Nogomet

SKUPINA B: Englezi traže prvo mjesto u društvu Rusije i dva debitanta

Piše:Branimir Korać • srijeda, 01.06.2016.
SKUPINA B: Englezi traže prvo mjesto u društvu Rusije i dva debitanta
Foto: EPA

Skupina B Europskog prvenstva dosta je izjednačena i teško je prognozirati tko bi mogao proći dalje. Englezi su glavni favoriti dok Rusija, Slovačka i Wales vide šansu za prolazak dalje...

ENGLESKA

Engleska je nogometna velesila koja nikada nije bila u finalu europskog prvenstva. Iako ima jedan naslov prvaka svijeta, na europskim prvenstvima nije bila tako uspješna i čak četiri puta od osam dosadašnjih nastupa nije uspjela proći niti skupinu.

Očekivanja oko Engleske uvijek su velika, često i nerealno visoka, ali s time se mora živjeti kada imate jednu od najjačih liga svijeta. Engleski analitičari tvrde kako je to ujedno i jedan od glavnih problema jer klubovi radije kupuju strance nego čekaju razvoj domaćih igrača. To se ponešto promijenilo i danas je više engleskih igrača u naslovnim ulogama, a ovo Europsko prvenstvo pokazat će mnogima koliko vrijede.

Roy Hodgson značajno je promijenio reprezentaciju u odnosu na posljednja natjecanja, donio je nešto novo i vrijeme će pokazati koliko ti igrači mogu nositi igru Engleske.

Dosad najuspješniji engleski nastupi bili su ulasci u polufinala 1968. godine u Italiji gdje su poraženi od Jugoslavije pogotkom Dragana Džajića nakon čega su u susretu za treće mjesto svladali Sovjetski Savez golovima Charltona i Hursta. Bobby Moore i Geoff Hurst izabrani su u najbolju momčad tog EP-a.

1996. godine Engleska je bila domaćin Europskog prvenstva, imala je plan napokon uzeti i europsku titulu, ali je zaustavljena u polufinalu. Njemačka je bila bolja nakon penala, u 120 minuta bilo je 1:1, a onda je tragičar postao Gareth Southgate koji je pucao dovoljno loše da mu Andreas Köpke obrani udarac.

2004. i 2012. godine Englezi su uspjeli proći skupinu, ali su odmah poraženi. U Portugalu su poraženi od domaćina ponovno nakon izvođenja jedanaesteraca, Darius Vassell promašio je posljednji penal, a osam godina kasnije penale su bolje izvodili Talijani koji su otišli u polufinale.

Na Europskom prvenstvu 2008. godine nije ih bilo, sjećamo se kako je Engleska poražena od Hrvatske 3:2 u posljednjem susretu nakon čega je na Europsko prvenstvo otišla Rusija.

Kvalifikacije

Engleska je jedina reprezentacija koja je sa stopostotnim učinkom odradila nastup u kvalifikacijama. Deset nastupa i deset pobjeda uz gol razliku 31:3 pokazuje koliko je Hodgsonova reprezentacija uvjerljivo došla do ovog velikog natjecanja.

Najteže do pobjede došla je u Ljubljani gdje je slavila s 3:2, a pobjednički pogodak postigao je Wayne Rooney u 86. minuti susreta.

Glavni aduti

Kao kapetan Englesku će predvoditi Wayne Rooney, najveće nogometno ime u ovoj reprezentaciji. Rooney je više od desetljeća iznimno važan član reprezentacije, a tako će biti i u Francuskoj iako su neki igrači tijekom sezone bili u boljoj formi od napadača Manchester Uniteda.

Harry Kane polako se isprofilirao kao prvi izbor u napadu, a kako mu u vrat pušu neki drugi napadači, za Kanea neće biti druge neko potvrđivati iz utakmice u utakmicu golgeterski instinkt. U protekle dvije sezone jako je napredovao i danas je najtraženiji engleski napadač.

Hodgson je pozvao i Jacka Wilsherea koji je imao još jednu sezonu uništenu ozljedama, ali ukoliko podigne formu, bit će važan engleski adut.

Na vratima je siguran Joe Hart koji je nedvojbena jedinica reprezentacije, a kao nove snage nameću se Dele Alli iz Tottenhama pa i Jamie Vardy, jedan od Leicesterovih junaka.

Izbornik

Iskusni Roy Hodgson na engleskoj klupi je od 2012. godine. Uoči Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini reprezentaciju je napustio Fabio Capello, a Hodgson je sjeo na klupu i odmah izazvao dosta kontroverze izostavljanjem Rija Ferdinanda s liste putnika za Euro.

Ovo mu je četvrti izbornički posao. Vodio je Švicarsku, Ujedinjene Arapske Emirate i Finsku, a u klupskoj karijeri najveće uspjehe ostvarivao je s Halmstadsom (dva puta prvak Švedske), Malmöom (pet puta prvak, uzeo dva kupa), Interom (finalist Kupa Uefe), Kopenhagenom (dvostruka kruna) te Fulhamom (finalist Kupa Uefe).

