Nogomet

VIDEO: Nizozemske muke po Ircima, golijada u Češkoj,Marcus Rashford strijelac u premijernom nastupu

Marjan Kreševac • petak, 27.05.2016.
VIDEO: Nizozemske muke po Ircima, golijada u Češkoj,Marcus Rashford strijelac u premijernom nastupu
Foto: EPA

Osim Hrvatske i Moldavije odigrano je još nekoliko prijateljskih susreta diljem Europe. Češka je ispratila Maltu sa šest pogodaka u mreži, Slovačka je kod kuće slavila protiv Gruzije s 3:1, Engleska i Australija odigrali su 2:1, a Republika Irska remizirala s Nizozemskom 1:1.

Slovačka - Gruzija 3:1

Slovaci su vrlo rano došli do prednosti već u petoj minuti susreta, Matus Bero pronašao je Adama Nemeca u kaznenom prostoru, ovaj bez puno razmišljanja odapinje udarac i pogađa donji lijevi kut gola Nukrija Revishvilija.

Na 2:0 povisio je isti igrač u 56. minuti susreta, ovog puta precizan je bio glavom na ubacivanje Lukása Tesáka. U 70. minuti susreta na semaforu je zasvijetlilo 3:0 zahvaljujući lijepom i preciznom slobodnjaku Adama Zrel'áka.

Samo minutu kasnije, točnije u 71. počasni pogodak za goste zabio je Levan Kenia udarcem izvan ruba kaznenog prostora. Nisu gosti uopće loše djelovali na terenu, naprotiv, lopta je više bila u njihovom posjedu, imali su čak 15 udaraca u odnosu na šest domaćih pokušaja, ali nedostajalo je malo koncentracije u završnici akcija.

Češka - Malta 6:0

Češka je do vrha napunila mrežu gostiju s Malte. Domaći su do vodstva došli iz prve ozbiljnije prilike na susretu, Jaroslav Plašil je okušao udarac iz daljine i nije pogriješio, lopta je odsjela u gornjem lijevom kutu.

Na novi pogodak čekali smo šest minuta, u 21. Milan Škoda nije imao preveliki problem zabiti iz velike blizine nakon preciznog dodavanja Ladislava Krejčía. Do kraja poluvremena gostujući vratar morao je još jednom po loptu u mrežu i to u 40. minuti zahvaljujući Romanu Hubniku i njegovom preciznom udarcu pod gredu.

U drugom poluvremenu nastavila se apsolutna dominacija Čeha (do kraja susreta imali su ukupno 20 udaraca od čega 12 u okvir gola), a to je imalo za posljedicu dodatna tri pogotka na njihovom kontu. Precizni su bili u 74. minuti David Lafata, u 81. Tomáš Necid i u prvoj minuti sudačke nadoknade Patrik Schick.

Engleska - Australija 2:1

Početak iz snova za Englesku i debitanta u dresu Gordog Albiona, Marcusa Rashforda. U prvom pravom kontaktu s loptom u trećoj minuti susreta, Rashford je dokazao da dobre igre iz Manchester Uniteda nisu slučajnost. Mladac od 18 godina reagirao je kao da ima desetke reprezentativnih utakmica u nogama i lijepim udarcem nogom po sredini gola doveo domaće u vodstvo.

Brzo su se gosti iz Australije pribrali i opasno zaprijetili u sedmoj minuti kada je Massimo Luongo pronašao Robbiea Krusea čiji udarac odlazi za malo iznad gola.

Rashford je dokazao da se dobro snalazi i u ulozi asistenta, u 30. minuti pronašao je Adama Lallanau koji puca iz kosa s lijeve strane, ali njegov udarac brani Maty Ryan.

Do kraja poluvremena vidjeli smo zanimljivi pokušaj Tomasa Rogića iz daljine, ali udarac nije dovoljno precizan tako da se na odmor odlazi s minimalnom prednosti domaćina.

Otvaranje drugog poluvremena bilo je preslika prvog, samo što je ovaj put za pogodak Englezima trebalo deset minuta. U 55. minuti Raheem Sterling je povukao kontranapad, pronašao Waynea Rooneyja koji pogađa gornji desni kut za udvostručenje vodstva.

Smanjenje rezultata dogodilo se u 75. minuti susreta kada je vlastitu mrežu pogodio Eric Dier. Do kraja susreta vidjeli smo dva zanimljiva pokušaja s obje strane, prvo je u 82. minuti priliku za povećanje vodstva propustio Jordan Henderson, a s druge strane u 86. minuti od Craiga Goodwina bio je uspješniji engleski vratar Fraser Forster.

Republika Irska - Nizozemska 1:1

I druga reprezentacija s Otoka, Republika Irska, odigrala je rezultatski uspješno prvo poluvrijeme. Iako je Nizozemska dominirala u posjedu lopte (na kraju prvog poluvremena lopta je kod Nizozemaca bila 61% vremena) domaći su bili ti koji su zatresli mrežu.

Igrala se 30. minuta, domaći su izveli udarac iz kuta i nakon gužve u petercu najbolje se snašao Shane Long i iz blizine poslao loptu iza leđa Jaspera Cillessena.

Drugo poluvrijeme bolje su otvorili Irci, ozbiljno su prijetili preko Jonathana Waltersa, Shanea Duffyja i Davida McGoldricka, ali bez posljedica po rezultat.

Nizozemska do 85. minute nije uputila ni jedan udarac u okvir gola, a onda iz prvog takvog zatresli su mrežu i poravnali rezultat, strijelac je bio glavom Luuk de Jong, a u ulozi asistenta našao se Jetro Willems.

Nizozemska je imala jalovu inicijativu, iz velikog posjeda lopte rodilo se tek šest udaraca i od njih samo jedan u okvir gola, razlog za zabrinutost stručnog stožera.

Sjeverna Irska - Bjelorusija 3:0

Sjeverna Irska vrlo je brzo došla do vodstva, u šestoj minuti za 1:0 precizan je bio Kyle Lafferty iz velike blizine, a do kraja poluvremena domaći su preko Conora Washingtona u 44. minuti udvostručili vodstvo.

U drugom dijelu gledali smo i dalje bolju igru domaćina, a ta bolja igra rezultirala je još jednom loptom iza leđa Andreyja Gorbunova. U 88. minuti Jamie Ward glavom je spustio loptu do Williama Grigga koji postavlja konačnih 3:0 za Sjevernu Irsku.

EP 2016., skupina D

1Hrvatska 35:3+27
2Španjolska 35:2+36
3Turska 32:4-23
4Češka 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10828.05.2016. u 10:26
    za Rashforda je bilo jasno od prvog nastupa u MU da je ras(h)košni talent. Ova poletna Engleska bi mogla stvoriti dosta probleme drugim ekipama na EP ...
    narada108