Zimski sportovi

Hirscher ispred Kristoffersena do prve ovosezonske slalomske pobjede

Ivo Sabljo • srijeda, 06.01.2016.
Hirscher ispred Kristoffersena do prve ovosezonske slalomske pobjede
Foto: EPA

U prvoj muškoj utrci u 2016. godini do prve pobjede u slalomu u ovoj sezoni došao je Marcel Hirscher s 21 stotinkom prednosti ispred drugoplasiranog Henrika Kristoffersena iz Norveške i trećeplasiranog Alexandera Horošilova iz Rusije. Ivica Kostelić skijao je jako sporo i bio među posljednjima u prvoj vožnji dok Filip Zubčić i Matej Vidović nisu završili istu.

Nakon što su jučer žene odradile izvorno planirani slalom sljemenski slalom u Santa Caterini, danas je došao red na muškarce. Staza u Santa Caterini slične je duljine kao i Crveni spust i iako konfiguracija nije toliko zanimljiva, duljina je jamčila zanimljivost. Prvi je sa starta krenuo domaći predstavnik Stefano Gross, no on nije bio dovoljno aktivan i bilo je jasno da će se prava vrijednost njegova vremena tek vidjeti. Alexander Horošilov u trećoj utrci sezone pokazao je prošlogodišnju formu i do cilja došao s čak 1.36 prednosti ispred Grossa. Felix Neureuther nikako da pronađe formu iz prethodnih sezona, iako je bio brži od Grossa, do cilja je došao uz 65 stotinki zaostatka za Rusom. Njegov sunarodnjak Fritz Dopfer jednom od svojih klasičnih nastupa došao je do cilja s 1.03 zaostatka. Mattias Hargin bio je najlošiji od svih do tada i do cilja je došao s 1.52 zaostatka. Ove sezone neprikosnoveni u slalomu Henrik Kristoffersen opet je bio brz, ali Horošilov je danas u prvoj vožnji bio odličan, te je i Norvežanin bio sporiji od njega devet stotinki na drugom mjestu.

Nakon njega krenuo je Marcel Hirscher, ponovio je jednu od svojih klasičnih vožnji i usprkos malo lošijem prolaznu vremenu u gornjem dijelu, do cilja je došao kao treći tek tri stotinke slabiji od Kristoffersena. Nakon njega Alexis Pinturault bio je iznenađujuće dobar u slalomu za svoje standarde te je do cilja došao odmah nakon vodećeg trojca, na četvrto mjesto s 46 stotinki zaostatka. Domaća uzdanica Giuliano Razzoli usprkos odličnom prolazu, napravio je veliku pogrešku na sredini staze te je do cilja došao uz 1.64 zaostatka na tada posljednje deveto mjesto. Markus Larsson skijao je bez pogreške, ali daleko sporije od svih te je do cilja došao s 1.94 zaostatka. Francuski veteran Julien Lizeroux skijao je poprilično solidno i do cilja došao unutar sekunde zaostatka odnosno 82 stotinke zaostatka. Njegov sunarodnjak Jean Baptiste Grange bio je lošiji od njega te je do cilja došao uz 1.55 zaostatka.

Nakon njih odlične vožnje imali su Daniel Yule iz Švicarske koji je došao na peto mjesto uz 61 stotinku zaostatka, te Sebastian Foss Solevaag koji je do cilja došao sedmi uz 72 stotinke zaostatka. Prvo odustajanje na utrci ubilježio je Šveđanin Myhrer. Solidnu vožnju odradio je ove sezone u veleslalomu odlični Victor Muffat Jeandet koji je do cilja došao kao tada deseti uz 1.26 zaostatka. Nakon nekoliko što lošijih vožnji, što odustajanje, odlično je skijao Jens Byggmark koji je do cilja došao kao deveti uz 95 stotinki zaostatka. Nakon njega solidne vožnje imali su i Luca Aerni koji je do cilja došao kao deveti uz točno sekundu zaostatka za Horošilovim i Lahdenperae iz Švedske koji je do cilja došao 13. uz 1.32 zaostatka.

Prvi hrvatski predstavnik Ivica Kostelić skijao je neopisivo sporo, najlošije od svih do tada, bez ikakve doze agresije te je do cilja došao kao uvjerljivo posljednji uz 5.51 zaostatka. Zbog staze koja je bila dugačka, ali i hladnih vremenskih uvjeta bilo je jasno da je danas prilika za mnoge s brojem većim od 30 i to se i pokazalo. S brojem većim od 30 u drugu vožnju ušlo je devet skijaša, a neki su ostvarili i vrlo visoke plasmane poput Leifa Kristiana Haugena koji je do cilja došao kao deseti uz 99 stotinki zaostatka i Dominika Stehlea koji je do cilja došao kao 13. uz 1.23 zaostatka. Najviši broj s kojim se danas ulazilo u drugu vožnju bio je broj 73, koji je nosio Emil Johanson koji je bio 29. uz 1.95 zaostatka. Matej Vidović i Filip Zubčić s brojevima 66 i 70 išli su u ovakvim uvjetima po drugu vožnju, ali obojica nisu stigla do cilja prve vožnje. Ivica Kostelić na kraju je zauzeo pretposljednje 46. mjesto.

