Nogomet

Vikend u znaku El Clasica, Barcelona ide po ključnu pobjedu u borbi za naslov

Sportnet • petak, 20.03.2015.
Vikend u znaku El Clasica, Barcelona ide po ključnu pobjedu u borbi za naslov
Foto: EPA

Europski nogometni vikend proći će u znaku majke svih derbija, dvoboja između Barcelone i Real Madrida. Barcelona na Camp Nouu ima priliku napraviti ogroman korak prema naslovu prvaka Španjolske...

Juventus se poslije velike pobjede u Dortmundu u Ligi prvaka vraća obavezama u domaćem prvenstvu gdje je praktički osigurao novi naslov. Težak zadatak suzbiti euforiju u Torinu ima Genoa koja još nije odustala od borbe za Europu i nije bez motiva. Njen gradski suparnik na svom terenu dočekuje Inter i probat će ga izbaciti iz kombinacija za europske pozicije.

Mihajlovićeva momčad je u naletu, ima tri pobjede zaredom, a slijede joj dvoboji s Interom, Fiorentinom i Milanom. "Protiv Rome smo dobili prvu od četiri teške utakmice i želimo tako nastaviti", kazao je branič De Silvestri. U još boljoj formi je Lazio, Rimljani su nanizali pet pobjeda.

Time su se približili velikom gradskog rivalu Romi na samo bod zaostatka, a nadaju se kako će ih u ovom kolu i prestići na drugom mjestu. Biancocelesti na Olimpicu ugošćuju Veronu, dok Giallorossi putuju u Cesenu. Parma je ovog tjedna i službeno proglasila bankrot, te je pod velikim upitnikom odigravanje susreta protiv Torina, ali i nastavka sezone.

Nakon što su ovog tjedna ispali i posljednji engleski klubovi iz Europe, svi premierligaši se mogu, već sredinom ožujka, fokusirati isključivo na domaće prvenstvo. Derbi 30. kola odigrat će se u nedjelju, na Anfieldu, između velikih rivala - Liverpoola i Manchester Uniteda. Redsi se nalaze u fenomenalnoj formi. Već 13. kola ne znaju za poraz, a posljednji su upisali upravo protiv Uniteda, na Old Traffordu, s 3:0. Trenutno imaju pet uzastopnih pobjeda i nalaze se dva boda od Crvenih Vragova koji se također nalaze u dobroj formi i u posljednjih osam premierligaških utakmica slavili su u njih šest.

Chelsea u prošlom kolu nije iskoristio poraz Manchester Cityja kod Burnleya i propustio se odvojiti na osam bodova prednosti (uz utakmicu manje). Nakon domaćeg remija protiv Southamptona i ispadanja iz Lige prvaka, momčad Josea Mourinha na pobjednički kolosijek pokušat će se vratiti na gostovanju kod Jelavićevog Hulla.

Od ostalih utakmica, treba izdvojiti gostovanje Arsenala kod Newcastlea i Kramarićevog Leicestera kod Tottenhama. Kranjčarov QPR će niz od četiri uzastopna poraza pokušati prekinuti domaćom utakmicom protiv Evertona.

Neizvjesna borba za najviše pozicije u Francuskoj se nastavlja, a 30. kolo donosi utakmice koje bi trebale onima iz vrha donijeti po tri nova boda. Favoriti dočekuju momčadi koje su iza njih na ljestvici i pokušat će u tim susretima stići do sva tri boda i u završnicu prvenstva ući s pozicija na kojima se nalaze.

Najteže bi trebalo biti St. Etienneu koji na svom travnjaku igra protiv Lillea, momčadi koja je povezala tri pobjede i koja dobro igra u posljednje vrijeme. Međutim domaćin nema izbora, nalazi se s Monacom u borbi za četvrtu poziciju, zaostaje boda, a iza njega je Bordeaux koji također ima samo bod manje.

PSG otvorit će kolo bez Zlatana Ibrahimovića domaćim susretom protiv Lorienta i ne smije si dopustiti novi kiks. Lyon mu bježi dva boda i neuspjeh u ovom dvoboju mogao bi značiti novo odvajanje lidera koji ne bi smio imati problema protiv skromne Nice. Momčad s Azurne obale u lošoj je formi, već dugo ne zna za pobjedu i teško će nešto napraviti kod Olympiquea.

U središtu pozornosti ne samo španjolske već i svjetske javnosti bit će Barcelona i Camp Nou. Barcelona dočekuje Real Madrid u susretu koji će puno značiti u borbi za naslov prvaka. Domaćin ima bod prednosti nad Kraljevskim klubom i pobjeda bi značila odvajanje na četiri boda i težak posao za Real Madrid do kraja sezone.

Međutim, isto tako ukoliko Madriđani ostanu neporaženi, utrka za naslov ostat će dramatična. Svega bod razlike znači da nijedna momčad više ne bi imala pravo na kiks i svaki gubitak boda do kraja sezone značio bi možda i previše u borbi za naslov.

Barcelona definitivno ulazi u boljem stanju u El Clasico, Real Madrid je tek u prošlom kolu pokazao naznake buđenja, međutim trebat će puno više od toga u ovom susretu kako bi stigao do bodova. Luka Modrić s jedna i Ivan Rakitić s druge strane trebali bi se naći u prvih 11 i igrati važnu ulogu na travnjaku.

Što se tiče ostalih susreta, Valencia i Atletico nastavljaju bitku za treću poziciju, Mandžukićeva momčad ugostit će Getafe bez hrvatskog reprezentativca dok će Valencia na noge Pašalićevom Elcheu. Drugi derbi kola igraju Villarreal i Sevilla, a Villarreal će tražiti osvetu za izbacivanje iz Europske lige.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.03.2015. u 12:56
    Pobjeda u el croaticu je ključna zato što se tu prvenstvo lomi.Važno je za samopouzdanje.Momčad koja pobjedi može poletit,a ona koja izgubi zaronit.Zna se da Barcelona i Real zato što su turbo momčadi gube jako malo bodova( 4-5 poraza ukupno u sezoni) tako da el croatico može odlučit ne samo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.03.2015. u 04:44
    a valjda Schalke - Leverkusen sub. 18:30h
    Obrisan korisnik
  • labrador240121.03.2015. u 00:58
    Njemačka liga ??
    labrador2401
  • renimus20.03.2015. u 20:37
    kljucnu pobjedu u borbi za naslov? ne zavrsava prvenstvo za dva kola
    renimus