Nogomet

Barcelona u Madridu želi i matematičku potvrdu naslova, Arsenal gostuje na Old Traffordu

Sportnet • subota, 16.05.2015.
Barcelona u Madridu želi i matematičku potvrdu naslova, Arsenal gostuje na Old Traffordu
Foto: EPA

Ulazimo u završnicu nogometnih prvenstava, u četiri od pet liga preostala su još dva kola, jedino Talijani imaju kolo više za odigrati.

Samo je 180 minuta ostalo pred njemačkim prvoligašima za ostvarenje ciljeva, a završna će dva kola svi odigrati u istom terminu, u subotu od 15:30 sati. Prvak Bayern nakon oproštaja od Lige prvaka gostuje kod jednog od sudionika vrlo neizvjesne borbe za opstanak, Freiburga.

Pod posebnim će povećalom biti okršaj Perišićevog sadašnjeg i bivšeg kluba, Wolfsburga i Borussije (D), s obzirom da Wolfsburg pokušava sačuvati drugo mjesto od naleta Borussije (M), a Kloppovi žuto-crni love plasman u Europu. To će ujedno biti i predigra za finale Njemačkog kupa u Berlinu. Osim toga, svjetla reflektora bit će usmjerena i prema Stuttgartu, gdje istoimeni fenjeraš dočekuje Olićev i Iličevićev HSV u jednom od presudnim ogleda za ostanak u Bundesligi.

Borussia (M) mora na noge Werderu, koji se također nada Europi, a Lakićev Paderborn i na proljeće očajni Hannover odlaze na gostovanja preostalim europskim pretendentima, Schalkeu i Augsburgu. Na rasporedu su i međusobni dvoboji sastava koji zauzimaju od 10. do 13. pozicije, Mainz - Köln te Hertha - Eintracht.

Dva kola prije kraja natjecanja, Paris Saint-Germain u prilici je napokon potvrditi svoj novi naslov prvaka Francuske. Dovoljan mu je i bod na gostovanju kod Montpelliera, ili neuspjeh prvog pratitelja Lyona, u derbiju protiv Bordeauxa na Gerlandu. Parižani su u seriji od četiri pobjede, s gol-razlikom 17:2, osvojili su liga-kup te čekaju finale Francuskog kupa protiv drugoligaša Auxerrea.

Znatno je neizvjesnija bitka za treće mjesto, u kojoj Subašićev Monaco s dva boda prednosti nad Marseilleom i Saint Etienneom ugošćuje već otpisani Metz. Bielsin Marseille ima teži posao, u Lilleu, dok Saint Etienne putuje Evianu, kojemu je nužna pobjeda želi li zadržati nadu u ostanak u Ligue 1.

Reims sve dileme oko preživljavanja može riješiti kod kuće protiv Rennesa, kao što još samo teorija od potpune sigurnosti dijeli Caen, Lorient, Nice i Toulouse.

Inter će u ovom kolu imati priliku na Giuseppe Meazzi ugostiti finalista Lige prvaka, a uspjehom "opijene" Bianconere pokušat će pobijediti kako bi ulovio mjesto u Europskoj ligi sljedeće sezone. Iako Derby d'Italia uvijek ima veliku važnost za aktere, Marchisio priznaje kako o toj utakmici baš i ne razmišljaju previše.

"Sada smo koncentrirani jedino na finale Talijanskog kupa, poslije toga možemo se okrenuti finalu Lige prvaka", kazao je veznjak Juvea. Tamošnji savez je morao pomaknuti završnicu Kupa jer vjerojatno nitko nije očekivao da će talijanski klub igrati u finalu elitnog europskog natjecanja.

Nakon što su izbačeni u polufinalu Europske lige, Napoli i Fiorentina nastavljaju svoje borbe u domaćem prvenstvu. Benitezova momčad još se nada trećem mjestu i mora svladati već prežaljenu Cesenu, dok Viole žele ostati na petoj poziciji za što će im trebati pobjeda nad također novim drugoligašem Parmom. Lazio lov na Romu nastavlja u Genovi, dok su Giallorossi domaćini Udineseu.

Dva kola prije kraja 23. sezone Premiershipa, prava se borba odvija za još samo za dvije pozicije. U igri za šesto mjesto koje vodi u Europu bitku vode Tottenham, Southampton i Swansea, dok posljednje mjesto koje vodi u Championship nastoje izbjeći čak pet momčadi. Vrlo zanimljiv dvoboj odigrat će se na Stadionu svjetla između Sunderlanda i Leicestera, dvije ekipe koje se nalaze na rubu zone ispadanja, ali i u jako dobroj formi te bi im pobjeda u ovoj utakmici vjerojatno zagarantirala ostanak.

Momčad koja se trenutno nalazi u zoni ispadanja, Jelavićev Hull, ima težak zadatak na gostovanju kod Tottenhama budući da Spursi moraju osvojiti tri boda ako sljedeće sezone žele vidjeti Europsku ligu. Porazom u toj utakmici, Hull bi napravio veliku uslugu ostalim četirima ekipama budući da ima dva boda manje od 17. Newcastlea koji je remijem u prošlom kolu prekinuo niz od čak osam uzastopnih poraza. Ovaj vikend gostuju kod posljednjeg QPR-a.

Ostaje još bitka između dva Manchestera i Arsenala za izbjegavanje četvrte pozicije koja ne donosi izravno Ligu prvaka, već samo kvalifikacije. Manchester United bi domaćom pobjedom nad Arsenalom četvrtu poziciju mogao prepustiti upravo Londončanima, s time da Topnici imaju utakmicu manje. Drugoplasirani Manchester City gostuje kod neugodnog Swanseaja koji se grčevito bori za Europsku ligu.

Rasplet je sve bliži u Španjolskoj i već nakon ovog vikenda možda neke stvari postanu i definitivno jasne. Posebno je u središtu pozornosti borba za naslov prvaka, Barcelona ima praktički obje ruke na trofeju i teško je za vjerovati da sada može kiksati i izgubiti naslov prvaka.

Priliku da ga osigura ima već ovog vikenda kada će u derbiju gostovati kod Atletica na Vicente Calderonu. Bila je to nada Real Madrida da se može vratiti na vrh, sve do prošlog kola kada je Valencia odnijela bod sa Santiago Bernabeua i tako Kraljevski klub praktički izbacila iz igre za naslov.

Čak i ako Barcelona ne uspije pobijediti na vrućem terenu u Madridu, može do naslova prvaka uz pomoć svojeg gradskog rivala Espanyola koji će ugostiti Real Madrid. Atletico Madrid, Valencia i Sevilla vode bitku za poziciju, Atletico je blizu osiguravanja trećeg mjesta dok se Sevilla nada da može preskočiti Valenciju i doći do četvrtog.

Ono što je posebno zanimljivo je borba za opstanak gdje je Cordoba već drugoligaš, ali Eibar, Granada, Deportivo i Almeria u ova dva kola grčevito će se boriti za svaki bod.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.05.2015. u 12:55
    Sevilla eventualnim osvajanjem Europske lige ima mjesto u Ligi prvaka, tako da im dohvatiti to 4. mjesto nije od presudnog značaja. Ako ostanu 5. i osvoje Europsku ligu, Španjolska će iduće sezone imati 5 pretstavnika u Ligi prvaka.
    Obrisan korisnik