Zimski sportovi

Kostelić: "Rezultati su važni, ali na prvom mjestu je strast prema skijanju. Sljedeća sezona je vjerojatno zadnja"

Mihaela Bradovski • subota, 04.04.2015.
Kostelić: "Rezultati su važni, ali na prvom mjestu je strast prema skijanju. Sljedeća sezona je vjerojatno zadnja"
Foto: EPA

Ivica Kostelić polako se približava kraju karijere. Velika karijera velikog sportaša obilježena je teškim ozljedama, ali unatoč njima rezultati su fantastični...

"Sljedeća sezona vjerojatno će biti moja posljednja sezona. Ne želim ništa posebno govoriti niti najavljivati jer nikad se ne zna i ne želim neke velike oproštaje niti zamišljam kraj na takav način. I u posljednjoj utrci htjet ću se natjecati", rekao je Ivica za Sportske novosti.

Kostelić nije razmišljao o odlasku na vrhuncu karijere niti ga je to zanimalo.

"Janicu razumijem jer je njezina bol bila neizdrživa, ali onaj koji odlazi na vrhuncu, a da ga ništa nije spriječilo da nastavi karijeru, za mene ne voli sport. Skijao bih do Olimpijskih igara, ali imam problema s koljenom i teško je uživati i ostati motiviran uz stalne bolove. Rijetki su dani kada me nije bolilo."

Ivicu na snijegu drži ljubav prema skijanju, ne isključivo rezultati.

"Na žalost primijetio sam malo podcjenjivački odnos prema svom ostanku i žao mi je što većina ljudi nije razumjela sve ono što smo radili. Želim nastaviti zbog ljubavi prema skijanju, rezultati su važni, ali nisu isključivi razlog i na prvom mjestu je ljubav prema ovom sportu. U Hrvatskoj imam veliku potporu, nisam niti zamišljao da bih mogao imati podršku u takvim razmjerima."

Kostelić je objasnio i zašto se bori s bolovima, ozljedama i gura dalje iako mu nije lako.

"Ne riskiram smrtnu ozljedu, bol nije lijepa, ali šampionski duh temelji se na izdržljivosti i prelaženju prepreka. Šampion se postaje samo ako u svakom trenutku daješ sve od sebe i zato ih je tako malo. U trenutku kada sve postigneš na teži način, kroz veliku borbu, onda postaješ majstor svojeg posla i otporan na nevolje. Samopouzdanje mi ne dižu rezultati nego saznanje da mogu bolje i želja da i skijam bolje."

Kraj karijere ipak se bliži i Ivica razmišlja o tome.

"Kraj karijere nije lagana stvar, ali ne bojim se. Imam dosta stvari koje me zanimaju i neću biti izgubljen. Obitelj mi je glavni oslonac u životu, ne bih bio trener, ali nadam se da ću pronaći nešto oko skijanja."

"Stenmark me nije impresionirao, uzori su mi bili Girardelli i Aamodt. Tina Maze je u ponoć bolja skijašica od Anne Fenninger. Sport je izvrsnost i svestranost, a ona je teška", dodaje Kostelić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mithrandir05.04.2015. u 20:50
    Gospodin Profesor! Netreba nikome ništa više dokazivati. Odavno je sve pokazao, dokazao i osvojio. I nije kompleksaš ili sa egom do neba, da odustane zato jer nije više jedan od najboljih, nego veliki športaš. On može biti i 20-i, 28-i, 30-i ili 40-i. Apsolutna podrška, drž' se Ivica!
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik05.04.2015. u 19:00
    samo ti uživaj Ivice - zaslužio si...kaj se tiče našeg skijanja: pa oduvijek je bilo jasno da nakon janice i ivice mora doći otrežnjenje i pronalaženje stvarnog mjesta za našu malu i siromašnu repku...a kad bljesne povremeni novi talent, treba ga odmah prepoznat i podržat, pa šta bude...sretno!
    Obrisan korisnik