Nogomet

Mihačić izborio Hajduku finale Kupa!

Davor Drobina • utorak, 18.04.2000.

Zagreb - Hajduk 2:2 (2:1)

Uzvratna utamica polufinala Hrvatskog nogometnog kupa

Gledatelja: 3.500
Suci: Željko Širić, Darko Kolić i Darko Slivar

Strijelci: Osibov (Banović, 16.) 1:0, Kosić (Čižmek, 34.) 2:0, Vučko (Lalić, 44.) 2:1, Mihačić (autogol, 53.) 2:2

NK Zagreb: Mihačić 5, Šimić 5.5 (od 66. Surać 5.5), Rendulić 6.5, Stavrevski 6, Biškup 5.5 (od 41. Ilečić 5.5), Osibov 6, Čižmek 6, Kosić 6.5, Bule 6, Lovrek 5.5, Banović 6
HNK Hajduk: Pletikosa 6, Đuzelov 5, Grdić 5, Musa 6 (od 62. Andrić 5), Jažić 6, Lalić 6 (od 83. Miše -), Miladin 5.5, Vučko 6 (od 71. Baturina 5), Bilić S. 6.5, Bilić M. 5.5

Žuti kartoni: Lovrek (Zagreb), Musa, Lalić, Bilić S., Andrić (Hajduk)
Crveni kartoni: Andrić (89. minuta - drugi žuti)

Očekivali smo vrlo zanimljivu utakmicu i dobili smo je, ali samo je u njoj bilo najmanje nogometa. Nakon ovakve utakmice HNS se kao krovna institucija hrvatskog nogometa konačno treba zapitati kuda vodi hrvatski nogomet. Loše suđenje, udaranje igrača - što na terenu, što na putu u svlačionicu (Biškup i Andrić) i sada već tradicionalni ekscesi na tribinama (zapad). Svakako moramo spomenuti onaj broj hajdukovih navijača koji je izvukao deblji kraj nakon utakmice od strane "navijača" Zagreba, a policije ni za lijek. Gnjev navijača Zagreba još i možemo razumjeti jer suđenje suca Širića možemo ocjeniti samo sa jednom rječju - katastrofa, ali njihovo ponašanje nakon utakmice svakako je za svaku osudu.

Što se same utakmice tiče, vidjeli smo ogromnu želju, ali i nemoć igrača Zagreba. Igra Zagreba postaje standardna. Neshvatljive greške u obrani te poznati Zagrebovi promašaji iz stopostotnih prilika. Komotno se može reći da su poklonili Hajduku ulazak u finale Kupa. A današnju igru Hajduka možemo okarakterizirati kao bezvoljnu i u velikom grču. Hajduk je u očiglednoj krizi igre.

Hajdukova loša forma se najviše isticala u prvom poluvremenu, jer nisu mogli spojiti niti jednu suvislu akciju, osim individualnih pokušaja iz prekida. Zagrebovi igrači su se trudili i stvarali kakve takve prigode, ali uz sučevo sjeckanje igra, nepoštivanje prednosti i Hajdukovih sitnih prekršaja nisu mogli stvoriti ozbiljniju priliku.

Stavrevski i Jurica Vučko u duelu (Snimio: Dražen Patarčić)
Međutim, došli su Zagrebaši do zasluženog vodstva, ali iz prekida. U 16. minuti Banović iz kornera loptu šalje oštro u peterac, Osibov ju naglim trzajem glave posprema iza Pletikose i dovodi svoju momčad u vodstvo. Hajduk se nakon primljenog pogotka kako tako probudio i stvorio nekoliko izglednih prilika, ali bez značajnije opasnosti za Mihačića. Zagreb tu blijedu igru svojih gostiju koristi i u 34. minuti. Hajdukova obrana loše postavlja zaleđe, što koristi Domagoj Kosić (sjajno je asistirao Čižmek) i nakon što je sam izbio pred gol, nije mu bilo teško matirati Pletikosu koji se danas također uklopio u sivilo svoje momčadi. Zbog ozljede u 40. minuti igru je napustio glavni stup Zagrebove momčadi Dražen Biškup, što će se nešto kasnije pokazati i ključnim događajem današnje utakmice. Kada se već očekivalo da će Zagreb na poluvrijeme otići sa dva pogodka prednosti, Hajduk je ipak uspio zabiti gol. Jažić iz auta ubacuje loptu u kazneni prostor Zagreba, Lalić glavom spušta loptu za Vučka koji iz okreta vara Mihačića i utakmicu dovodi u rezultatsku neizvjesnost. Napomenimo da je Lalić igrao rukom u kaznenom prostoru, zbog čega je sa tribina poletilo puno ružnih riječi prema glavnom sucu. Ipak je opče mišljenje među novinarima (pa kasnije i samih trenera na presici) da je Lalićeva ruka bila "napucana".
Dražen Biškup trenutak prije ozljede (Snimio: Dražen Patarčić)

U drugo poluvrijeme obije momčadi su ušle nešto življe i borbenije, ali domaćini u 53. minuti primaju rijetko viđen pogodak. Netko od Hajdukovih igrača ubacuje "svijeću" u šesnaesterac Zagreba, Mihačić tu loptu boksa, međutim radi to nespretno tako da loptu šalje okomito u zrak, da bi se istim putem lopta krenula vraćat prema Mihačiću, a potonji umjesto da ju uhvati, ponovno boksa (uz smijeh cijelog stadiona), ali u vlastiti gol. Zagreb koliko god šokiran nakon ovakvog primljenog pogotka i dalje napada, čak je "sabio" Hajdukove igrače na oko 35 metara u njihovom prostoru. Stvarali su prigode i to njih nekoliko sto postotnih (Bule i Banović po dva puta), međutim do samog kraja se rezultata više nije mjenjao. Možda bi se i promjenio, ali očigledno je da glavni sudac Širić (uz pokoju asistenciju pomoćnog suca sa desne strane) ne zna (ili je zaboravio) što to znači prednost ili što to spada u nogometnom smislu pod riječ prekršaj. Spomenimo da je pred kraj utakmice zasluženo isključen Andrić (drugi žuti) zbog verbalnog duela sa Lovrekom, ali i bezobrazno nasrtanje Biškupa na Andrića na putu u svlačionicu. Samo zahvaljujući intervenciji redara izbjegnut je teži obračun.

Izjave nakon utakmice

Ivo Šušak, trener Zagreba
"Teško je nešto reći nakon ovakve utakmice. Momčad je od samog početka dobro stajala na terenu. Nakon dva postignuta pogotka smo malo posustali, ali moram reći da je momčad jako dobro igrala i nakon primljenog "šok gola". Svojim igračima čestitam na želji i htijenju koje su iskazali. Nažalost Hajduk je zabio dva gola i ulazi zasluženo u finale."

Pero Nadoveza, trener Hajduka
"Izuzetno teška utakmica, teška situacija u klubu i oko njega je ostavila traga na igračima. To se vidjelo i danas na terenu jer se pokazao veliki grč u igri mojih igrača. Zagreb je mogao ući u finale Kupa, ali eto danas smo mi imali sreće. Zadovoljan sam rezultatom, ali igrom nikako. Tri - četiri igrača nisu u formi, ali moram priznati da je današnja igra bila nešto bolja od one u Vinkovcima. Pokušat ćemo se "pokrpati" i završiti ovu sezonu kako najbolje znamo i umijemo."

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!