Nogomet

VIDEO: U finalu škotskog FA kupa dva drugoligaša – Rangers izbacio Celtic nakon penala

Niko Rukavina • nedjelja, 17.04.2016.
VIDEO: U finalu škotskog FA kupa dva drugoligaša – Rangers izbacio Celtic nakon penala
Foto: Ante Pažanin

Nogometaši škotskog drugoligaša Rangersa svladali su Celtic u 401. Old Firmu i plasirali se u finale FA kupa u kojem će igrati protiv također drugoligaša, Hiberniana iz Edinburgha.

U finalu škotskog FA kupa susrest će se dva škotska velikana. Rangers iz Glasgowa i Hibernian iz Edinburgha. Dvoboj ova dva kluba s velikom tradicijom ne bi bio čudan da se ne radi o dva – drugoligaša.

Obje ekipe u finale su se plasirale nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca protiv prvoligaša. Hibernian je u subotu bio bolji od Dundee Uniteda, a Rangersi su danas u 401. Old Firmu na Hampden Parku svladali Celtic.

Od kada je Rangers 2012. bankrotirao i u sadašnjem obliku krenuo iz četvrtog ranga škotskog nogometa, ovo je bio drugi susret dva najtrofejnija škotska kluba iako će neki navijači Celtica tvrditi kako novi Rangersi nema veze s originalnim. Prvi put sastali su se prošle godine, također u polufinalu FA kupa, kada je Celtic bio bolji s 2:0.

Kako god bilo, u zanimljivoj utakmici na Hampden parku Rangersi su poveli pogotkom legende kluba Kennyja Millera te se s rezultatom 1:0 otišlo na odmor. Celtic je u nastavak krenuo agresivno i izjednačio u 50. preko Erika Sviatchenka, no do kraja regularnog dijela utakmice unatoč pritisku nije stigao do pobjede te se krenulo u produžetke.

U 96. minuti Rangers ponovno dolazi do vodstva pogotkom Barriea McKaya, a prednost ljutih rivala anulirao je Australac hrvatskog podrijetla, Tom Rogic. Rangersi su do velike pobjede stigli nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca u kojima su zabili pet pogotka, dok ih je Celtic zabio četiri.

U drugom polufinalnom sustavu Hibernian je na svojem Easter Roadu bio bolji od posljednje momčadi Premiershipa, Dundee Uniteda. Nakon 0:0 u 120 minuta, Hibis su s 4:2 pobijedili nakon boljeg izvođenja penala.

Od sljedeće godine Rangers i Celtic neće trebati čekati kup kako bi odigrali novi Old Firm, budući da je Rangers izborio plasman u Premiership. S druge strane, Hibernianu predstoji play-off za povratak u najviši rang škotskog nogometa.

Inače, drugoligašu Hibernianu ovo će biti drugo finale sezone. U finalu škotskog Liga kupa izgubili su od prvoligaša Ross Countyja s 2:1.

Škotski FA kup, polufinale
Rangers - Celtic 2:2 (Rangers nakon penala)
Hibernian - Dundee United 0:0 (Hibernian nakon penala)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis18.04.2016. u 00:57
    stari rangers je bankrotirao i nema veze s novim klubom koji je samo pokupio ime.
    cameosis