Nogomet

Albanija slavi prvi odlazak na Europsko prvenstvo, Srbija porazom zaključila kvalifikacije

Josip Piršljin • nedjelja, 11.10.2015.
Albanija slavi prvi odlazak na Europsko prvenstvo, Srbija porazom zaključila kvalifikacije
Foto: EPA

Nogometaši Albanije uspjeli su se prvi put u svojoj povijesti kvalificirati na jedno veliko natjecanje. Pobijedili su Armeniju, te Dansku poslali u dodatne kvalifikacije gdje će i Mađarska koja je poražena u Pireju. Katastrofalni ciklus Srbija je zaključila domaćim porazom od Portugala.

Skupina F

Rumunjska se vraća na veliku scenu, na Farskim otocima pobijedila je 3:0 i osvojila drugo mjesto u skupini F, te ide direktno u Francusku. Sve dvojbe oko pobjednika riješio je Budescu u prvom poluvremenu s dva pogotka, a još je jedan dodao Maxim pred kraj susreta. Farski otoci završavaju skupinu na posljednjem mjestu.

Čak sedam pogodaka palo je na stadionu Karaiskakis u Pireju gdje je Grčka uspjela sačuvati obraz i pobjedom zaključiti neuspješne kvalifikacije, te se maknuti sa zadnjeg mjesta. Mađari su dva puta vodili, ali su na kraju izgubili 4:3 i preko dodatnih kvalifikacija će morati tražiti Euro. Za Grke su zabijali Stafylidis, Tachtsidis, Mitroglu i Kone, dok su za goste bili precizni Lovencsics, Nemeth dva puta.

Sjeverna Irska je još ranije riješila brige oko odlaska u Francusku, a u Finskoj joj je i remi bio dovoljan za prvo mjesto. Catchcart je doveo Irce u vodstvo, a za 1:1 je bio precizan Arajuuri. Finci završavaju skupinu na četvrtoj poziciji.

Farski otoci - Rumunjska 0:3
Grčka - Mađarska 4:3
Finska - Sjeverna Irska 1:1

Skupina I

Albanija se uspjela plasirati na Europsko prvenstvo. Iako su plasman mogli osigurati još u prošlom kolu protiv Srbije, Albanci su to učinili pobjedom u Armeniji, i to s uvjerljivih 3:0. Ovo će biti prvi put crno-crvenima da će igrati na jednom velikom natjecanju.

Već u devetoj minuti gosti su došli do prednosti, a u tome im je pomogao domaći branič Hovhannisyan autogolom. Do kraja prvog poluvremena Memushaj je uspio povećati na 2:0, a konačni rezultat postavio je Sadiku za veliko slavlje momčadi koju vodi talijanski stručnjak De Biasi.

Srbi su na stadionu Partizana ugostili Portugal u utakmici koja nije imala rezultatskog značaja. Portugalci su još ranije osigurali Euro, dok su Srbi već odavno izgubili sve šanse. Gosti su se pokazali spretnijima i pobijedili su 2:1, a u vodstvo ih je doveo Nani već u petoj minuti. Tošić je izjednačio u 65. minuti, a tri boda Portugalu donosi Joao Moutinho.

Iz skupine I u dodatne će kvalifikacije Danska koja je zauzela treće mjesto.

Armenija - Albanija 0:3
Srbija - Portugal 1:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.10.2015. u 17:53
    a što je to jermenija?
    Obrisan korisnik
  • Nenad6212.10.2015. u 17:39
    istraga povodom utakmice jer-alb nekoliko igraca Jermenije dobilo novac...
    Nenad62
  • Obrisan korisnik12.10.2015. u 15:59
    prodana utakmica
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.10.2015. u 15:44
    iliri imaju hrpu dobrih igrača i to je narod s dosta talenta, ali na njihovu žalost puno ih igra za druge reprezentacije.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.10.2015. u 00:24
    Bodovi za stolom i autogolovi protivnika takodje pomazu.
    Obrisan korisnik