Rukomet

Hrvatska unatoč dobrom otporu Nizozemaca upisala i četvrto slavlje u kvalifikacijskoj grupi 1

Zvonka Keliš • srijeda, 10.06.2015.
Hrvatska unatoč dobrom otporu Nizozemaca upisala i četvrto slavlje u kvalifikacijskoj grupi 1

Hrvatski rukometaši u sklopu petog kola grupe 1 kvalifikacija za Europsko prvenstvo, koje će se početkom 2016. godine održati u Poljskoj, nakon velike su i dobre borbe u Sittardu svladali reprezentaciju Nizozemske, upisali i četvrto slavlje u skupini te time i potvrdili svoj plasman na Euro iako je pred njima još kvalifikacijski susret s Turskom ove nedjelju u Umagu.

Nizozemska - Hrvatska 24:27 (12:14)

Kvalifikacije za EP 2016., 5. kolo, grupa 1
NIZOZEMSKA - Sittard, Gledatelja: 2200
Suci: Dobrovits/Tajok (Mađarska)

Nizozemska: Ravensbergen (6 obrana), Eijlers (9 obrana); Verjans 6, Polman 2, Leenders 1, Kuyper, L. Steins 1, Van Schie 1, Baart 1, I. Steins 1, Smits 1, Adams 4, Boomhouwer, Heijnen, Janssen 2, Haenen 4
Izbornik: Joop Fiege

Hrvatska: Ivić (5 obrana), Alilović (9 obrana); Marić, Duvnjak 3, Stepančić, Kopljar 5, Vori 2, Gojun, Horvat 7, Karačić 2, Štrlek 6, Čupić 1, Mihić, Mamić, Slišković 1, Brozović
Izbornik: Željko Babić

Sedmerci: Nizozemska: 3/4; Hrvatska: 4/8
Isključenja: Nizozemska: 8 min.; Hrvatska: 2 min.

Hrvatska muška rukometna reprezentacija u Sittardu je zakoračila u prvi od posljednja dva susreta kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje će se početkom sljedeće godine održati u Poljskoj. Nizozemska u prvom međusobnom kvalifikacijskom susretu, odigranom u Koprivnici, Hrvatima nije predstavila problem te je uvjerljivo svladana 35:24, dok je Turska odmah potom poražena 22:32. Isti suparnici za kraj kvalifikacija uslijedili su Hrvatskoj ovaj tjedan, a prva je na rasporedu bila Nizozemska koja je pružila uistinu dobar otpor pred svojim navijačima, ali i nad kojom je Hrvatska slavila 27:24 te je tako nastavila koračati prema potvrdi prvog mjesta u grupi 1 koje za samo EP 2016. donosi nešto lakši ždrijeb.

Izbornik Željko Babić u susret je poslao Mirka Alilovića među vratnice, dok su se u obrani ispred njega našli Ivan Čupić, Marko Kopljar, Igor Vori, Ivan Slišković, Domagoj Duvnjak i Manuel Štrlek.

Borbeno i izjednačeno bilo je u uvodnim minutama susreta u Sittardu stoga se pogodak za pogodak, uz minimalnu prednost domaćina, igralo sve do desete minute kada se Hrvati pogocima Kopljara, Vorija, Štrleka i Čupića odvaja na 8:5. Priliku za odlazak na +4 ne koristi tada Zlatko Horvat budući da nizozemski vratar Gerrie Eijlers upisuje svoju drugu obranu sedmerca. S druge strane Nicky Verjans to koristi kako bi smanjio zaostatak svoje momčadi na minus dva.

Na pet pogotka prednosti (11:6) Hrvate odvode Horvat i Igor Karačić pri ulasku u završnicu prvog dijela. Sigurna prednost Hrvata navela je nizozemskog izbornika Joopa Fiegea na minutu predaha kako bi domaća momčad smanjila svoj zaostatak, no Hrvatska održava stečenu prednost, a pripomaže joj i sigurna Mirko Alilović među vratnicama. Do odlaska na odmor hrvatski izbornik nastavlja s rotacijom, Hrvati odlaze i na +6, ali i ponovno ne uspijevaju realizirati pokušaj sa sedam metara, dok se, pak, Nizozemci do isteka 30. minute mini serijom pogodaka približavaju na minus dva (12:14).

Dobro gosti ulaze u nastavak susreta te Štrlek, Horvat i Duvnjak sigurno predvode Hrvatsku do novih +4 (18:14). Uslijedila je još jednom igra gol za gol, kao i 5-1 obrana Hrvatske s Vorijem na prednjem. Nizozemska, međutim, ne posustaje te pruža dobar otpor i trudi se što više približiti svom suparniku, a to i čini uz Daria Polmana i Verjansa koji do 42. minute dovode svoju momčad na samo pogodak zaostatka (18:19).

Horvat sredinom drugoga poluvremena popravlja hrvatski učinak s linije sedam metara za gostujućih +2 da bi Kopljar odveo Hrvatsku na tri pogotka prednosti (22:19). Održavaju tada domaći rukometaši stečenu prednost, obranama im pripomaže i vratar Filip Ivić, a priliku na terenu na kratko dobiva i mladi Lovro Mihić. U posljednjih deset minuta dvoboja izabranici Željka Babića ulaze sa sigurna tri pogotka prednosti, odlaze preko Horvata i na 25:21, lijepu podršku pružaju im i hrvatski navijači na tribinama, dok na koncu Hrvatska upisuje slavlje 27:24 te se okreće nedjelji i posljednjem susretu u kvalifikacijama, onom s Turskom u Umagu.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Zlatko Horvat sa sedam pogodaka, Manuel Štrlek zabio je njih šest, Marko Kopljar pet, Mirko Alilović sakupio je devet obrana, Filip Ivić pet, dok je najbolji kod Nizozemske bio Nicky Verjans sa šest golova, Gerrie Eijlers zaustavio je devet lopti, a Barta Ravensbergen njih šest.

Foto: Jozo Čabraja

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.06.2015. u 15:41
    Veselin Vujovic NE ali ovaj Babic DA...idemo sigurno prema dnu,pozz
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.06.2015. u 13:09
    Nije Babic kriv za Čupićevih 3 zicera, nije kriv za 4 zapucana sedmerca... Daleko od toga da je to ona Hrvatska. Prolaze godine i godine, a mi i dalje pomlađujemo nikako da pomladimo pa da krenemo na vrh... Razočaran sam, koliko god je Linina Hrvatska privukla fanove, koliko god smo volili tu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.06.2015. u 12:07
    Dajte čovjeku vremena, a onda ga "razapnite".... Iskreno, ovo sve što gledamo je jako, jako slabo, a u kontekstu hrvatske reprezentacije ovo je porazno i najradije bi izdjelio tonu kritika na račun izbornika i reprezentacije, ali NEĆU! Zašto? Babić, bez obzira kakav je, nije mađioničar (ne želim ga... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.06.2015. u 10:39
    potpuno se slažem sa sportozom - o tome sam pričao već ranije u više navrata...al hajde, valjda su se ljudi nadali čudu. pa što drugo se moglo očekivat nakon 'škartiranja' Serdarušića (kojim se eto morao zadovoljit jadni PSG, jer nemaju nikog boljeg)...samo bih dodao: dok je Gobca i njegovih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • sportski manijak11.06.2015. u 08:13
    Mislim da je Goluža za ovoga bio Isus na klupi..
    sportski manijak