Nogomet

Marin Tomasov, Josip Posavec i Ilija Nestorovski obilježili prvi dio sezone

Denis Drljepan-Mihoci • srijeda, 23.12.2015.
Marin Tomasov, Josip Posavec i Ilija Nestorovski obilježili prvi dio sezone
Foto: FaH

U nedjelju je završio jesenski dio prvenstva, koji nam je konačno donio tijesnu borbu za vrh tablice i za razliku od prošlih sezona borba za vrh je zanimljivija od borbe za ostanak gdje je Zagrebu potrebno čudo na proljeće da bi ostao u ligi.

Iza nas je jedna od najzanimljivijih polusezona u posljednjih nekoliko sezona. Nakon dugo vremena sa zadovoljstvom možemo kazati kako je zanimljivije u borbi za naslov nego u onoj za ostanak. U posljednjih deset kola Dinamo je bodovno zaostajao za prvoplasiranom Rijekom i naslov jesenskog prvaka Prve HNL nije ovisio o njima, no ipak ga je uzeo zbog slabe realizacije riječkog sastava u posljednja tri kola.

Kada pogledamo igrački kadar također je bio zanimljivo. Nekoliko mladih igrača ugledalo je svjetlo dana, a neki koji su se već ranije isprofilirali kao perspektivni igrači, napravili su korak dalje. Kao negativnu stavku treba spomenuti činjenicu da su vrh liste strijelaca okupirali stranci.

Idealna momčad jesenskog dijela prvenstva u formaciji 4-2-3-1, prema izboru SportNeta:

Josip Posavec (Inter Zaprešić): U sezonu je krenuo kao pričuva Ivanu Čoviću, koji je prvo kolo propustio zbog ozljede, ali je briljirao u susretu protiv Rijeke i odličnim obranama sačuvao mrežu netaknutom. Od tog trena 19-godišnjak je preuzeo klupsku „jedinicu“. Mladi vratar nije stao na tome te je u svakom susretu izluđivao protivničke napadače svojim obranama. Razloga za zadovoljstvo ima i talijanski Palermo, koji je kao pravi lovac na talente odmah ugrabio mladog vratara, no ostavio Posavca da stasa u zaprešićkom prvoligašu, što se pokazalo kao ispravna odluka.

Stefan Ristovski (Rijeka): Nakon što je bilo jasno kako će klub napustiti Ivan Tomečak, uprava riječkog prvoligaša u suradnji s partnerskim klubom Spezijom dovela je 23-godišnjeg Makedonca koji se odmah dokazao kao dostojna, ako ne i bolja zamjena za Tomečaka. Prezentacije makedonskog reprezentativca u nastavku sezonu su malo pale, no iza Makedonaca je odlična polusezona i uprava riječkog kluba može biti sretna njegovim dovođenjem.

Amir Rrahmani (Split): Još jedno ljetno pojačanje na ovoj listi. Od prvog kola bilo je vidljivo kako će mladi Albanac biti veliko pojačanje splitskog prvoligaša. Rrahmani u paru s Antom Majstorovićem čini odličan stoperski dvojac, koji je u dosadašnjem dijelu prvenstva i najbolji dio Splita. 21-godišnjak se dokazao kao kvalitetan stoper, odličan je u skoku i pokazao je solidnu tehniku za stopera. Odličnim predstavama zaslužio je i poziv u albansku reprezentaciju, te ako nastavi s ovakvim radom smiješi mu se i nastup na Europskom prvenstvu nadolazeće godine.

Goran Milović (Hajduk): Nakon odlaska Marija Maloče, 26-godišnji stoper se preporodio i konačno izašao iz sjene bivšeg kapetana momčadi s Poljuda. Iza Milovića je najbolja polusezona u karijeri te je jedan od najboljih igrača Hajduka u aktualnoj sezoni. Splićanin je na terenu pravovremen i gotovo nesavladiv u zračnim dvobojima. Dobrim predstavama zaradio je i poziv izbornika Ante Čačića te je u prijateljskom susretu protiv Rusije upisao i svoj debi za hrvatsku reprezentaciju.

Josip Pivarić (Dinamo): Iza hrvatskog reprezentativca je odlična polusezona. Iako je zapaženije predstave pružao u europskim nastupima, svoj doprinos dao je i u Prvoj HNL. Prije početka sezone 26-godišnjak je bio označen kao najslabija karika u aktualnom prvaku Hrvatske, no utakmice su pokazale suprotno, te je Pivarić nerijetko bio i najbolji pojedinac na susretu. Dobrim igrama ove polusezone osigurao je mjesto u prvih jedanaest izbornika Čačića, te ako ne dođe do ozljede jedan je od sigurnijih putnika za Francusku.

