ne čeka lak posao. Nakon velikog uspjeha, ali i iscrpljujuće utakmice u Londonu u Ligi prvaka, moraju na noge Bordeauxu, koji se nalazi u neizvjesnoj utrci za europske pozicije. U sličnoj je poziciji i Subašićev Monaco, koji čeka Bastiju, a derbi začelja ovoga puta igraju Lens i Toulouse, pri čemu Lens lovi možda posljednju slamku spasa.

S 11 bodova više od drugoplasirane Rome, Juventus se može više posvetiti daljnjem natjecanju u Ligi prvaka, dok u domaćem prvenstvu može igrati opuštenije. Bianconeri će otvoriti 27. kolo na Siciliji gdje nikome nije lako, no Palermo je u slaboj formi, te je teško za očekivati kako može prirediti iznenađenje protiv lidera.

Roma se, pak, nizom remija praktički oprostila od naslova i sada mora gledati "iza sebe". Lazio i Napoli su na samo četiri boda manje, te će se do kraja sezone voditi teška borba za drugu i treću poziciju koje vode u Ligu prvaka. Stoga će Rimljani morati loviti sva tri boda na Olimpicu protiv Mihajlovića, Eto'oa i ostalih iz Sampdorije.

Interova sezona za zaborav nastavlja se domaćim dvobojem protiv Cesene koja je na začelju prvoligaškog društva ako se ne računa Parmu koja je već odavno "otpisana". Drugi klub iz Milana mora na neugodno gostovanje na stadion Artemio Franchi. Fiorentina je u sjajnoj formi i lovi treće mjesto, te je u derbiju protiv Rossonera ovog puta favorit.

27. kolo u Primeri ne donosi neki veliki derbi. Ovo kolo je svojevrsna pripema za El Clasico koji slijedi i oni s vrha trebali bi imati laganiji posao.

Vodeća Barcelona ima gostovanje kod Eibara koji je u velikoj seriji poraza i iz gornjeg dijela ljestvice došao je u poziciju da se bori za opstanak. Teško će se vaditi baš protiv Barcelone i izgledno je da će upisati novi poraz na Ipurui što bi bio osmi poraz u nizu. Posljednju pobjedu ostvario je prije više od dva mjeseca kada je svladao Elche.

Real Madrid nema pravo na kiks u domaćem susretu protiv Levantea. Od prve minute trebao bi krenuti i Luka Modrić, a Madriđanima je ovaj dvoboj važan iz više aspekata, a osim bodova, bitan je i onaj psihološki nakon serije skromnih nastupa. Drugi madridski velikan ima najteži posao jer će gostovati u Barceloni kod Espanyola. U ovom susretu neće biti Marija Mandžukića zbog kartona. Kiks Atletica vrebat će Valencia koja već večeras na svom travnjaku dočekuje Deportivo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!