Prognoza i aktualni trenutak

Iako svi pušu na hladno kada je Engleska u pitanju, mogla bi predstavljati ugodno iznenađenje. Ima niz igrača koji su ove sezone igrali u odličnoj formi, posebice oni koji uoči prošlog velikog natjecanja nisu bili niti u planu. Ostaje za vidjeti koliko će im Hodgson pružiti priliku, odnosno hoće li više vjerovati onima koji imaju iskustva s velikih natjecanja.

Dosta je tu novih igrača koji su u proteklih godinu dana ušli u krug reprezentacije i koliko god bili motivirani, pitanje je kako će reagirati na natjecanju poput Europskog prvenstva.

RUSIJA

Rusija je svoje svijetle nogometne trenutke doživjela prije raspada Sovjetskog Saveza, a nakon razlaza upisala je jedno polufinale Europskog prvenstva i ispadanja u skupini.

Od 1990. godine upisala je nastup na tri svjetska i četiri europska prvenstva i izuzev Eura 2008. godine, ne može se pohvaliti dobrim nastupima.

Te 2008. godine Hrvatska joj je pomogla da dohvati nastup na završnom turniru i tu je Rusija ostvarila svoj najbolji rezultat od samostalnosti.

U skupini je krenula visokim porazom 4:1 od Španjolske da bi nakon toga svladala Grčku s 1:0 i Švedsku s 2:0. U četvrtfinalu za protivnika je imala Nizozemsku koju je svladala s 3:1 u produžecima, a onda je u polufinalu ubilježila novi visok poraz od Španjolske, ovaj put 3:0.

1996. godine završila je nastup u skupini s jednim bodom i to 3:3 remijem protiv Češke, 2004. godine svladala je kasnijeg prvaka Grčku s 2:1 i svejedno ostala na dnu skupine, a na prošlom Euru svladala je Češku s 4:1 pa remizirala s Poljskom 1:1 i porazom 1:0 od Grčke ostala treća u skupini.

Iz razdoblja dok je bila u sklopu Sovjetskog Saveza ima naslov europskog prvaka iz 1960. godine kada je u finalu svladala Jugoslaviju s 2:1 u produžetku.

Kvalifikacije

Kvalifikacijski put Rusije nije bio najjednostavniji. Na kraju je završila kao druga u skupini s 20 osvojenih bodova, ostala je osam bodova iza Austrije i s dva boda više od Švedske.

Tko zna kako bi situacija u skupini razvila da na gostovanju u Podgorici nije bilo prekida kod 0:0 čime je Rusiji susret dodijeljen 3:0 za zelenim stolom. I u posljednjem kolu u skupini Rusija je igrala protiv Crne Gore, tražila je pobjedu i ostvarila ju je s 2:0 golovima Kuzmina i Kokorina.

Ono što je bilo također važno za Rusiju je činjenica da nije poražena niti u susretima sa Švedskom s kojom je odigrala 1:1 u gostima i slavila 1:0 Moskvi.

Glavni aduti

Ono što je sigurno, na vratima će stajati Igor Akinfejev dok je sve drugo otvoreno. Akinfejev je godinama neupitni prvi vratar moskovskog CSKA i reprezentacije, bez prave konkurencije. Imao je ponešto kikseva, čak i na velikim natjecanjima, ali i dalje je najbolji ruski vratar.

Dosta se očekuje od Olega Šatova iz Zenita koji ima iza sebe sjajnu sezonu. Šatov je bio među najboljim igračima Zenita ove sezone, postigao je deset golova i podijelio devet asistencija te se Rusi nadaju da će tu formu prenijeti u reprezentaciju.

Još jedan igrač Zenita trebao bi biti nedodirljiv i to Igor Smolnikov na desnoj strani obrane. Smolnikov je i u klubu okupirao tu poziciju te bi i u reprezentaciji trebao biti starter te važna karika u posljednjoj liniji.

Nakon ozljede u pravu formu vratio se Pavel Mamajev koji je daleko najbolji igrač Krasnodara i ponovno na popisu Sluckog. Tu su svakako i napadači Zenita Artem Dzjuba i Aleksandr Kokorin koji će se boriti za minutažu u vrhu napada.

Izbornik

Za Leonida Sluckog kažu kako je bio vrlo talentiran vratar koji je mogao imati dobru karijeru. Međutim ona je bila iznimno kratka, već s 19 godina morao je prestati s igranjem nakon što je zaradio tešku ozljedu spašavajući susjedovu mačku s drveta.

Kada već nije mogao igrati, posvetio se trenerskom poslu gdje je imao dosta uspjeha. Najznačajnije rezultate ostvario je na klupi moskovskog CSKA gdje je 2009. godine naslijedio Juandea Ramosa i na tom poslu zadržao se sve do danas.

