Košarka

Oproštaj od Europskog prvenstva: Neraspoložena Hrvatska teško poražena od Češke

Branimir Korać • nedjelja, 13.09.2015.
Oproštaj od Europskog prvenstva: Neraspoložena Hrvatska teško poražena od Češke
Foto: EPA

Hrvatska košarkaška reprezentacija upisala je visok poraz od Češke u osmini finala Europskog prvenstva. Utakmica u kojoj Hrvatskoj apsolutno ništa nije išlo završena je slavljem Čeha čak 80:59...

Europsko prvenstvo za Hrvatsku je završeno. Znalo se da će Češka biti težak protivnik i da neće biti nimalo lako, ali tko je mogao pretpostaviti da će Hrvatska na ovaj način izgubiti?

80:59, rezultat koji katastrofalno zvuči za Hrvatsku protiv bilo koje reprezentacije. Češka je dobra, pokazala je to i u Rigi u skupini, Satoransky i Vesely prije svih, iznimno su kvalitetni igrači koji bi i u Hrvatskoj bili među najboljima.

Što reći o utakmici? Prednost je rasla od početka, od onih 11:0 Čeha koji su ih odveli na 18:9, nakon toga Hrvatska se nije više oporavila, čak štoviše, sve više je tonula.

Od prve do posljednje minute bila je očita činjenica da su se Česi daleko bolje pripremili za ovaj susret i proučili protivnika. Hrvatska je imala još jedan očajan šuterski dan i nakon toga radila je sve što nije trebala, dok s druge strane Češka je i u obrani i u napadu točno radila ono što je morala. U detalj.

Svaki drugi hrvatski napad bio je zaustavljen ili usporen u onom ključnom trenutku, a na drugoj strani Česi su navlačili igrače i konstantno imali barem jednog slobodnog. S rastom prednosti, raslo je i samopouzdanje i jednostavno su počeli pogađati - svi sve.

Na poluvremenu je bilo 48:31 i bilo je jasno da Hrvatska treba žestok ulazak u drugi dio kako bi se barem zadržala neka nada u preokret, međutim dogodilo se ono najgore. Odmah na početku ozljedu je zaradio igrač koji je u najboljoj formi i koji je jedini u ovakvom stanju mogao vratiti Hrvatsku. Kruno Simon. Nakon njegovog izlaska kod nekih kao da je zavladalo razmišljanje - gotovo je. Hrvatska kriza se produbila, Češka je napravila seriju 15:2, otišla na 30 razlike i priči je bio kraj.

U zadnjoj četvrtini Hrvatska se uspjela spustiti na 13 razlike, više zbog češkog opuštanja nego svoje drastično bolje igre, no bio je dovoljan jedan koš Čeha koji je ponovno stvorio prednost i priči je bio kraj.

Češka odlazi u četvrtfinale, apsolutno zasluženo. Predvodili su je Vesely s 20 poena i 13 skokova, Jelinek s 13 poena te Satoransky s deset poena i 11 asistencija. Kod Hrvatske Bogdanović je ubacio 12 poena.

Ovo je ujedno bila škola i Velimiru Perasoviću koji je prvi puta bio u ovakvoj situaciji, pripremao momčad za ovako kratkotrajno natjecanje i čini se da se i u tom segmentu napravila pogreška. Priča o izostanku šuterske forme povezana je i s radom na pripremama, radilo se jače nego ikada, Hrvatska je bila pripremljena, ali izostao je onaj šuterski segment koji se u biti nakon priprema podiže posljednji. Bit će bolje drugi put, treba vjerovati iako u Hrvatskoj košarka i vjerovanje već dugo vremena ne idu ruku pod ruku.

Europsko prvenstvo 2015.

osmina finala

Latvija73:66Slovenija
Grčka75:54Belgija
Španjolska80:66Poljska
Francuska76:53Turska
Srbija94:81Finska
Izrael52:82Italija
Litva85:81Gruzija
Hrvatska59:80Češka

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Europsko prvenstvo 2015.

osmina finala

Latvija73:66Slovenija
Grčka75:54Belgija
Španjolska80:66Poljska
Francuska76:53Turska
Srbija94:81Finska
Izrael52:82Italija
Litva85:81Gruzija
Hrvatska59:80Češka

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.09.2015. u 14:51
    Stranac nikako, ni pod kojim uvjetima...da mi dođe k.irving ili j.wall i kažu da bi žarko igrali za Hr ne bi ih uzeo.Mislim da je dio problema naše repke, odnosno loše atmosfere u njoj upravo stranac u ekipi. Nama je to strano, nismo mi njemci, francuzi ili španjolci....nije nam to normalna... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • njanjo14.09.2015. u 14:44
    Jest nizak, al nizak je i Stipčević, Draper isto 180 cm. Recimo Bobby Dixon 178 cm i igra za Turke i igra jako dobro. To se nadoknadi agresijom i pametnom obranom, nije presudno. I Tomić ima 15 cm više od Čeških centara pa smo vidjeli da centimetri ne igraju ulogu ako nemaš u glavi. Bašić mi se... [više na forumu]
    njanjo
  • Obrisan korisnik14.09.2015. u 14:30
    @njanjo, slažem se za ovo što si napisao za Mavru. On je igrao sa šarićem i hezonjom, znaju se već 5 godina, bili su uigrani na parketu. I da, on je jedini okusio seniorsku košarku. Malo ga jebu ozljede, evo i i sad ne igra na pripremama za cibonu ali nadam se da će to prestati.Marinelli je po... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • j.s.veron14.09.2015. u 13:55
    Budistu za trenera prvo treba smiriti um .
    j.s.veron
  • njanjo14.09.2015. u 13:36
    Smatram da je Marinelli tu najveći talent i znalac,a li bi prvo pokušao sa Mavrom. Lik ima već sezonu i pol u Ciboni i ako ništa potpuno je priviknut na seniorku košarku. A druga stvar vezana za njega je ta što je sa Šarićem i Hezonjom pokorio juniorsku euroligu i mislim da bi bio dobar timski... [više na forumu]
    njanjo