Nogomet

Treba li Manchester United otpustiti ili zadržati trenera?

Marjan Kreševac • petak, 01.01.2016.
Treba li Manchester United otpustiti ili zadržati trenera?
Foto: EPA

Manchester United odigrao je na svom Old Traffordu protiv Chelseaja utakmicu bez golova, ali pružio puno bolju predstavu u odnosu na one koje smo gledali u proteklim kolima. Neriješeni rezultat udahnuo je malo života u Louisa van Gaala koji je uspio prekinuti crni niz od četiri uzastopna poraza. Hoće li to biti dovoljno da se zadrži u trenerskoj stolici?

Trener Manchester Uniteda, Louis van Gaal pod velikim je pritiskom kako navijača tako i otočkih medija koji ne štede kritike na njegov račun. United je potonuo ispod četvrtog mjesta Premiershipa, a još prije Van Gallovi igrači okončali su nastup u Ligi prvaka i to u grupnoj fazi natjecanja. Vlasnici Uniteda imaju pred sobom tešku odluku. Trebaju li otpustiti ili zadržati Van Gaala i kakve će posljedice imati njihova odluka na momčad i rezultate u drugom dijelu sezone?

I sam trener svjestan je da mu se ozbiljno trese tlo pod nogama. Nedavno je isprovociran novinarskim upitima o vlastitoj budućnosti demonstrativno napustio konferenciju za novinare, a potaknut dobrim rezultatom protiv Chelseaja bio je siguran u svijetlu budućnost: "Igrači su spremni boriti se za svaki metar terena, trener je spreman boriti se zajedno s članovima svog tima i za to imamo apsolutnu podršku uprave kluba". Zanimljivo je da je takva izjava došla od trenera, a istovremeno od uprave se čula za mnoge, znakovita tišina.

Dobio je Van Gaal potporu od bivših i sadašnjih igrača, kolega trenera, a možda najzanimljivija je ona od prethodnika, Davida Moyesa: "Manchester United je uvijek stajao iza svojih trenera, uvijek su imali podršku. United ne želi postati klub sa zloglasnom reputacijom česte smjene trenera. Nadam se da će zadržati Louisa van Gaala, on jednostavno zaslužuje više vremena". Vratimo se samo malo u prošlost i prisjetimo se silnih potpora koje su pristizale sa svih strana Joseu Mourinhou, prisjetimo se kakav je bio epilog.

Louis van Gaal ostaje na klupi

Pozitivni aspekti ostanka nizozemskog stručnjaka: stabilnost i neprekidni niz

United će ostati pod kontrolom ovog iskusnog 64. godine starog stručnjaka koji je u svojoj karijeri, usprkos turbulentnim ostvarenjima u posljednje vrijeme, znao pronaći način kako izvući klub iz ponora loših rezultata i postaviti ga na sigurne noge. Uspijevalo mu je to i s klubovima i s reprezentacijom. 1995. godine osvojio je Ligu prvaka s Ajaxom, Bayern je 2010. doveo do finala, a na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine reprezentaciju je dovukao do brončane medalje.

U posljednoj seriji loših rezultata lako se zaboravlja jedna činjenica, Van Gaal je uspio stabilizirati klub nakon odlaska legendarnog Sir Alexa Fergusona i nakon užasa koje je klubu priuštio David Moyes, odvesti ga do nastupa u Ligi prvaka, istina kratkotrajnog. Ostanak na klupi daje Van Gaalu mogućnost da ostvari svoje želje, da ostavi iza sebe nasljeđe uspjeha i da donese trofej na Old Trafford. United još uvijek ima, željeli mi to priznati ili ne, realne šanse podići trofej u Premiershipu, FA kupu i Europskoj ligi.

Ukoliko Nizozemac ostane to će biti korisno i za njegovog pomoćnika Ryana Giggsa. Giggs će imati više vremena za učenje i priliku upoznati se sa svim tajnama zanata kako biti uspješan trener u nogometnoj instituciji poput Uniteda. Biti će to korisno za njega jer u nekakvom normalnom slijedu događanja u budućnosti će upravo Giggs biti taj koji će postati glavni trener.

Negativni aspekti: propast će mogućnost angažmana Mourinhoa ili Pepa Guardiole

Ukoliko uprava odluči nastaviti s Van Gaalom, makar i kratkotrajno, zalupiti će vrata dolasku dokazanog pobjednika u liku i djelu Josea Mourinha. Usprkos svemu što se događalo s Mourinhom i oko njega u proteklih nekoliko mjeseci u Chelseaju, Portugalac se prije sedam mjeseci okitio naslovom prvaka Premiershipa, a osim toga posjeduje osobnost i gard koji ga čini potencijalno interesantnim za Old Trafford.