Franko Andrijašević (Lokomotiva): Iza 24-godišnjeg veznjaka je najbolja polusezona nakon odlaska iz Hajduka. Veznjak Lokomotive u konstanti je pružao odlične igre, te se gotovo ne može pronaći lošije odigrana utakmica splitskog veznjaka. Dobrim igrama mogao bi i zaraditi povratak u Dinamo, nakon što je ta pozicija postala deficitarna u zagrebačkoj momčadi zbog (pre)duge suspenzije Arijana Ademija. Splićanin je postigao sedam pogodaka što je puno za veznog igrača.

Mijo Caktaš (Hajduk): 23-godišnji veznjak odradio je najbolju polusezonu u svojoj karijeri, a bio je i najbolji igrač Hajduka u dosadašnjem dijelu prvenstva. Nakon problema s ozljedama Caktaš je konačno odradio polusezonu u konstanti i konačno pokazao svu raskoš svog talenta koji nije bio upitan te je bio „desetka“ kakvu Poljud nije imao još od odlaska Senijada Ibričića.

Junior Fernandes (Dinamo): Iako njegove prezentacije variraju toplo-hladno, malo tko može zanijekati veliki doprinos Čileanca za zagrebački klub u dosadašnjem dijelu prvenstva. 27-godišnjak je još jednom dokazao da posjeduje kvalitetu koja nadmašuje hrvatsku ligu. Čileanac je odradio najbolju polusezonu nakon teške ozljede koju je zadobio u travnju 2014. godine. Dinamov ofenzivac je u dosadašnjem dijelu prvenstva postigao devet pogotka, čime dijeli treće mjesto najboljih strijelaca sa suigračem Arminom Hodžićem.

Marin Tomasov (Rijeka): Dolaskom u Rijeku, 28-godišnji veznjak oživio je svoju karijeru. U trenutku kada je potpisao, malo tko je očekivao da će godinu dana kasnije Tomasov biti najbolji igrač riječkog sastava. Odličnim prezentacijama Tomasov je u potpunosti zasjenio Anasa Sharbinija. S devet asistencija daleko je najbolji asistent u dosadašnjem dijelu prvenstva, a nedavno je primio nagradu najboljeg igrača 2015. godine u hrvatskom prvenstvu po izboru kapetana Prve HNL u anketi koju provodi tportal.

Roman Bezjak (Rijeka): Slovenac je u Rijeku stigao s etiketom pojačanja i tu ulogu je i opravdao. 26-godišnjak je pokazao dobru tehniku i nos za gol. Slovenski napadač s 11 pogodaka najbolji je strijelac riječkog prvoligaša i drugi najbolji strijelac ovosezonskog izdanja Prve HNL. Dobrim igrama zaradio je i povratak u slovensku reprezentaciju.

Ilija Nestorovski (Inter Zaprešić): Bilo Druga ili Prva HNL makedonski napadač je uvijek na vrhu liste najboljih strijelaca lige. 25-godišnji golgeter postigao je 13 pogodaka čime je i najbolji strijelac jesenskog dijela prvenstva. Momčad iz Zaprešića u dosadašnjem dijelu prvenstva postigla je 19 pogodaka, a od toga 13 je postigao Makedonac što dovoljno govori o njegovom doprinosu. Nažalost za prošlosezonskog drugoligaša Nestorovski gotovo sigurno napušta klub na zimu te će uprava morati krenuti u potragu za novim napadačem.

Klupa:

Lovre Kalinić (Hajduk): Sitnice su dijelile Kalinića do mjesta u prvih jedanaest, ali odluka je ipak pala na mladog Posavca. Iza vratara splitske momčadi odlična je polusezona u kojoj je srušio klupski rekord kojeg je do tada držao Danijel Subašić.

Marko Lešković (Rijeka): Stoper Riječana odradio je odličnu polusezonu i tako još jednom potvrdio klasu. Rijeka je u dosadašnjem dijelu prvenstva primila najmanje pogotka i najveće zasluge zato ima 23-godišnjak koji u paru s Miralom Samardžićem čini odličan stoperski dvojac.

