Nogomet

Zahtjevan ispit pred Bilićem, Juventus gostuje u Rimu, Neville debitira protiv Barcelone

Sportnet • petak, 04.12.2015.
Zahtjevan ispit pred Bilićem, Juventus gostuje u Rimu, Neville debitira protiv Barcelone
Foto: EPA

Bliži se zimska stanka u nekim ligama, a vikend koji je pred nama donosi niz zanimljivih dvoboja. Već petak donosi gostovanje Juventusa u Rimu...

Derbi 17. kola francuske lige odigrat će se na Gerlandu između četvrtog Lyona i trećeg Angersa koji ima bod više od Lavova. Angers je senzacija prvenstva, nalaze se na poziciji koja sljedeće sezone vodi u Ligu prvaka, a u prošlom su kolu izvukli bod protiv uvjerljivo vodećeg PSG-a. Angers ima drugu obranu lige s tek devet primljenih pogodaka u 17 kola.

Neporaženi PSG već ima 13 bodova prednosti ispred prvog pratitelja Caena, a u prošlom kolu su nakon devet uzastopnih pobjeda upisali remi na gostovanju kod tvrdog Angersa. U 17. kolu gostuju kod Nice, petoplasirane momčadi prvenstva koja igra promjenjivo, a nalazi se samo dva boda od mjesta koje sljedeće sezone vodi u Ligu prvaka. Dakako, Parižani su veliki favoriti u ovom dvoboju.

Marseille se polagano diže u formi i serijom dobrih rezultata su nakon očajnog starta skočili na 8. mjesto i trenutno se nalaze samo sedam bodova udaljeni od drugoplasiranog Caena. Treću uzastopnu pobjedu i bijeg iz zone ispadanja Toulouse će tražiti kod solidnog Lorienta, a Troyes se nada prvom sezonskom trijumfu na gostovanju kod Reimsa.

Ovog vikenda u njemačkoj Bundesligi na rasporedu su tri vrlo zanimljive utakmice. Trećeplasirani Wolfsburg dočekuje Borussiju Dortmund, a vodeći Bayern gostuje kod četvrte Borussije Mönchengladbach. Dortmund ima sedam više od prvog pratitelja iz Wolfsburga, ali čak osam manje od vodećeg Bayerna i ako žele ostati u utrci za Bavarcima pobjeda u ovoj teškoj utakmici im se nameće kao imperativ.

Bayern nakon 14 kola ima 13 pobjeda i jedan remi uz impresivnu gol razliku 42:5. No, ovog vikenda gostuju kod Borussije iz Mönchengladbacha, momčadi koja je u prvenstvo ušla s pet uzastopnih poraza, ali je u sljedećih devet kola upisala 25 od mogućih 29 bodova i trenutno se nalaze na četvrtom mjestu koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka. Borussia se nameće kao momčad koja bi, ako ništa drugo, mogla barem dobro namučiti ove sezone nezaustavljivi Bayern.

Treća jaka utakmica ovog vikenda odigrat će se između pete Herthe i šestog Bayer Leverkusena. Utakmica se igra u Berlinu, a domaćini imaju dva boda više od Bayera. Zanimljivo će biti i u Hamburgu gdje 7. HSV dočekuje 9. Mainz koji ima samo bod manje, i pobjednik ovog dvoboja trebao bi skočiti na neko od mjesta koje sljedeće sezone vodi u Europu.

U derbiju 15. kola Premier lige, trećeplasirani Manchester United dočekuje osmi West Ham. Bilićeva momčad ove je sezone nadvisila Manchester City, Arsenal, Liverpool i Chelsea, od čega prva tri kluba u gostima, i ostao im je još jedan skalp velikana kojeg još ove sezone nisu skinuli. Dakako, radi se o Manchester United. No West Ham je u posljednja četiri kola osvojio samo dva boda i ukoliko izgube na legendarnom Old Traffordu, moći će se govoriti o krizi u momčadi s Upton parka.

Nastavak sjajne serije drugoplasirani Leicester pokušat će nastaviti na gostovanju kod Swanseaja koji je sa samo jednim osvojenim bodom u posljednja četiri kola pao na 15. mjesto ljestvice. Manchester City, pak, gostuje kod Stokea koji se nalazi na sredini ljestvice no ove sezone se nisu iskazali na domaćem terenu.

Liverpool je pod vodstvom Jurgena Kloppa doživi preobrazbu i ponovno su se uključili u borbu za Ligu prvaka, a ni vodeća pozicija im se iz ove perspektive ne čini nedostižnom (sedam bodova). Ovog vikenda gostuju na St. James' Parku kod pretposljednjeg i neuvjerljivog Newcastlea. Arsenal od vodećih ekipa ima najlakši raspored i na domaćem terenu dočekuje 12. Sunderland.

Derbi 15. kola Serie A na rasporedu je već u petak kada se u Rimu sastaju Lazio i Juventus. Oba kluba nadala su se boljim rezultatima ove sezone i dok je Juventus u uzlaznoj putanji i ima četiri uzastopne pobjede u prvenstvu, Lazio je u velikom padu i nakon dobrog početka, doveo se u neugodnu situaciju nizom loših nastupa.

Vodeći Napoli u ovom kolu ide u goste Bologni, u odličnoj je formi i sve osim pobjede Napolija, bit će iznenađenje. Bologna je u zoni ispadanja i pokušava pronaći pravu formu s kojom bi krenula prema sredini ljestvice. Isto vrijedi i za Carpi i Veronu, poput Bologne i Carpi ima tešku zadaću u ovom kolu kada dočekuje Milan, a s druge strane Verona igra protiv Empolija.

Klubovi s hrvatskim reprezentativcima Inter i Fiorentina kao domaćini su favoriti u susretima protiv Genoe i Udinesea. Fiorentina je u posljednja dva kola remizirala i dvoboj protiv Udinesea vidi kao idealnu priliku za povratak na pobjedničke staze. S druge strane Inter će se protiv Genoe pokušati iskupiti za poraz u derbiju protiv Napolija.

Barcelona ovog vikenda ide na uvijek neugodno gostovanje u Valenciji, na Mestalli će tražiti tri boda za čuvanje prednosti na vrhu ljestvice. Iza domaćina je burno razdoblje, promijenjen je trener, a Gary Neville teško je mogao zamisliti teži debi. Od njega će se tražiti dobar start, a u goste mu dolazi najjača momčad lige.

Kikseve si ne smiju dopustiti madridski klubovi, Atletico i Real koji kao favoriti ulaze u ovo kolo. Atletico ide u goste Kelavinoj Granadi koja se nalazi u teškoj situaciji, a Real Madrid igra na Santiago Bernabeuu protiv Getafea. Getafe od 2008. godine i pobjede 1:0 čeka na barem bod na ovom stadionu gdje je u zadnjih pet utakmica primio čak 23 gola.

Što se tiče ostalih susreta, zanimljivo će biti u La Coruni gdje Deportivo želi potvrditi da dobar ulazak u sezonu nije slučajnost već da ima kvalitetu za visok plasman, a u goste mu dolazi Sevilla koja igra toplo-hladno. Villarreal na svom stadionu dočekuje nepredvidljivi Rayo Vallecano, a težak posao bit će pred Celtom u gostima kod Real Betisa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!