Bude li uprava korektna i ispoštuje Van Gaalov ugovor do kraja, ugovor koji istječe na kraju sljedeće sezone, to će odagnati i mogućnost dovođenja jednog od najpoželjnijih trenera današnjice, Pepa Guardiole. Guardiola je u posljednje vrijeme intenzivirao svoje kontakte s Građanima, a United pod svaku cijenu želi izbjeći etiketu gubitnika u utrci sa svojim ambicioznim susjedima.

Vjerojatno najveća zabrinutost vezana uz ostanak Nizozemca je njegov neuspjeh u prekidanju negativnog niza loših rezultata koji bi u konačnici doveo do izostanka iz natjecanja u Ligi prvaka u sljedećoj sezoni. Iako je prije početka natjecanja težište ambicija bilo na domaćem prvenstvu, svim simpatizerima kluba još uvijek je gorak okus u ustima zbog sramotnog ispadanja u grupnoj fazi i nastavak natjecanja u za mnoge, manje vrijednom natjecanju Europske lige.

Van Gaal se referira na dobro izdanje protiv Chelseaja, ali istovremeno zaboravlja veliki broj prijašnjih utakmicama u kojima je forsirao stil igre koji nikako nije sjeo vojski navijača Uniteda. Često je to bio previše ukalupljen način igre s prvom mišlju o vlastitom golu, a tek onda o protivničkom. Igrači zbog silnih taktičkih zadatak često nisu imali priliku pokazati gotovo ništa od svoje individualnosti i kreativnosti. U velikom broju situacija, kao reakciju na takvu igru, mogli smo čuti povike s tribina "napad, napad, napad".

Louis van Gaal odlazi na Zavod za zapošljavanje

Pozitivni aspekti: smanjenje tenzija u i oko momčadi

Ukoliko Van Gaal napusti klupu nestat će tmurni oblaci koji su se nadvili nad Old Traffordom u posljednje vrijeme, a kao posljedica loših rezultata. United će dobiti priliku za novi početak nakon još uvijek neprežaljenog odlaska Fergusona u 2013. godini. Odlazak može dovesti i do popuštanja pritiska na momčad, prisjetimo se Van Gaalove izjave nakon poraza od Stoke Cityja u kojoj je izjavio da momčad nije imala "petlje" odigrati kako treba.

Ako nakon odlaska Van Gaala uprava odluči do kraja sezone na njegovo mjesto postaviti Giggsa bila bi to odlična, ali ipak privremena mjera. Mnogi bi to vidjeli kao povratak na stari, tradicionalni način igre Uniteda, napadački nogomet. Giggs je bio centralni dio takvog sustava s kojim je osvojio 13 naslova prvaka Premiershipa, dva puta podizao pehar pobjednika Lige prvaka i četiri puta slavio u FA kupu u svojih 963 nastupa za klub.

Negativni aspekti: velika fluktuacija trenera

Otkaz treneru donosi veliku mogućnost daljnje destabilizacije kluba, odmak od politike koja je Fergusonu omogućila da preživi težak početak na klupi i u konačnici donijela 26 godina ponosa i slave kako za trenera tako i za klub. Moyes je dobio otkaz nakon samo deset mjeseci i nema sumnje da United želi zadržati svoju vjeru u sposobnosti Louisa van Gaala i dočekati njegov trenerski uspjeh. Ukoliko odluči drugačije, klub će se još više primaknuti modelu koji u svakom slučaju želi izbjeći, a to je epitet kluba koji nakon prvog niza loših rezultata smjenjuje svog trenera.

Igračka križaljka Louisa van Gaala

Ako Van Gaal ostane na klupi i dalje klub će neminovno morati posegnuti u džep i dovesti neka pojačanja u siječanjskom prijelaznom roku. Iako je prije početka sezone klub uložio znatna sredstva u osnaživanje momčadi, mnoga od tih pojačanja pokazala su se kao promašaji i s obzirom na visoke ambicije momčad se mora pojačati.

