Nogomet

Vikend u znaku rimskog i londonskog derbija, španjolski lideri na teškim iskušenjima

Sportnet • petak, 06.11.2015.
Vikend u znaku rimskog i londonskog derbija, španjolski lideri na teškim iskušenjima
Foto: EPA

Nogometni vikend pred nama donosi veći broj vrlo zanimljivih susreta, a u nekima od njih akteri će biti i hrvatski internacionalci...

Prije nego što malo odmore od klupskih obaveza, njemački prvoligaši moraju odraditi 12. kolo, a utakmica koja definitivno izaziva najviše pažnje je Revierderby između Borussije Dortmund i Schalkea. Veliki ruhrski okršaj značajniji je i zbog pozicija momčadi na tablici, domaćin je na drugom mjestu dok plavi iz Gelsenkirchena "kaskaju" šest bodova na četvrtoj poziciji.

Dvoboj Tuchela i Breitenreitera na rasporedu je u nedjelju, a 24 sata ranije susrest će se Bayern i Stuttgart. Nekada je to bio veliki derbi njemačkog nogometa, no danas je situacija potpuno drukčija što dokazuje i tablica na kojoj Stuttgart ima čak 21 bod manje od Bavaraca već nakon 11 kola. Guardiolin sastav je kiksao u prošlom kolu prvenstva, no u srijedu je "razbio" Arsenal 5:1.

Olić i Iličević će se s HSV-om probati približiti vrhu ljestvice pobjedom u Darmstadtu, a Krešić i Jedvaj (koji vjerojatno neće igrati zbog ozljede) na BayAreni dočekuju Köln. Posljednja utakmica kola ujedno je i derbi začelja gdje će Augsburg loviti drugu pobjedu ove sezone kako bi se primaknuo Werderu koji je trenutno na poziciji doigravanja za ostanak u ligi.

Najzanimljivija utakmica 12. kola Premier lige bit će derbi Sjevernog Londona između Arsenala i Tottenhama na Emiratesu. Arsenal za razliku od Lige prvaka i Liga kupa, u prvenstvu igra u vrhunskoj formi i s pet uzastopnih pobjeda imaju isti broj bodova kao i prvoplasirani Manchester City. Nakon poraza u prvom kolu kod Manchester Uniteda Tottenham je nanizao pet pobjeda i pet remija i nalaze se na petom mjestu s pet bodova manje od vodećeg dvojica. Ove dvije momčadi su se već susrele u Liga kupu, a Arsenal je na White Hart Laneu slavio s 2:1.

Vodeći Manchester City veliki je favorit na gostovanju kod Aston Ville koja je u posljednjih 10 kola upisala jedan remi i devet poraza i čvrsto drži fenjer lige. Nakon serije dobrih rezultata Bilićev West Ham je u prošlom kolu izgubio na gostovanju kod Watforda 2:0 te će Čekićari učiniti sve ne bi li se pobjedom na Upton Parku ponovno približili vodećima.

Klopp s Liverpoolom na Anfieldu lovi četvrtu uzastopnu pobjedu u svim natjecanjima protiv Crystal Palacea, koji se ne nalazi u najboljoj formi, a Manchester Unite je favorit na Old Traffordu protiv West Bromwicha. Chelsea priključak sredini tablice traži na gostovanju kod Stokea.

Nakon 12. kola francuske Ligue 1, vodeći PSG ima deset bodova prednosti ispred drugoplasiranog Lyona. Parižani su u utorak upisali prvi poraz u sezoni i to minimalan protiv Real Madrida u gostima, iako su odigrali jako dobro i veći dio utakmice su bili bolja momčad na terenu. No, u prvenstvu djeluju nezaustavljivo, a za očekivati je kako će seriju nastaviti i ovaj vikend budući da na Parku Prinčeva dočekuju pretposljednji Toulouse koji se nalazi u očajnoj formi.

Od 2. do 7. mjesta nalaze se momčadi u razmaku od samo tri boda. U najboljoj formi su 2. Lyon i 6. Monaco, koji su nanizali dvije uzastopne pobjede. Ovog vikenda teži posao imat će Lyon koji na Gerlandu dočekuje 4. Saint Etienne koji ima isti broj bodova, ali lošiju gol razliku od Lavova. Subašićev i Pašalićev Monaco pak gostuje kod Bordeauxa koji se muči i drži tek 14. mjesto.

12. Marseille se polagano diže u formi. Spojili su dvije uzastopne prvenstvene pobjede, a s minimalnih 1:0 nadvisili su i Bragu u Europskoj ligi te su ostali u konkurenciji za drugi krug. Ovog vikenda na Velodromeu dočekuju 8. Nicu s kojom se, u slučajnu pobjede, mogu bodovno izjednačiti.

12. kolo Serie A svakako će obilježiti rimski derbi u kojem Roma dočekuje momčad Lazija. Uvijek naelektrizirani susreti i ovaj put donijet će visoke tenzije, ulog je s obje strane velik i svaka momčad traži tri boda. Roma je samo bod iza vodećeg dvojca i kolo u teoriji može završiti kao vodeća, a s druge strane Lazio mora do pobjede ako želi zadržati priključak s vodećim kvartetom.

Prvoplasirana Fiorentina ide na neugodno gostovanje kod Sampdorije koja će učiniti sve da joj oteža posao. Međutim niti drugoplasirani Inter neće imati ništa lakši posao, on odlazi u goste Torinu koji također ima dovoljno kvalitete poremetiti planove Mancinijevoj momčadi.

Trenutno je u najboljoj formi Napoli koji igra uistinu odlično, a seriju dobrih rezultata trebao bi nastaviti u nedjelju kada u Napulj u goste dolazi Udinese, ipak nešto lakši protivnik od onih s kojima se susreću ostali s vrha. Pravo na krivi korak nema Juventus, on ide u goste Empoliju i mora pod svaku cijenu slaviti. Zaostatak za vodećim dvojcem je devet bodova i torinska momčad ne smije si dopustiti povećavanje zaostatka u narednim susretima ako misli ući u borbu za naslov prvaka.

Vrlo zanimljivo kolo očekuje nas u Španjolskoj, a nakon njega moglo bi doći do ozbiljnijeg preslagivanja na ljestvici. Sve momčadi iz vrha imaju zahtjevne utakmice i bit će zanimljivo vidjeti kako će izaći iz njih.

Real Madrid u derbiju gostuje u Sevilli, na stadionu gdje je uvijek imao pune ruke posla protiv protivnika koji je loše otvorio sezonu, ali kako ona odmiče, momčad se diže. Modrić i Kovačić nakon teške utakmice protiv PSG-a imaju još jedan vrlo težak dvoboj nakon kojeg Modrića očekuje odmor dok Kovačić ide na reprezentativnu akciju gdje će pomoći mladoj reprezentaciji u dvoboju sa Španjolskom.

Ivana Rakitića neće biti u dresu Barcelone koja na svom stadionu dočekuje vrlo neugodni Villarreal. Žuta podmornica svima je vrlo težak protivnik, bez obzira gdje se susret igra, stoga u Barceloni s dosta opreza očekuju ovaj susret. Madridski Atletico na Vicente Calderonu dočekuje Alena Halilovića i Sporting Gijon, a dobar nogomet očekuje se u subotnjem susretu Celte i Valencije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!