Rukomet

Nizozemke i Zagrepčani osvojili osmi Jarun Cup

Sportnet • srijeda, 06.05.2015.
Nizozemke i Zagrepčani osvojili osmi Jarun Cup

Osmo izdanje turnira u rukometu na pijesku, koje se protekla tri dana igralo na obalama zagrebačkog Jaruna, završilo je sa slavljem nizozemske ekipe Paksoft Camelot u ženskoj te ekipe Detono Spizza Zagreb u muškoj konkurenciji.

Turnir je po prvi puta također postao dijelom Europske serije u rukometu na pijesku, pod organizacijom EHF-a te su na njemu sudjelovale ukupno 62 ekipe s preko 500 natjecatelja. Također su sudjelovale i ekipe iz Nizozemske, Italije te Švicarske, kao i gosti iz Poljske i Mađarske. Tijekom tri dana natjecanja na Jarunu se odigralo 148 utakmica u različitim dobnim kategorijama.

Pobjede u konkurenciji 2006. godišta otišle su ekipama: 1. RK Dubrava, 2. RK Rugvica te 3. RK Gospić.

Najbolje plasirane ekipe u konkurenciji 2004. godišta su: 1. RK Rugvica, 2. RK Gospić 2 te 3. RK Dubrava 2.

U konkurenciji 2002.godišta najboljima su se pokazali dječaci iz Rugvice, koji su u finalu pobjedili MRK Zaprešić, dok se za treće mjesto izborila ekipa RK Metalca.

U konkurenciji mlađih kadeta (2000.) već tradicionalno su dečki iz Maksimir Pastele osvojili natjecanje pobjedivši u finalu kadete RK Zagreb, tzv. Plinare. U utakmici za treće mejsto pobjedu je odnijela je još jedna ekipa Maksimir Pastele.

1998. godište donijelo je i inozemne ekipe te su gosti iz Nizozemske (Ahv Swift) uspjeli osvojiti srebrno odličje, smjestivši se između dviju ekipa Kluba rukometa na pijesku Sesvete, koje su osvojile prvo i treće mjesto.

1996. konkurencija donijela je i žestoku borbu među švicarskim, hrvatskim i nozozemskim ekipama, kojima je ovaj turnir poslužio kao priprema za nadolazeće europsko juniorsko prvenstvo koje će se krajem lipnja odigrati u španjolskom Lloret de Maru. Prvo mjesto osvojila je ekipa Detono Zagreba, koja ima i najveći broj juniorskih reprezentativaca, pobjedivši u finalu švicarsku ekipu Lorca beach. Treće mjesto osvojila je velikogorička ekipa Spiritus fortis pobjedivši Nizozemce Hiekka Hauskaa u utakmici za treće mjesto.

U konkurenciji seniorki po prvi put u povijesti Jarun kupa dogodilo se da u finalu nema hrvatskih ekipa. Dvije nizozemske ekipe, Paksoft Cemlot iz Tilburga te Westsite Amsterdam plasirale su se u finale pobjedama nad ekipama Swanky mint hostela Zagreb te Chemo-profila Zagreb. U napetom finalu, nakon što je po jedan set otišao na svaku stranu, u raspucavanju su ipak bile uspješnije djevojke iz Amsterdama čime su postale osvajačice osmog izdanja Jarun kupa.

"Prekrasan je osjećaj biti dijelom ovog turnira. Iskreno, kad smo dolazili, najavili su loše vrijeme i mnogo kiše, no srećom prognoze se nisu ostvarile te smo po prekrasnom vremenu mogli pružiti svoj maksimum i osvojiti ovaj turnir. Zahvaljujem se djevojkama na odlično odrađenom turniru te organizatorima na izvrsnoj organizaciji turnira. Ovo je bio naš prvi posjet Zagrebu i jako smo uživali. Grad je prekrasan i nadam se kako ćemo i dogodine moći sudjelovati i pokušati obraniti tiutlu", rekao je nakon finala trener Westsite Amsterdama, Ronald Thijjsen.

U najbolju šestorku turnira uvrštene su: Ivana Benko (Swanky mint hostel Zagreb), Sanne Deug (Paksoft Camelot), Eefke ter Sluis (Paksoft Camelot), Lucija Babun (Swanky mint hostel Zagreb), Rianne Mol (Westsite), Mieke Langerhorst (Westsite)

U muškom dijelu natjecanja, među 20 seniorskih ekipa, najboljima su se pokazali igrači Detono Spizze Zagreb, koji su u finalu pobjedili rezultatom 2:0 ekipu Let cepelin Toma-Softa. Oba seta odlučena su u ranoj fazi igre, nakon čega je uslijedilo čuvanje rezultata i novi u nizu trofeja aktualnog europskog klupskog prvaka.

U utakmici za treće mjesto pobjedu su odnijeli igrači Kluba rukometa na pijesku Sokol, koji su pobijedili nozozemsku ekipu Tilburg Camelot. U najbolju šestorku turnira izabrani su: Valentino Valentaković, Matej Sošić (oba Detono Spizza Zagreb), Bas van den Dungen (Paksoft Camelot), Drago Vojnović (Let cepelin Toma-soft), Ivan Belfinger (KRP Sokol), Robert Kruinne (Paksoft Camelot).

Nekoliko riječi za kraj istaknuo je i Predsjednik Organizacijskog odbora turnira Jarun Kup, Matija Šulc.

"I nakon osmog izdanja Jarun kupa nam stižu same pohvale što se tiče organizacije i moram priznati da ih je lijepo čuti, no još je ljepše što su se čak 62 ekipe u svim dobnim kategorijama prijavile na sudjelovanje u ovom turniru. Time je Jarun kup postao najveći turnir rukometa na pijesku od 2002. otkad se ovaj atraktivni sport i igra u našoj zemlji. To je zalog za budućnost i najvrjednija činjenica koju treba istaknuti, te nama dodatni poticaj da nagodinu pokušamo dostići ovogodišnje zadane ciljeve i standarde. Zahvaljujem svim pokroviteljima i sponzorima, a posebno Gradskoj skupštini Grada Zagreba na prepoznavanju i podršci ovog projekta. Također zahvaljujem svim sudionicima na sudjelovanju te se nadam kako se vidimo i dogodine u još većem broju".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Rukomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!