Nogomet

Chelsea priprema proslavu naslova prvaka, teško gostovanje pred madridskom Realom

Sportnet • petak, 01.05.2015.
Chelsea priprema proslavu naslova prvaka, teško gostovanje pred madridskom Realom
Foto: EPA

Polako se bližimo kraju nogometne sezone, a tijekom vikenda mogli bi saznati ime još dva prvaka. Chelsea i Juventus vrlo su blizu i matematičkom osiguranju krune...

Njemački se nogomet vraća Bundesligi nakon što je saznao finaliste Kupa, a Bayern se od dramatičnog ogleda s Borussijom (D) na svom terenu mora oporavljati na negostoljubivoj BayAreni, kod Jedvajevih Apotekara. Bayer vodi bitku s Borussijom (M) za treće mjesto na tablici, a Guardiolini Bavarci, ponovno oslabljeni ozljedama, već imaju ligašku krunu u džepu.

Perišićev Wolfsburg, drugi finalist Kupa, nakon dva kola bez pobjede ima naizgled lagan domaći zadatak protiv na proljeće vrlo slabog Hannovera, a momčad iz Mönchengladbacha gostovat će u Berlinu. Jedan od ključnih ogleda za mogući plasman Kloppove Borussije (D) u Europu bit će subotnje gostovanje kod izravnog konkurenta Hoffenheima.

Čak pet je klubova upleteno u borbu za ispadanje, a Freiburg i Lakićev Paderborn igrat će derbi začelja vrijedan "šest bodova". Olićev HSV, na krilima prekida suše i pobjede nad Augsburgom, ide na noge dobro raspoloženom Mainzu, a posljednjeplasirani Stuttgart mora u Gelsenkirchen. Schalke već dugo ne zna za pobjedu, ali svaki mu bod zlata vrijedi u potrazi za Europskom ligom.

Još je četiri kola ostalo do kraja francuskog prvenstva, a ljestvicu predvodi PSG koji ima tri boda više od Lyona. Monaco je devet bodova udaljen od Parižana, te je praktički ispao iz kombinacija za naslov, no Lavovi još uvijek "grizu". Na domaćem terenu moraju svladati Evian i nadati se kako Nantes može barem remijem zaustaviti Ibrahimovića i ostale.

"Iako je bilo dosta teških trenutaka kroz sezonu i bili smo teško kritizirani, nikad nismo 'bacili ručnik'. Još uvijek se borimo za trostruki naslov, poslije Liga kupa imamo velike šanse za Kup i prvenstvo, a to bi bio povijesni uspjeh", kazao je branič PSG-a Aurier. Nantes neće biti nimalo lako, Blancova ekipa je u naletu, imaju pet uzastopnih pobjeda u Ligue 1.

Iako se već oprostio od borbe za naslov, Monaco mora sačuvati treću poziciju ispred Saint-Etiennea. Subašić će ponovno morati biti u formi protiv Toulousea, dok će zeleni probati uzeti "puni plijen" na Korzici. I Marseille je još uvijek tu negdje, a upravo će Bielsini igrači otvoriti kolo u petak navečer protiv Metza.

U novom kolu talijanskog prvenstva Juventus bi mogao osigurati ono što se već duže vrijeme znalo, novu titulu prvaka. Bianconerima je u Genovi protiv Sampdorije dovoljan i bod kako bi i matematički potvrdili Scudetto, te se potom mirno okrenuli izazovu u polufinalu Lige prvaka. No, nešto će se pitati i Sampdoriju koja je u borbi za Europu.

"Vrlo smo blizu presijecanja ciljne vrpce, dosad smo sve odlično napravili. Svaka čast Allegriju koji je imao izuzetno težak zadatak naslijediti Contea, no sada će ga možda i nadmašiti", kazao je Buffon. Iza Juventusa na tablici vodi se velika bitka za europske pozicije, a naslov viceprvaka želi uzeti Lazio koji mora "na noge" Atalanti.

Njegov gradski rival ima samo bod manje i vreba svaku pogrešku, a u ovom će kolu Totti i društvo morati svladati Genou koja je osokoljena slavljem na San Siru. Inter je konačno došao "do daha" s dvije uzastopne pobjede, a Kovačićeva i Brozovićeva momčad sada ima priliku vratiti se potpuno u borbu za Europsku ligu, na svom terenu dočekuje Chievo.

Madridski Real iz kola u kolo očekuje pomoć Barceloninih protivnika, no ovaj put bi Barcelona mogla dobiti pomoć Madridovog protivnika. Momčad Carla Ancelottija ide na teško gostovanje kod Seville i ukoliko tamo ostane bez pobjede, Barcelona će moći polako otvarati šampanjac.

Sevilla igra odlično već neko vrijeme, došla je u situaciju da razmišlja o Ligi prvaka i učinit će sve da dođe do pobjede u ovom susretu. Ancelottiju se vraća Gareth Bale, ali za pobjedu na Sanchez Pizjuanu trebat će vrhunski nastup cijele momčadi.

Barcelona bi trebala imati vrlo lagan zadatak, ide u goste slaboj Cordobi koja će sljedeće sezone igrati u Segundi i Ancelotti se ne treba nadati kiksu Barcelone u ovom susretu. Zanimljivo će biti na Vicente Calderonu gdje gostuje Athletic Bilbao, uvijek neugodan protivnik madridskim klubovima. Atleticu su bodovi vrlo važni u borbi za treće mjesto i ne smije si dopustiti krivi korak na svom travnjaku.

U 35. kolu Premiership Chelsea može osigurati naslov prvaka Engleske. Na Stamford Bridge dolazi Crystal Palace, a tri boda Chelseaja daju i matematički odgovor tko će naslijediti Manchester City na tronu. Jose Mourinho jasno naglašava da želi što prije osigurati naslov prvaka i da mu je velika želja to učiniti upravo na Stamford Bridgeu.

Dok Chelsea nema nikakav pritisak, iza njega se vodi žestoka bitka za pozicije koje vode u Ligu prvaka. Svi imaju svoju računicu, svaka momčad se vidi na drugoj ili trećoju poziciji koje vode izravno u Ligu prvaka. zasad je van tog društva na četvrtom mjestu Manchester United, no to bi se moglo i promijeniti, ovisno o nastupu Manchester Cityja u derbiju protiv Tottenhama.

United dočekuje West Bromwich Albion i želi prekinuti lošu seriju, dok Arsenal ide u goste Hullu. Najteži posao je pred Cityjem koji ide u goste Tottenhamu, a ovom trebaju bodovi za Europsku ligu. Liverpool se nada nečijoj lošoj seriji i uključenju u borbu za četvrto mjesto, a za to prvenstveno treba svladati QPR.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!