Hrvoje Milić (Hajduk): Predstave 26-godišnjaka vidljivo rastu iz utakmice u utakmicu, te je u finišu polusezone bio jedan od najboljih igrača momčadi s Poljuda. Njegovim dolaskom Hajduk je konačno dobio stalno rješenje na poziciji lijevog bočnog. Milić je upisao i tri asistencije.

Tino-Sven Sušić (Hajduk): Veznjak Hajduka dugo se tražio nakon propalog transfera u Inter, ali ove sezone ponovno je pokazao klasu zbog koje je i milanski velikan pokazao interes za njega. BiH reprezentativac upisao je četiri pogotka i četiri asistencije.

Dražen Bagarić (Split): Napadač splitskog prvoligaša odradio je najbolju polusezonu u svojoj karijeri. Osim što je postigao sedam pogodaka, 26-godišnjak pokazao je odličan timski rad i pritom upisao još pet asistencija. Njegove dobre igre nisu bile nezapažene. Ovogodišnji sudionik Lige prvaka Astana spreman je ponuditi milijun eura za ofenzivca Splita.

Gabrijel Boban (Zagreb): Iako su predstave momčadi Zagreba daleko od onoga što su prikazivali prošle sezone, to ne vrijedi za 26-godišnjeg napadača. Boban vidno odskače u dresu Zagreba te je u dosadašnjem dijelu prvenstva postigao osam pogotka što je puno s obzirom da nastupa za posljednju momčad lige.

Armin Hodžić (Dinamo): Iako je skupio samo 12 nastupa, 21-godišnjeg napadača to nije spriječilo da ostavi veliki trag u nedavno završenoj polusezoni. Novopečeni BiH reprezentativac je u tih 12 nastupa upisao devet pogodaka, a neki od tih pogotka zasigurno će kandidirati i za najbolji pogodak sezone.

Trener polusezone:

Samir Toplak (Inter Zaprešić): Varaždinski trener glasio za jednog od najtalentiranijih trenera u Hrvatskoj, a u ovoj polusezoni on je to i potvrdio. Pod njegovim vodstvom Inter pruža možda i najljepši nogomet u aktualnoj sezoni. 45-godišnji trener odlično je izbalansirao sastav Zaprešićana gdje priliku podjednako dobivaju mladi, ali i iskusniji igrači i to za sada uspijeva i zbog tog razloga Varaždinac se našao ispred Matjaža Keka i Damira Burića iza kojih je također odlična polusezona.

Najbolji igrač

Marin Tomasov (Rijeka): 28-godišnjak je motor riječkog sastava, sve akcije kreću od njega, a nerijetko je i strijelac. Gotovo u svakoj utakmici zadarski veznjak je najbolji igrač Riječana na terenu i glavni je adut tog kluba u borbi za naslov prvaka. Ako nastavi s ovakvim predstavama imun neće ostati ni izbornik Čačić, te bi veznjak Rijeke mogao vidjeti i Francusku nadolazeće godine.

Najveće otkriće

Josip Posavec (Inter Zaprešić): Malo tko je čuo za ovog mladog vratara prije početka ove sezone. 19-godišnjak je oduševio u svom debiju u prvoligaškom nogometu te je jedan od glavnih razloga što se zaprešićki sastav nalazi na šestom mjestu prvenstvene tablice. Vrijedi spomenuti Francka Ohandzu, Josipa Juranovića, Antu Majstorovića, Erosa Grezdu, Marka Ćosića, Vinka Međimorca, Davida Arapa, Abdelhakima Bouhnu, Andreja Lukića i Zorana Arsenića koji su odradili zapaženu polusezonu.

Najveće razočarenje:

Angelo Henriquez (Dinamo): Iako je postigao sedam pogodaka, predstave Čileanca nisu toliko uvjerljive kao prošle sezone, a mnogi su očekivali kako će ovo bit najbolja polusezona 21-godišnjaka u dresu kluba s Maksimira. Vidljivo je da Čileanac kako u prvenstvu tako i u europskim nastupima izgubio želju i agresivnost kakvu je posjedovao prošle sezone, te ostaje nada kako će Čileanac proraditi u proljetnom dijelu prvenstva. Razlog tome je i propuštanje priprema zbog nastupa na Copa Americi što je svakako utjecalo na svježinu i formu.

Pogodak polusezone: Armin Hodžić (Dinamo): Sjajan pogodak škaricama u pobjedi Dinama od 5:1 protiv Intera u 3. kolu.

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 89:13-48
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 89:13-48
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!