Nogomet

Željko Kopić još jednom nadmudrio je Matjaža Keka

Branimir Korać • srijeda, 06.04.2016.
Željko Kopić još jednom nadmudrio je Matjaža Keka
Foto: FaH

Željko Kopić u nogometnim krugovima glasi za iznimno talentiranog i perspektivnog stručnjaka, a potvrdio je to i u polufinalnom dvoboju Kupa protiv Rijeke. Taktički je uništio Matjaža Keka, odlično je pripremio svoju momčad i plasirao se u svoje prvo veliko finale...

Matjažu Keku još jednom ove sezone prisjeo je Slaven Belupo. Željko Kopić ponovno ga je nadmudrio, a ovaj poraz posebno teško pada Riječanima.

Nakon što je ždrijeb spojio Hajduk i Dinamo u drugom polufinalu, Riječani su se već vidjeli u borbi za trofej. Treba priznati kako su u polufinale protiv Slaven Belupa ušli kao favoriti, ali finale nisu zaslužili. Koprivničanci su se fanatično borili, više su željeli to finale, a Kopić je pokazao da je sjajan taktičar i itekako podcijenjen u hrvatskim okvirima.

Ulazak u finale Kupa sa Slaven Belupom njegov je diplomski rad. Još uvijek je mlad trener, tek mu je 38 godina, a iz dana u dan potvrđuje etiketu talentiranog stručnjaka. Bez obzira što na raspolaganju nema niti približno sredstva kao Riječani, a niti individualce kakve ima Kek, na travnjaku je odnio pobjedu i to više nego zasluženo.

Njegova karijera već dugo vremena ide uzlaznom putanjom. Od onog trenutka kada je vodeći Lučko svladao na Poljudu Hajduk, za Kopića ništa više nije bilo isto.

Iako nije uspio spasiti Lučko od ispadanja, s momčadi skromnih mogućnosti "gostujući" tijekom cijele sezone igrao je dobar nogomet. Osiguralo mu je to angažman u Cibaliji, a povratak na veliku scenu imao je prošle sezone.

Zagreb se tek vratio iz Druge HNL i Dražen Medić tražio je trenera koji će raditi uz njega, izbjegavati sukobe, a pritom biti odličan taktičar. Izabrao je Kopića i pogodio. Zagreb je bio pozitivno iznenađenje sezone, svi su hvalili igre Pjesnika koji su s kadrom iz sezone ranije kada su nastupali u Drugoj HNL u jednom trenutku bili čak i u igri za Europu.

No Zagrebu se tada dogodilo nešto što mu se dogodilo previše puta i ove sezone, sudačke pogreške stajale su ga velikog broja bodova, ali dojam je ostao. On je ostao, a Kopić otišao. Na vrijeme.

U sličnoj situaciji svojevremeno je bio i Luka Pavlović koji je sa Zagrebom također napravio odličan posao, na kraju završio kao peti u prvenstvu da bi nakon toga ostao bez nekolicine igrača i imao očajan ulazak u novu sezonu nakon čega se praktički izgubio s radara. Kopić je bio u sličnoj situaciji, ali za razliku od Pavlovića napustio je Zagreb na vrijeme prije nego se momčad rasula. Vrlo brzo našao se u idealnoj situaciji jer je dobio priliku u klubu u kojem može mirno raditi i provoditi svoje zamisli. Kao što je igra Zagreba od prošle sezone njegov rukopis, tako je sve više i Slaven Belupa ove sezone. Uostalom, gdje je Zagreb danas nakon njegovog odlaska. Bilo bi glupo tvrditi da bi se s ovim kadrom Zagreba borio za Europu, ali nema dvojbe da bi imao barem više od ovih "nekoliko" bodova što je Zagreb skupio ove sezone i bio duboko u igri za ostanak u Prvoj HNL.

Ulazak u finale Kupa je sjajan doseg, a da je moglo bolje u prvenstvu, moglo je. Izgubljeni su neki bodovi koji se nisu trebali prosuti, ali i tu je bilo svijetlih trenutaka.

Takva bi trebala biti i Kopićeva budućnost, a samim time mogao bi postati zanimljiv i našim najvećim klubovima. Bez obzira na svu stručnost koju je pokazivao, konstantno usavršavanje i rad na sebi i igračima, ipak nije među onim trenerima koji se stalno povlače po medijima iz raznih razloga. Nije među trenerima koje zovu u razne emisije ili za davanje komentara o svemu i svačemu. Nije niti onaj koji zna formulu kako pobijediti Barcelonu ili Bayern, nije niti trener koji će nakon susreta baciti kost novinarima žaleći se na suce ili uvjete ili što već ne. Ne traži alibije već u istupima vrlo često pokušava prvo odgovoriti što je njegova momčad mogla napraviti bolje da dođe do pobjede.

Sve to drži ga po strani i mediji ga rijetko povezuju s većim klubovima. Međutim ukoliko se karijera nastavi ovako razvijati, niti oni bogatiji poslodavci od koprivničkih neće moći ignorirati dobre igre. Sljedeća sezona bit će sezona istine, trebat će napraviti iskorak i u prvenstvu, sredinu će već dobro poznavati i slično kao što u West Hamu pričaju za Bilića, morat će dokazati je li to za što ga se smatra ili još treba vremena za stepenicu više.

Kek? I sam je priznao kako će trebati ponuditi neke odgovore nadređenima. Rijeka je izgubila previše onih ključnih utakmica, ostala je bez borbe za trofej pobjednika Kupa, a kada god joj se Dinamo svojim kiksom "ponudio", nije iskoristila priliku. I sada je imala sve na pladnju, dva boda zaostatka za Modrima i domaći dvoboj na Rujevici, ali Kopić ga je zaustavio prošlog vikenda. U Rijeci se neće još dugo zadovoljavati drugim mjestima i eventualno borbom za Kup, ma što god pričali. Uostalom, brzo će biti poznato kojim smjerom će Hajduk krenuti što bi Riječanima dodatno moglo zakomplicirati život.

Koliko god ga u Rijeci vole i cijene, Kek će morati objasniti neke stvari. Najveće pitanje je zašto mu je momčad izgledala kako je izgledala u dva susreta u Koprivnici, posebno ovom drugom. Bez ikakvog rješenja, izuzev one grede Mitrovića, praktički i bez većeg iskušenja za Rozmana. Jedna od utakmica sezone, a izgubiš vrlo glatko i to od momčadi iz kojeg gotovo sigurno prije tjedan dana ne bi uzeo niti jednog igrača i rekao - e taj ima mjesto u mojih prvih 11. Izgubiš na način da si taktički potučen do nogu.

Sve u svemu, slatke brige za Kopića i problemi za Keka bez obzira što prvenstvena ljestvica sugerira drugačije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10806.04.2016. u 14:22
    Baj de vej: bravo za Kopića, bravo za Belupo koji se je napatio u prošlim sezonama nakon one sjajne, „evropske".
    narada108
  • narada10806.04.2016. u 14:16
    Kopić barem nije kopirao ili prepisao „diplomski rad", if you know what I mean ;-)
    narada108