Nogomet

Čačić jedini sa četiri uzastopne pobjede, Bilić i Kranjčar s najdužom serijom

HINA • subota, 26.03.2016.
Čačić jedini sa četiri uzastopne pobjede, Bilić i Kranjčar s najdužom serijom
Foto: EPA

Ante Čačić jedini je hrvatski izbornik koji je u prve četiri utakmice na klupi 'vatrenih' upisao četiri pobjede, te treći nakon Mirka Jozića i Slavena Bilića koji je u prvih pet susreta ostvario četiri pobjede i remi.

Međutim, Bilić i Zlatko Kranjčar mogu se pohvaliti kako su od svih hrvatskih izbornika na staru mandata bili najduže bez poraza u službenim utakmicama. Obojica po deset utakmica pri čemu je Bilić ostvario osam pobjeda i dva remija, a Kranjčar sedam pobjeda i tri remija.

Dražan Jerković je vodio hrvatsku reprezentaciju u povijesnom premijernom ogledu protiv Sjedinjenih Američkih Država 17. listopada 1990. godine. 'Kockasti' su slavili 2-1, a potom dobili i iduće dvije utakmice pod Jerkovićevim vodstvom - Rumunjsku (2-0) i Sloveniju (1-0). Jerkovića je naslijedio Stanko Poklepović koji je reprezentaciju vodio četiri utakmice i pritom upisao pobjedu, remi i dva poraza. Vlatko Marković je vodio reprezentaciju jednu utakmicu, u pobjedi protiv Ukrajine (3-1) u prijateljskom susretu igranom u lipnju 1993. u Zagrebu.

Miroslav Blažević je debitirao na hrvatskoj klupi u ožujku 1994. godine pobjedom u Valenciji u prijateljskom susretu protiv Španjolske (2-0). U prvih pet nastupa pod njegovim vodstvom 'vatreni' su ostvarili dvije pobjede (Španjolska, Izrael), dva neodlučena ishoda (Mađarska, Argentina) i jedan poraz (Slovačka). Blaževića je naslijedio Mirko Jozić koji je u prvih pet utakmica ostvario četiri pobjede (Austrija, dva puta Latvija, San Marino) i remi (Grčka). Jozić je prvi poraz doživio tek u desetom nastupu, protiv Južne Koreje u prijateljskoj utakmici u Seoulu (0-2).

Otto Barić je preuzeo hrvatsku vrstu nakon neuspjeha na svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Debitirao je remijem protiv Walesa (1-1) u Varaždinu u kolovozu 2002. godine. Hrvatska je remizirala i na startu kvalifikacija za EP 2004. protiv Estonije (0-0) u Osijeku, a potom je poražena u Sofiji od Bugarske (0-2). Barić je prvu pobjedu na hrvatskoj klupi dočekao tek u četvrtom nastupu protiv Rumunjske (1-0) u prijateljskom ogledu u Temišvaru. Barić je u prvih pet susreta ostvario samo jednu pobjedu.

Barića je naslijedio Zlatko Kranjčar koji je premijeru na hrvatskoj klupi imao u kolovozu 2004. u pobjedi protiv Izraela 1-0 u prijateljskom ogledu u Varaždinu. Hrvatska je pod njegovim vodstvom dobila i iduće dvije utakmice na startu kvalifikacija za SP 2006. - Mađarsku (3-0) i Švedsku u Gotheborgu (1-0). Uslijedio je remi protiv Bugarske (2-2) i poraz od Irske (0-1) u prijateljskom susretu u Dublinu. Kranjčar je nanizao deset službenih susreta bez poraza - sedam pobjeda, tri neodlučena ishoda, a prvi poraz u nekom službenom susretu doživio je na otvaranju SP-a 2006. u Berlinu od Brazila (0-1).

Slaven Bilić je naslijedio Kranjčara nakon World Cupa u Njemačkoj 2006. Debitirao je pobjedom protiv tada aktualnih svjetskih prvaka Talijana (2-0) u Livornu. U prvih pet susreta Bilić je ostvario četiri pobjede (Italija, Andora, Engleska, Izrael) i remi (Rusija). Pod Bilićevim vodstvom hrvatska vrsta je nanizala 15 utakmica bez poraza pri čemu deset službenih. Prvi poraz Bilić je doživio u Skoplju od Makedonije (0-2).

Bilića je naslijedio Igor Štimac, koji je premijeru na hrvatskoj klupi imao u prijateljskom ogledu protiv Švicarske u kolovozu 2012. u Splitu. Švicarci su slavili 4-2. U prvih pet susreta Štimac je imao tri pobjede, te po jedan poraz i remi. U službenim nastupima nanizao je šest utakmica bez poraza prije nekog što je izgubio od Škotske u Zagrebu (0-1).

Nakon Štimca reprezentaciju je preuzeo Niko Kovač i u prvih pet susreta ostvario je tri pobjede (Island, Mali, Australija) i dva neodlučena ishoda (Island, Švicarska). U službenim susretima Kovač je upisao pobjedu i remi protiv Islanda prije poraza od Brazila na startu SP-a 2014.

Čačić u prvih pet susreta ima četiri pobjede i remi, a do sada je dobio obje službene utakmice.

UČINAK IZBORNIKA NAKON PRVIH PET UTAKMICA

MIROSLAV BLAŽEVIĆ: prvih pet utakmica - dvije pobjede, dva neodlučena ishoda, poraz, gol razlika 9-6

MIRKO JOZIĆ - prvih pet utakmica - četiri pobjede i remi, razlika pogodaka 12-3

OTTO BARIĆ - prvih pet utakmica - pobjeda, tri remija i poraz, razlika pogodaka 4-5

ZLATKO KRANJČAR - prvi pet susreta - tri pobjede, remi i poraz, razlika pogodaka 7-3

SLAVEN BILIĆ - prvih pet susreta - četiri pobjede i remi, razlika pogodaka 15-3

IGOR ŠTIMAC - prvih pet susreta - tri pobjede, remi i poraz, razlika pogodaka 8-6

NIKO KOVAČ - prvih pet susreta - tri pojede, dva remija, razlika pogodaka 7-3

ANTE ČAČIĆ - prvih pet utakmica - četiri pobjede i remi, razlika pogodaka 10-2

NIZ BEZ PORAZA U SLUŽBENIM SUSRETIMA NA STARTU MANDATA

Bilić - 10 (osam pobjeda, dva neodlučena ishoda)

Kranjčar - 10 (sedam pobjeda, tri neodlučena ishoda)

Blažević, Jozić, Štimac - 6 (pet pobjeda, remi)

Čačić - 2 (dvije pobjede)

Kovač - 2 (pobjeda i remi)

Barić - 1 (remi)

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!