Trener Uniteda već je u rujnu, nakon teške ozljede Lukea Shawa i loma noge na utakmici u Eindhovenu izjavio: "Možda ćemo biti prisiljeni u siječnju potražiti lijevog beka". Proteklog mjeseca bilo je dosta spekulacija među novinarima u Portugalu da branič Porta, Bruno Martins Indi najbolje kotira kao novo pojačanje obrane Crvenih vragova. Međutim, u Van Gaalovoj momčadi ukazao se Cameron Borthwick-Jackson koji u kombinaciji s univerzalnim Matteom Darmianom koji bez problema igra i na desnoj i na lijevoj strani, i vjerojatno je uvjerio Van Gaala da zadrži trenutni obrambeni roster. Tome u prilog ide i činjenica što jedan od igrača zanimljivih Van Gallu, branič Athletica iz Bilbaoa, Aymeric Laporte ima odštetnu klauzulu od 35 milijuna funti.

Sredina terena, za razliku od obrane, teško može izdržati do kraja sezone s postojećim igračkim kadrom. Najveći problem je Memphis Depay koji do sada nije opravdao očekivanja i strašno se muči u svojoj prvoj sezoni na Old Traffordu, a niti Jesse Lingard nije na tragu puno boljih nastupa. Prema navodima Daily Expressa, igrač Lisica, Riyad Mahrez je prva Van Gaalova meta, a u talijanskim medijima spominje se i igrač Lazia, Felipe Anderson kao igrač koji se nalazi pod povećalom.

Napadači i golovi u ovoj sezoni najveća su boljka Uniteda. Za ilustraciju, United je u devet domaćih utakmica postigao samo deset pogodaka, ispod svake razine za momčad kalibra Uniteda. Ako pogledamo što se uopće nudi na tržištu, United nema baš previše nade u neki pozitivni pomak u napadu. Robert Lewandowski bio bi vrhunsko rješenje, ali napadač Bayerna u nekoliko navrata je izjavio da ga nakon Bayerna zanima isključivo Real Madrid. Neymar je isto tako nestvarna opcija za Crvene vragove. Engleski mediji prema dostupnim informacijama kao najizglednija pojačanja okarakterizirali su Goncala Guedesa iz Benfice i Yoshinorija Mutoa, napadača Mainza.

Bez obzira na rasplet situacije oko Van Gaala očekuje nas zanimljiv i uzbudljiv početak godine u režiji Old Trafforda.

Premier liga

1Liverpool 612:2+1015
2Manchester City 614:6+814
3Arsenal 612:5+714
4Chelsea 615:7+813
5Aston Villa 612:9+313
6Fulham 68:5+311
7Newcastle 68:7+111
8Tottenham 612:5+710
9Brighton & Hove 610:8+29
10Nottingham Forest 66:5+19
11Bournemouth 68:9-18
12Brentford 68:10-27
13Manchester United 65:8-37
14West Ham  66:10-45
15Ipswich 65:10-54
16Everton 67:15-84
17Leicester City 68:12-43
18Crystal Palace 65:9-43
19Southampton 63:12-91
20Wolverhampton 66:16-101

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Premier liga

1Liverpool 612:2+1015
2Manchester City 614:6+814
3Arsenal 612:5+714
4Chelsea 615:7+813
5Aston Villa 612:9+313
6Fulham 68:5+311
7Newcastle 68:7+111
8Tottenham 612:5+710
9Brighton & Hove 610:8+29
10Nottingham Forest 66:5+19
11Bournemouth 68:9-18
12Brentford 68:10-27
13Manchester United 65:8-37
14West Ham  66:10-45
15Ipswich 65:10-54
16Everton 67:15-84
17Leicester City 68:12-43
18Crystal Palace 65:9-43
19Southampton 63:12-91
20Wolverhampton 66:16-101

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.01.2016. u 00:13
    godine su nevažne jer i fergusona su zvali starim pred kraj i onda je ipak sa stilom otišao, ali u ovom slučaju imaju veze jer man u treba trenera na duugo.. a problem je kako sam i rekao da je i van gaal rekao da neće još dugo a i ne ne može trenirati još 20 godina. simeone idealac za taj posao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.01.2016. u 19:08
    Slažem se sa većinom napisanog, samo bi budala osporavala van Gaalovu karijeru i rezultate. Mene kao navijača Uniteda brine druga stvar, a to je prvo forsiranje igrača koji kontinuirano pokazuju da se ne slažu. niti igrači, a posebno ne ljudski ( sukob Rooneya i Younga pa Smallingovo prozivanje... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.01.2016. u 16:50
    van gaal je veliki trener, koliko god to oni koji nisu ništa ni blizu postigli osporavaju bez argumenata. osim nekih velikih rezultata i trofeja u karijeri, posebno onih čudesnih s mladim ajaxom koji je iznenadio svijet, čovjek ima autoritet i iskustvo rada s največima. e sad, od kad je došao je na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik