Ostali sportovi

Kineskinja prejaka za Ivu Radoš, još jedna bronca za hrvatski taekwondo

Sportnet • nedjelja, 17.05.2015.
Kineskinja prejaka za Ivu Radoš, još jedna bronca za hrvatski taekwondo

Zagrepčanka Iva Radoš nije uspjela u polufinalu premostiti visoku prepreku iz Kine te je tako ostala na jučer osvojenoj brončanoj medalji...

Za mladu 19-godišnju Ivu Radoš sigurno je ovo ogroman uspjeh jer je povezala dvije velike medalje na posljednja dva natjecanja, zlato na Prvenstvu Europe i broncu na svjetskoj smotri. Sami pogled na polufinalne parove je vrijedan divljenja jer su se tamo našle predstavnice Kine, SAD-a, Koreje i male Hrvatske. Ovom medaljom Radoš će se pomaknuti i na olimpijskim ljestvicama među osam najboljih cura, a podsjećamo da će na koncu godine šest najboljih izravno izboriti put na Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016.

Europska prvakinja Iva Radoš odlično je jučer startala u kategoriji do 73 kilograma. Kao druga nositeljica bila je slobodna u prvom kolu, u drugom je slavila protiv Australke Nicole Men 4:1, a u osmini finala u neizvjesnoj završnici na zlatni bod prošla reprezentativku Azerbajdžana nakon što je u posljednjoj sekundi primila izjednačujući bod za 5:5. Četvrtfinalni meč za odličja donio je novu dramu protiv Poljakinje Aleksandre Krzemieniecke. Članica Metalca i Poljakinja izmjenjivale su se u vodstvu sve do posljednje sekunde, a na koncu je slavila Radoš te tako ušla u polufinale. U polufinalu je Shuyin Zheng iz Kine slavila sa 8:1.

Član splitskog Marjana, Lovre Brečić ostao je za dlaku bez medalje na svjetskom prvenstvu u ruskom Čeljabinsku. Nakon fantastične tri borbe i tri pobjede s ukupnom razlikom poena 41:6 Lovre je u borbi za medalju kategorije do 63 kilograma imao Meksikanca, trećeplasiranog na svjetskim rang ljestvicama. U neizvjesnom i dramatičnom meču Brečić je ostao kratak za samo dva boda 7:9 te se na koncu mora zadovoljiti petim mjestom na svijetu.

Lovre je u prvom kolu pobijedio prekidom 14:1 Placida Bagaboa iz Ruande, a drugim uzastopnim prekidom 16:3 svladao je Srbina Nikolu Vučkovića. U osmini finala Egipćanin Mohamed Asal se uspio spasiti prekida, ali ne i poraza i Lovre je u borbu za medalju otišao pobjedom 11:2. Meksikanac Saul Gutierrez slavio je u četvrtfinalu s već spomenutih 9:7, a Lovri Brečiću je za utjehu pripalo i 25.92 boda na svjetskim rang ljestvicama koje će mu sigurno donijeti pomak i napredak među 10 najboljih u njegovoj kategoriji.

Martina Zubčić iz Dubrave poražena je u prvom kolu kategorije do 57 kilograma na zlatni bod od mlade Iranke Kimie Alizadeh Zenoorin nakon što je borba u regularne tri runde završila 3:3. Iranka međutim nije stala na toj pobjedi te je u četvrtfinalu napravila najveće iznenađenje ovog svjetskog prvenstva slavivši protiv najbolje taekwondoašice svijeta Jade Jones iz Velike Britanije rezultatom 10:9 čime je Iranu, svjetskoj velesili u muškom taekwonodu donijela prvu žensku medalju u povijesti.

Hrvatska prije posljednjeg dana ima dvije medalje i dva peta mjesta Filipa Grgića i Lovre Brečića, a znamo li da su Francuska, Velika Britanija i Španjolska na jednom odličju moramo biti itekako ponosni na ostvareno. Ponedjeljak je posljednji dan prvenstva, a od Hrvata će na tatami još Marina Sumić, svjetska viceprvakinja 2011. te dvostruka europska viceprvakinja 2012. i 2014.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!