Nogomet

VIDEO: Hibernian u šokantnoj utakmici stigao do prvog FA kupa nakon 114 godina

Niko Rukavina • subota, 21.05.2016.
VIDEO: Hibernian u šokantnoj utakmici stigao do prvog FA kupa nakon 114 godina

U danu prepunom jakih utakmica u finalima nacionalnih kupova pomalo zanemareno ostalo je finale škotskog FA kupa u kojem su se susrela dva drugoligaša – Hibernian i Rangers. Na kraju su slavili Hibsi u dramatičnoj završnici i došli do svojeg prvog FA kupa (trećeg ukupno) nakon 114 godina.

Dva škotska velikana zadnje se dvije godine natječu u drugoj škotskoj ligi. Ove sezone Rangersi su suvereno osvojili naslov druge lige i vratili se u Premiership, dok su Hibsi drugu godinu za redom zapeli u dodatnim kvalifikacijama te će i sljedeće sezone igrati u drugoligaškom društvu.

Hibernian je, osim finala FA kupa, ove sezone dogurao i do finala Liga kupa u kojem su izgubili od prvoligaša Ross Countyja s 1:2. No, klub iz Edinburgha je spasio sezonu pobjedom nad rivalima iz Glasgowa i to u dramatičnoj utakmici s dva preokreta i pet pogodaka.

Hibernian je u vodstvo na Hampden parku stigao već u 3. minuti pogotkom Anthonyja Stokesa. Rangers je izjednačio u 27. lijepim pogotkom glavom legende kluba Kennyja Millera.

Hibernian je u prvom dijelu bio bolji, no Rangersi su u jednom navratu pogodili prečku. U nastavku utakmice tempo je pao, a Rangers je došao do preokreta u 65. sjajnim pogotkom Andyja Hallidaya.

Hibernian je pritiskao, a Rangersi su se uspješno branili sve do 80. kada Stokes postiže svoj drugi pogodak na utakmici glavom nakon kornera. Činilo se kako će utakmica otići u produžetke, no u 92. minuti David Garay pogodio je glavom nakon još jednog kornera za veliko slavlje navijača Hiberniana koji su nakon utakmice uletjeli na travnjak.

Hibernianu je ovo bio prvi FA kup nakon 1902. godine i tek treći u povijesti, a ovaj škotski velikan iz Edinburga, iako drugoligaš, sljedeće sezone igrat će Europsku ligu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • rider1121.05.2016. u 23:13
    ne pilaj sinko
    rider11
  • cameosis21.05.2016. u 22:42
    rangers se ne vraca u prvu ligu, prvi put ce igrati u najvisem razredu. klub je nasljednik ugasenog kluba rangers i osim imena nema nikakve veze s njim.
    cameosis
  • narada10821.05.2016. u 21:18
    eto šta nogomet znači za Škote ...
    narada108