Nogomet

Rangersi na korak do Premiershipa unatoč četvrtom sezonskom porazu od Hiberniana

subota, 23.05.2015.
Rangersi na korak do Premiershipa unatoč četvrtom sezonskom porazu od Hiberniana
Foto: EPA

Tri godine nakon što je zbog bankrota izbačen u najniži rang škotskog nogometa, Rangers iz Glasgowa dijele dvije utakmice od povratka u Premiership. Iako su danas na Easter Roadu i četvrti put u sezoni izgubili od Hiberniana, izborili su finale razigravanja za Premiership koje će igrati protiv Motherwella.

Kao što je već nekoliko puta pisano, škotska liga je u još uvijek aktualnoj sezoni svjetski raritet. U drugom rangu škotskog nogometa ove su sezone igrali klubovi s više naslova prvaka od svih u Premiershipu. Prošle godine iz prve lige ispali su edinburški klubovi Heart of Midlothian i Hibernian F.C., a u Championship je ušao Rangers iz Glasgowa koji je 2012. proglasio bankrot i morao je krenuti iz posljednjeg ranga, četvrte lige.

Nakon što su bez većih problema premostili četvrtu i treću ligu, Rangersi su se u drugoj našli u neočekivanoj konkurenciji s dva škotska velikana iz Edinburgha koji su zbog loše financijske situacije prošle sezone ispali iz prve lige.

Da se najtrofejniji škotski klub neće vratiti u Premiership bez puno muke, pokazala je prva utakmica protiv Heatsa na Ibroxu koju su Srca iz Edinburgha dobila s 2:1. Upravo su Heartsi promarširali drugom ligom osvojivši ju na kraju s ček 21 bodom prednosti ispred drugoplasiranog Hiberniana.

Rangersi su vrlo dobro ušli u sezonu, dugo su držali korak s Heartsima, dok je „katolički“ dio Edinburgha bio u očaju. Nakon šest početnih kola Hibernian se nalazio na pretposljednjem mjestu koje je vodilo u kvalifikacije za opstanak u drugoj ligi.

Prekretnica je bila upravo utakmica na Ibroxu između Rangersa i Hiberniana koju su Hibsi dobili s uvjerljivih 3:1. Nakon tog dvoboja Zeleni su ušli u odličnu formu, dok su se Rangersi istovremeno hrvali s lošom financijskom situacijom i klubovima iz druge škotske lige koji su im nerijetko oduzimali bodove.

Hibernian je i u sljedeće dvije međusobne utakmice bio uvjerljiv. S 4:0 svladali su Rangerse na Easter Rodu i s 2:0 na Ibroxu. Jedinu pobjedu u regularnom dijelu sezone Rangersi su nad Hibsima ostvarili u završnici, u Edinburghu, kada su slavili s 2:0.

Hibernian je sezonu završio na drugom mjestu s tri boda više od rivala iz Glasgowa i s boljom startnom pozicijom u razigravanju za Premiership. Prije međusobnog dvoboja, Rangersi su morali svladati četvrtoplasirani Queen of South.

U prvoj utakmici, Gersi su upisali važnu pobjedu na gostovanju od 2:1, a taj rezultat su obranili domaćim remijem (1:1), iako je Queen of South u posljednjih pola sata stisnuo domaću ekipu u kazneni prostor, gol je visio u zraku, ali su u sljedeću rundu ipak prošli Rangersi.

U srijedu (20. svibnja), na Ibroxu je odigrana prva utakmica polufinala doigravanja za Premiership. Iako su Hibsi dominirali igrom, domaća momčad je upisala vrijednu pobjedu od 2:0. Strijelci za Rangers bili su Nicky Clark u 44. i legendarni Kenny Miller u 63. minuti utakmice. Hibsi su imali „više od igre“. Veći posjed lopte, više udaraca na gol i čak 13 kornera u odnosu na jedan Rangersov. No, lopta nije htjela u mrežu.

U uzvratni dvoboj, koji je danas (23. svibnja) odigran na Easter Roadu, Hibsi su ušli vrlo motivirani prisjećajući se velikog preokreta iz 1967. kada su u za Dinamovce legendarnom izdanju Kupa velesajamskih gradova preokrenuli Napolijevih 1:4 iz prve utakmice i u uzvratu slavili s 5:0. Za Napoli je tada branio fantastični Dino Zoff.

Međutim, unatoč dominaciji kroz cijelu utakmicu, Hibernian nije uspio stići prednost Rangersa iz prvog dvoboja. U trećoj minuti sudačke nadoknade Jason Cummings, najbolji strijelac Championshipa, zabio je lijepi pogodak za četvrtu ovosezonsku pobjedu nad momčadi iz Glasgowa, ali nedovoljnu za finale doigravanja u kojem će Rangersi igrati protiv 11. momčadi Premiershipa, Motherwella.

Škotska liga, doigravanje za Premiership
Četvrtfinale: Rangers – Queen of South 1:1, 2:1
Polufinale: Rangers - Hibernian FC 2:0, 0:1
Finale: Rangers - Motherwell

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!