Tenis

Džumhur izborio ogled s Federerom, srijeda u znaku Francuza

Davor Kovačević • srijeda, 27.05.2015.
Džumhur izborio ogled s Federerom, srijeda u znaku Francuza
Foto: EPA

Bosna i Hercegovina u petak će biti na nogama. Damir Džumhur igrat će protiv Rogera Federera. Srijeda je bila svefrancuski dan jer su svi Francuzi pobijedili u svojim mečevima,a bilo ih je pet takvih.

Švicarac Roger Federer u utorak je, kada je saznao da će igrati na stadionu Suzanne Lenglen, a ne na legendarnom Philippe Chatrier (gdje je, zanimljivo, prednost dobio Kei Nishikori), na svom Twitter profilu napisao da bi volio zaigrati oko podneva. Zakasnio je samo 25 minuta ili bolje rečeno Samantha Stosur je u deklasiranju domaće predstavnice Amandine Hesse, koja se dokopala jednog gema, prolognirala Federerov izlazak.

Da to nije bila topovska hrana za Federerove pratitelje na Twitteru, Švicarac je potvrdio na terenu jednako brzo i učinkovito poput Australke svladavši Marcela Granollersa koji zna biti neugodan po protivnika, ali danas je bio ugodan za Federerov tenis. Problema je prvi švicarski reket imao tek u drugom setu. Pritom je Federer i zabavio publiku kada je dvoručnim backhandom pokušao lobovati Španjolca i potom završio poen jednoručnim winnerom. Britanski novinar Simon Cambers na to je zavapio: „Mislim da nisam nikad vidio da je Federer udario backhand s dvije ruke. Uvijek proširi svoj arsenal udaraca“.

A Federera u trećem kolu čeka – Damir Džumhur. Rođeni Sarajlija je najprije u Melbourneu prošle godine postao prvi tenisač iz BiH u glavnom ždrijebu nekog Grand Slama, zatim je u Casablanci nedavno ispisao nove stranice povijesti bosanskohercegovačkog izborivši prvo ATP polufinale za BH tenis, a u Roland Garrosu još jednu postavši prvi igrač iz te države koji je pobijedio u Parizu. Sada Džumhur ima još jednu priliku, najveću u svojoj karijeri – srušiti najvećeg, ali to će ići malo teže nego je išlo protiv Baghdatisa. Ali, Bosna i Hercegovina će u petak biti na nogama. To je sigurno.

Srijeda je bila i svefrancuski dan. Barem za muški tenis. 5/5 je suma mečeva u kojima su participirali domaći tenisači, a najviše se opasnosti da pokvari taj broj približio Gael Monfils koji je u svom stilu na trenutke bio ozbiljan, na trenutke zabavljao publiku, a u konačnici okrenuo zaostatak od 1:2 u setovima protiv Argentinca Schwartzmana. Iznenađenja su napravili Benoit Paire protiv nezainteresiranog Fabija Fogninija te Nicholas Mahut protiv Ernestsa Gulbisa, a vlasnika najdužeg meča u povijesti tenisa čeka Gilles Simon koji je u tri seta svladao slovačku opasnost Martina Kližana. Jo-Wilfried Tsonga samo je upotpunio odličan francuski dan prepustivši tek šest gemova Izraelcu Dudiju Seli.

Priliku da se upiše u dio povijesti propustio je Radek Štepanek i to protiv svog prijatelja i kolege iz češke Davis kup reprezentacije Tomaša Berdycha . Još 1991. godine Jimmy Connors je sa svojih 38 godina i 260 dana postao najstariji igrač koji je izborio treće kolo nekog Grand Slama, a Štepaneku su do to toga nedostajala još dva seta i gotovo dvije godine.

Za „maratonac“ dana pobrinuli su se Benjamin Becker i Fernando Verdasco. Španjolac je nakon gubitka prvog seta Nijemcu u sljedeća dva prepustio tek jedan gem, a onda je ostao bez pobjede. I to nakon 18 gemova u petom setu, nakon što je imao servis za meč u četvrtom setu i nakon što je ukupno u meču osvojio 22 poena više. Dovoljno? Ne i za Nijemce.

U tu grupu ide i meč Pabla Cuevasa i Dominica Thiema koji je i sa setom manje trajao 40 minuta duže, a na kraju je Urugvajac bio taj koji je u publiku poslao posljednju loptu i to poslije četiri produžena seta. Najkraće na terenu su se zadržali Gilles Muller i Paolo Lorenzi kojima je preostao tek odlučujući set jer ih je u utorak prekinuo mrak, a Luksemburžanin je samo upotpunio veliki comeback koji je započeo jučer.

Uobičajen dan u uredu odradili su Kei Nishikori i Stanislas Wawrinka. Doduše, za Švicarca možda i ne vrijedi u potpunosti ta konstatacija jer je radio prekovremeno, u četiri seta protiv Dušana Lajovića, dok je Japanac Thomaza Bellucija riješio u tri. Manje iznenađenje priredio je Lukaš Rosol u susretu s Bautistom Agutom, ali i Teymuraz Gabašvili čiju je jačinu i preciznost udaraca nakon Lopeza osjetio i Juan Monaco.

Roland Garros, drugo kolo, muškarci:
Steve Johnson (SAD) – Sergij Stahovski (Ukrajina) 2:6, 6:3, 7:6 (5), 7:6 (6)
Stanislas Wawrinka (Švicarska) – Dušan Lajović (Srbija) 6:3, 6:4, 5:7, 6:3
Benjamin Becker (Njemačka) – Fernando Verdasco (Španjolska) 6:4, 0:6, 1:6, 7:5, 10:8
Gilles Simon (Francuska) – Martin Kližan (Slovačka) 7:5, 6:2, 6:3
Roger Federer (Švicarska) – Marcel Granollers (Španjolska) 6:2, 7:6 (1), 6:3
Damir Džumhur (BiH) – Marcos Bahgdatis (Cipar) 6:4, 6:3, 4:6, 6:2
Pablo Cuevas (Urugvaj) – Dominic Thiem (Austrija) 7:6 (7), 7:5, 6:7 (5), 7:5
Teymuraz Gabašvili (Rusija) – Juan Monaco (Argentina) 6:3, 6:4, 6:2
Kei Nishikori (Japan) – Thomaz Bellucci (Brazil) 7:5, 6:4, 6:4
Nicholas Mahut (Francuska) – Ernests Gulbis (Latvija) 6:3, 3:6, 7:5, 6:3
Gilles Muller (Luksemburg) – Paolo Lorenzi (Italija) 4:6, 4:6, 7:6 (1), 7:6 (5), 6:4
Benoit Paire (Francuska) – Fabio Fognini (Italija) 6:1, 6:3, 7:5
Lukaš Rosol (Češka) – Roberto Bautista Agut (Španjolska) 6:4, 6:2, 6:2
Gael Monfils (Francuska) – Diego Schwartzman (Argentina) 4:6, 6:4, 4:6, 6:2, 6:3
Tomaš Berdych (Češka) – Radek Štepanek (Češka) 6:3, 6:7 (7), 6:3, 6:3
Jo-Wilfried Tsonga (Francuska) – Dudi Sela (Izrael) 6:3, 6:1, 6:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10827.05.2015. u 23:07
    Džumhur je perspektivan igrač, ima dosta solidnih rezultata, a sa 23 god. još je mlad.
    narada108