Košarka

Real Madrid prvak poslije 20 godina: Madriđani deveti put u povijesti osvojili Euroligu

Davor Kovačević • nedjelja, 17.05.2015.
Real Madrid prvak poslije 20 godina: Madriđani deveti put u povijesti osvojili Euroligu
Foto: EPA

Veliko euroligaško finale Real Madrida i Olympiakosa nije ponovilo scenarij iz Londona otprije dvije godine. Madriđani su na kraju rezultatski i preuvjerljivo nadigrali Grke i deveti put uzeli Euroligu.

Real Madrid – Olympiakos 78:59 (15:19, 20:9, 18:18, 25:13)

Final Four Eurolige, finale
MADRID - Barclaycard Center; Gledatelja: 12022
Suci: Belošević (Srbija), Rižik (Ukrajina), Pukl (Slovenija)

Real Madrid: Rivers 5, Fernandez 7, Nocioni 12, Campazzo, Mačiulis 9, Reyes 2, Rodriguez 11, Ayon 2, Carroll 16, Llull 12, Bourousis 0, Salughter 2
Trener: Pablo Laso

Olympiakos: Petway 2, Hunter 10, Papapetrou, Dunston 4, Spanoulis 3 Sloukas 10, Printezis 11, Agravanis, Mantzaris 1, Lafayette 1, Darden, Lojeski 17
Trener: Giannis Sfairopoulos

Šut za dva: Real Madrid 14/31, Olympiakos 16/25
Šut za tri: Real Madrid 13/30, Olympiakos 5/23
Slobodna bacanja: Real Madrid 11/13, Olympiakos 12/26
Skokovi: Real Madrid 28+12, Olympiakos 20+5
Asistencije: Real Madrid 16, Olympiakos 15
Izgubljene lopte: Real Madrid 16, Olympiakos 13

Čekanju dugom 20 godina došao je kraj. Nakon 1995. godine Real Madrid ponovno je, ukupno po deveti put u povijesti, uzeo naslov košarkaškog prvaka Europe. I opet preko istog kluba, preko Olympiakosa. Ovog je puta samo mjesto radnje bilo drugačije, umjesto Zaragoze Madrid. Ako je Barcelona nešto ranije rastužila Madrid pobjedom nad Atleticom ugasivši ionako minirne šanse Los Galacticosima za naslovom, onda je sat vremena kasnije Madridom ponovno zavladala pjesma i veselje.

Nakon dva druga mjesta iz posljednja dva finala Madriđani su konačno otišli korak više. Na najviše postolje. Sasvim zasluženo prema prikazanom u dvije utakmice završnice. „Doktori euroligaških finala“ i doktor košarke Vasillis Spanoulis nisu iskreiral novo čudo i treći put u četiri godine otišli do kraja kao momčad s najmanjim šansama za isto. Na kraju im je Real još i zatrpao koš, valjda čisto osvete radi i satisfakcije za londonsku knedlu u grlu otprije dvije godine.

Važnost i ulog utakmice nisu u prevelikoj mjeri sputali ni jednu momčad. Barem na otvaranju utakmice. Realu je pripala prva polovica uvodne četvrtine, makar je već i u tim trenucima zagubio jednaku količinu lopti kao u cijeloj utakmici s Fenerbahčeom, a Olympiakosu ostatak i to ponajprije zahvaljujući Amerikancu s belgijskom putovnicom Mattu Lojeskom koji je u tri minute prešišao svoj euroligaški prosjek (deset poena).

Nocioni MVP

36-godišnji Argentinac osvojio je i nagradu MVP-ja finala i to uz učinak od 12 poena, sedam skokova i dvije asistencije za 22 minute na parketu.

Olympiakosova priča prvog poluvremena bila je zapravo preslika one iz polufinala. Spanoulis ponovno nije bio prisutan duhom, prvi koš iz igre (i jedini) postigao je u 15. minuti, uspio je promašiti tri slobodna bacanja u nizu, bacao je airballove s trice…A i dalje su Grci bili uz bok protivniku.

Za to vrijeme Madriđani su stisli u obrani, tamo gdje najviše treba gristi za pozitivan rezultat. Na suprotnoj je strani to konvertirao Mačiulis koji se ukazao s tri rafalne paljbe iza 6,75 metara, nadovezao se Nocioni i litavsko-argentinska kombiancija je postigla svih Realovih 15 koševa za osam minuta druge četvrtine.

Grci su ostali bez ubačaja iz igre četiri minute, pa su s te strane još i mogli bizi zadovoljni sa samo -4 (28:32) u posljednjoj minuti prvog poluvremena. S druge strane, teško bi Real imao taj plus da su Olympiakosovi košarkaši bili nešto precizniji na liniji slobodnih bacanja. Mizernih 6/14 u ovakvoj se utakmici vrlo lako pretvori u kaznu.

Tabak dao hrvatski štih

Nakon Nikole Vujčića i Andrije Žižića koji su lani sudjelovali u Maccabijevu pokoravanju Europe, hrvatski je štih osvajaču Eurolige dao Žan Tabak kao pomoćnik Pabla Lasa. Amerikanac s hrvatskom putovnicom, Oliver Laffayete, nije producirao zapaženije brojke, pogodio je tek jedno slobodno bacanje od pet uz tri promašene trice.

Realovci su nakon prisilnog hlađenja, što bi vjerojatno izbjegli da je moguće, doplovili u gabarite svoje najveće prednosti. U 24. minuti bilo je 40:29, a Olympiakosov odgovor bio je urgentan i efikasan. Serija 12-0 u svega dvije minute i nekoliko sekundi za vodstvo 41:40. Madriđanima je ponestalo inventivnosti u napadu, sve dok se i jedni i drugi nisu počeli nadigravati tricama gdje je Carroll uzeo primat. Naturalizirani Azerbajdžanac je odlučio pokazati tko je tu broj jedan prekinuvši Realovu “silenciju” s tri trice zaredom u 100 sekundi za novu opipljiviju prednost domaćina (53:44).

Ražestilo se na parketu, a Spanoulisovog učinka i dalje nije bilo. U statistici su umjesto koševa i asistencija dominirale – izgubljene lopte (četiri u 23 minute na parketu). Režiser polufinalnog preokreta nije stavio svoj potpis na ponavljanje tog scenarija, a vrijeme je curilo. I iscurilo. Grci se nisu mogli više sastati s košem, Madriđani su zabijali i zasluženo otišli do kraja.

Euroliga, nokaut faza

finale

Real Madrid78:59Olympiakos

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.05.2015. u 19:46
    i ja mislim da je playoff do kraja najbolja opcija, ali ga neće u skorije vrijeme uvesti zbog završnica nacionalnih/regionalnih liga, odnosno nemaju kamo to sve ugurati u kalendar.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.05.2015. u 18:25
    Još samo kad bi ULEB uveo normalan način osvajanja Eurolige tj. play-off serije i u polufinalima i u finalu, mislim da bi i navijači i ostali gledatelji a i klubovi bili sretniji nego s ovim čudnim final-fourom na kraju.
    Obrisan korisnik
  • zovche18.05.2015. u 00:18
    uistinu porazna cinjenica da su osvojili naslov nakon 20 godina, dok su u tih 20 godina imali daleko medju najvecim ako ne i najveci budget, izvor svih spanjolskih igraca itd.... ali eto upornost se iskazala
    zovche
  • Obrisan korisnik17.05.2015. u 22:19
    Nažalost...
    Obrisan korisnik