Drugu vožnju otvorila je domaća uzdanica Patrick Thaler koji je solidnom vožnjom stigao do cilja. Nakon njega sa starta je krenuo već spomenuti Emil Johanson kojem je ovo bio prvi ulazak u drugu vožnju slaloma te je do cilja došao sigurno uz 1.36 zaostatka za Thalerom. Njegov puno iskusniji sunarodnjak Markus Larsson bio je dosta brži od njega, ali opet dosta sporiji od Thalera te je do cilja došao uz 70 stotinki zaostatka. Novo ime u drugoj vožnji bio je i Latvijac Kristaps Zvejnieksa koji je do cilja došao kao posljednji s 1.74 zaostatka. Prvo odustajanje ubilježio je Marco Schwarz koji je iznenadio postoljem u Maddoni, ali nakon odličnog prvog prolaza ubilježio je odustajanje.

Michael Matt, mlađi brat od ove sezone sportskog umirovljenika Maria, skijao je solidno i bio najbrži uz Thalera te je do cilja došao drugi uz 60 stotinki zaostatka. Druga domaća uzdanica Ricardo Tonneti skijao je solidno, ali ni on se nije približio Thaleru i do cilja je došao kao četvrti uz 73 stotinke zaostatka. Marc Rochat također je prvi puta ušao u drugu vožnju, ali bio je vrlo nesiguran i skoro odustao te je u cilj ušao kao posljednji uz 3.52 zaostatka. Giuliano Razzoli nakon pogreške u prvoj vožnji krenuo je izuzetno motiviran u drugu i imao je 92 stotinke prednosti na zadnjem prolazu, ali pao je svega nekoliko vrata prije cilja i tako upotpunio grozan dan za sebe. Thalera je s vodeće pozicije konačno skinuo Austrijanac Marc Digruber koji je uz do tada najbolju drugu vožnju u cilj ušao s 47 stotinki prednosti. Jean Baptiste Grange nije bio na visini zadatka i uz nekoliko pogrešaka ušao u cilj s 1.03 zaostatka na treće mjesto. Dave Ryding iz Velike Britanije odradio je još jednu solidnu vožnju i do cilja je došao drugi s 44 stotinke zaostatka. Hargin je bio dosta lošiji od njega i do cilja došao kao šesti uz 1.15 zaostatka. Stefano Gross imao je prednost do sredine staze, ali nije uspio istu zadržati te je do cilja došao kao drugi uz 42 stotinki zaostatka. Manuel Feller bio je nešto lošiji od njega te je do cilja došao kao peti uz 61 stotinku zaostatka.

Najboljih 15 iz prve vožnje otvorio je Anton Lahdenperae uz solidnu vožnju došao je do cilja kao peti uz 55 stotinki zaostatka. Victor Muffat Jeandet skijao je vrlo dobro, ali stalno je gubio pomalo prednosti iz prve vožnje i na kraju u cilj došao kao drugi uz četiri stotinke zaostatka. Dominik Stehle nije bio na toj razini te je do cilja došao kao tek 13. Fritz Dopfer odradio je jednu od boljih vožnji u ovoj sezoni te je do cilja došao uz 50 stotinki prednosti. Luca Aerni nije uspio završiti drugu vožnju, dok je nakon njega Haugen do cilja došao kao 11 uz 1.59 zaostatka. Jens Byggmark bio je tek nešto bolji i do cilja je došao kao deveti uz 1.36 zaostatka. Julien Lizeroux imao je mali zaostatak kroz cijelu vožnju za Dopferom, ali je do cilja došao kao drugi s 31 stotinkom zaostatka.

Sebastian Foss Solevaag imao je lošiji gornji dio staze, ali dio zaostatka uspio je smanjiti u donjem dijelu i u cilj ušao kao četvrti uz 53 stotinke zaostatka. Nakon grešaka u gornjem dijelu Felix Neureuther uspio je sve nadoknaditi u donjem dijelu staze i u cilj ušao s istim vremenom kao Dopfer. Mlada švicarska nada Daniel Yule također je skijao solidno i do cilja došao kao treći uz 18 stotinki zaostatka. Alexis Pinturault nije uspio ponoviti skijanje iz prve vožnje i do cilja došao kao peti uz 40 stotini zaostatka. Marcel Hirscher odradio je odličnu drugu vožnju i u cilj ušao s najboljom drugom vožnjom i 1.07 prednosti ispred Dopfera. Henrik Kristoffersen danas je bio blizu Hirschera, ali ga nije uspio pobijediti i u cilj je ušao kao drugi uz 21 stotinku zaostatka. Alexander Horošilov nakon njih nije uspio ponoviti prvu vožnju, ali uspio je doći do postolja na treće mjesto uz 32 stotinke zaostatka. Sljedeće utrke slijede već za vikend kada se u Švicarskom Adelbodenu voze veleslalom i slalom.

SK Santa Caterina, slalom(m), konačni rezultati
1. M. Hirscher(Austrija) 1.54.54
2. H. Kristoffersen (Norveška) +0.21
3. A. Horošilov (Rusija)+0.32
4. F.Dopfer (Njemačka) +1.07
4. F. Neureuther (Njemačka) +1.07
...
47. I. Kostelić (Hrvatska) +5.51-nakon prve vožnje
...
. F.Zubčić (Hrvatska)-odustao u prvoj vožnji
...
. M. Vidović(Hrvatska)-odustao u prvoj vožnji

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • raz_bojnik06.01.2016. u 15:39
    ja već sumnjam u mentalno zdravlje ivice kostelića koji ne vidi da je odavno došao dan za oproštaj
    raz_bojnik