Nogomet

Veliki gradski derbi u Manchesteru, Roma ide u goste Fiorentini, Real Madrid putuje u Vigo

Sportnet • petak, 23.10.2015.
Veliki gradski derbi u Manchesteru, Roma ide u goste Fiorentini, Real Madrid putuje u Vigo
Foto: EPA

Vrlo zanimljiv nogometni vikend je pred nama u kojima se u nekoliko liga sastaju momčadi sa samog vrha. Najzvučniji dvoboj bit će odigran u Manchesteru gdje se sastaju City i United...

Deseto kolo engleskog Premiershipa donosi veliki gradski derbi u Manchesteru. Trećeplasirani United dočekuje vodeći City. Razlika između gradskih rivala je samo dva boda u korist Građana i momčad Louisa van Gaala pobjedom u ovoj utakmici može preskočiti ljute suparnike. Gosti imaju puno većih problema s izostancima. Dok Unitedu fale Luke Shaw i Paddy McNair, Manuel Pellegrini neće moći računati na velike uzdanice Sergia Agüera i Davida Silvu, kao ni na Fabiana Delpha i Gaela Clichyja.

Kiks Manchester Cityja kod gradskog rivala mogao bi iskoristiti Arsenal ako na domaćem terenu svlada Everton čime bi skočio na vodeće mjesto ljestvice. Suparnik zagrebačkog Dinama u Ligi prvaka nalazi se u jako dobroj formi, u posljednje tri premierligaške utakmice imaju gol razliku 11:2, a preko tjedna su svladali i veliki Bayern u Ligi prvaka s 2:0.

Pred Slavenom Bilićem još je jedna velika utakmica. U gradskom derbiju s četvrtim West Hamom dočekuje Josea Mourinha i Chelsea koji se i dalje nalazi u jako lošoj formi. Također, ovog će se vikenda odigrati i Wear-Tyne derby sjeverno-istočne Engleske, između Sunderlanda i Newcastlea koji se nalaze u zoni ispadanja. Jürgen Klopp prvu pobjedu na klupi Liverpoola tražit će na domaćem terenu protiv Southamptona.

Derbi 11. kola francuske Ligue 1 odigrat će se u nedjelju između vodećeg PSG-a i četvrtog Saint Etiennea. Paris je i dalje jedina neporažena momčad prvenstva, imaju četiri uzastopne pobjede, dok je St. Etienne u prošlom kolu domaćom pobjedom nad posljednjim Ajacciom prekinuo seriju od dva uzastopna poraza. Dakako, Parižani su veliki favoriti u ovom dvoboju i za očekivati je učvršćivanje prve pozicije.

Senzacija prvenstva Angers nalazi se na drugom mjestu s tri uzastopne pobjede, od čega su dvije ostvarili u gostima. U 11. kolu na domaćem terenu dočekuju Guingamp koji igra promjenjivo i nalaze se na sredini tablice. Zanimljiv će biti dvoboj dvije slavne momčadi, Lillea i Marseillea, koje su jako loše ušle u ovu sezonu. Lille se nalazi na 13. mjestu sa samo pet postignutih pogodaka, a Marseille na 16. sa sedam uzastopnih utakmica bez pobjede u svim natjecanjima.

Još jedna momčad koja je dobro ušla u sezonu, Caen, pokušat će treće mjesto sačuvati domaćom pobjedom protiv Nantesa, a Lyon bodove za priključak vrhu tablice tražit će na domaćem terenu protiv Toulousea koji za pobjedu ne zna već devet kola. Subašićev i Pašalićev Monaco gostuje kod Reimsa.

Bayern je u Ligi prvaka ovog tjedna doživio poraz od Arsenala, a da je to bila tek jedna lošija noć Bavarci će pokušati dokazati već u subotu protiv Kölna. Dvoboj je to koji se može okarakterizirati kao derbi kola, s obzirom da je Köln u solidnoj formi i trenutno na šestoj poziciji bundesligaške tablice. Prvi pratitelj Bayerna dan kasnije igra s fenjerašem.

Poslije tri utakmice bez pobjede u prvenstvu, dortmundska Borussia se u prošlom kolu vratila slavljima, a sada "na papiru" ima lagan zadatak svladati zadnjeg na tablici. No, Augsburg je osokoljen pobjedom nad AZ-om u Europskoj ligi i sigurno se neće lako predati. U zadnjem susretu 10. kola trećeplasirani Schalke gostuje kod Borussije iz Mönchengladbacha koja je uspjela ostati neporažena u Torinu.

Wolfsburg će nastojati očuvati četvrtu poziciju kod novog prvoligaša Darmstadta, a Krešić i Jedvaj imaju zadatak svladati Stuttgart i uz neke povoljne rezultate vratiti se bliže vrhu. Hrvatski napadački dvojac u Hamburgu, Olić i Iličević, otvaraju kolo na strani kod Hoffenheima i dužni su navijačima. Naime, u 14 zajedničkih nastupa samo su jedan pogodak zabili, onaj Iličevićev protiv Stuttgarta.

Madridski Real u devetom kolu Primere bit će na velikom ispitu. Očekuje ga gostovanje u Vigu kod vrlo dobre Celte koja se nalazi u društvu Madriđana i Barcelone na vrhu ljestvice s 18 osvojenih bodova. Celta je već na svom travnjaku pregazila Barcelonu u odličnom izdanju prije točno mjesec dana s 4:1, a sada će pokušati iznenaditi i Modrića i društvo.

Barcelona trenutno drži treću poziciju i ukoliko ne bude nekog velikog iznenađenja na Camp Nou u ovom kolu, napredovat će na ljestvici. Ugošćuje momčad Eibara koju bi morala pobijediti ni doći do nova tri boda. Napretku na ljestvici nada se i Sevilla koja je vrlo loše krenula u sezonu, ali u posljednje vrijeme podigla je igru i diže se u poretku.

Zanimljiv dvoboj očekuje nas na Vicente Calderonu, uz susret između Celte i Real Madrida svakako najzanimljiviji susret kola. Atletico Madrid igra protiv Valencije koja je u posljednja dva gostujuća susreta upisala poraze i pokušat će iznenaditi čvrsti Atletico čime bi mu se približila na ljestvici.

Derbi kola u Italiji igra se u nedjelju u poslijepodnevnom terminu kada vodeća Fiorentina ugošćuje momčad Rome. Fiorentini će ovo biti treći derbi u četiri kola, uspjeli su igrači iz Firenze svladati u gostima Inter i izgubiti u Napulju, a za ostanak na vrhu potrebna im je pobjeda Rimljana koji imaju tri uzastopna slavlja. U Europskoj ligi upisali su domaći poraz od Lecha, međutim u tom susretu Sousa je odmarao dio igrača kako bi svježi dočekali Romu.

Zanimljivo gostovanje očekuje igrače Intera koji putuju na noge Palermu koji je pobjedom u Bologni prekinuo niz poraza. Palermo ima kvalitetnu momčad i neće biti lagan protivnik, no Inter se slavljem u ovom susretu može i vratiti na vodeću poziciju na ljestvici.

Daleko od vodeće pozicije je Juventus koji je na razočaravajućem 14. mjestu i ne priznaje ništa osim pobjede na svom travnjaku protiv Atalante. Sve glasnije se spominje odlazak Massimiliana Allegrija kojem je svaka naredna utakmica iznimno važna i svaki gubitak bodova može biti koban. Podršku zasad ima i Siniša Mihajlović koji je s Milanom tek poziciju iznad Juventusa, a u ovom kolu očekuje ga susret protiv Sassuola.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!