Za to vrijeme osvojio je tri naslova prvaka Rusije, dva puta osvajao je Ruski kup te jednom i Superkup. Uspješna era na klupi CSKA u konačnici mu je donijela i poziciju izbornika Rusije nakon što je Ruski nogometni savez raskinuo suradnju s Fabijom Capellom. Slucki je dobio povjerenje čelnika Saveza koji su se ipak odlučili na nešto jeftinije rješenje s obzirom na manja sredstva koja je Savez dobio na raspolaganje.

Prognoza i aktualni trenutak

Leonid Slucki u Francusku vodi provjerene snage, iskusnu momčad koja se vrlo dobro poznaje i to ne samo iz reprezentacije već i iz klubova. Izuzev Romana Neustadtera svi igrači igraju u ruskim klubovima, veliki broj dolazi ih iz CSKA i Zenita stoga neće biti previše problema oko uigravanja.

Za dobar dio igrača ovo će biti i posljednja prilika da naprave nešto veliko, a o njihovim šansama dosta će reći forma Igora Akinfejeva koji je znao biti spasitelj, ali isto tako znao je i skupo koštati Rusiju i CSKA. Rusija se ne smije otpisati, u ovoj skupini imat će što za reći i nikome neće biti lagan protivnik.

SLOVAČKA

Reprezentacija Slovačke je u onoj skupini reprezentacija koje će debitirati na europskim prvenstvima upravo u Francuskoj. Od samostalnosti Slovačka ima samo jedan nastup na završnici velikog natjecanja i to na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine.

Bio je to jedini dolazak na veliko natjecanje i odmah prolazak skupine. Iza sebe Slovaci su ostavili Novi Zeland s kojim su remizirali 1:1 i Italiju koju su svladali 3:2 dok je ispred bio tek Paragvaj od kojeg su poraženi 2:0. U osmini finala igrali su protiv Nizozemske koja je bila bolja s 2:1.

Iz šestog pokušaja uspjeli su izboriti nastup na Europskom prvenstvu, tri puta su u kvalifikacijama završili na trećem mjestu u skupini, a dva puta bili su drugi.

Prvi put borili su se za nastup na Euru 1996. godine, ali na kraju su Rumunjska i Francuska bile bolje i Slovaci su sa šest bodova manje od Francuske završili kao treći ostavivši iza sebe Poljsku.

I u narednim kvalifikacijama bili su drugi iza Rumunjske i ovaj put Portugala. Šest bodova zaostajali su za Portugalcima, a svaku nadu u prolaz izgubili su domaćim porazom 5:1 od Rumunjske.

Najbliže hvatanju nastupa na završnici bili su u kvalifikacijskom ciklusu za Europsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj kada ih je od tamo izbacila užasna završnica. U posljednja četiri kola uhvatili su samo dva boda i to u gostima kod Irske i Makedonije dok su upisali domaće poraze od Armenije s čak 4:0 i Rusije 1:0.

Bilo je to veliko razočaranje za Slovake jer su u taj ciklus ušli nakon odličnog nastupa na Svjetskom prvenstvu i vjerovali su da će izboriti mjesto na Europskom prvenstvu. No, na kraju su završili tek na četvrtom mjestu u skupini uz velike kritike javnosti.

Kvalifikacije

Nakon pet bezuspješnih pokušaja, Slovačka je napokon uspjela proći kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Odmah nakon ždrijeba skupina bilo je jasno da će Španjolska biti veliki favorit skupine, a da će Slovaci i Ukrajinci odlučivati o narednom putniku.

Ulazak u kvalifikacije bio je savršen. Pobjeda u Ukrajini 1:0, zatim domaća pobjeda protiv Španjolske 2:1, slavlje u Bjelorusiji i Makedoniji te domaća pobjeda protiv Luksemburga. Prvih pet kola - pet pobjeda.

No, onda kreću problemi. Ponovno u završnici kvalifikacija dolazi do pada forme, a Slovaci su si situaciju zakomplicirali domaćim porazom od Bjelorusije 1:0.

Uoči posljednjeg kola imali su isti broj bodova kao Ukrajina i morali su slaviti u Luksemburgu kako bi zadržali drugo mjesto. Uspjeli su, bili su bolji s 4:2 i izborili nastup na Europskom prvenstvu.

Glavni aduti

Najveća slovačka zvijezda svakako je Marek Hamšik. Veznjak Napolija čovjek je oko kojeg se sve vrti u ovoj reprezentaciji, on je i strijelac i paker, vođa reprezentacije i najvrjedniji slovački nogometni eksponat.

Zvijezda broj dva je kapetan i stoper Liverpoola Martin Škrtel koji je glavni obrambeni adut i igrač kojeg se sluša. Škrtel je ove sezone imao problema s ozljedom, povratak na travnjak nije protekao glatko i za njega je u ovom trenutku najvažnije da uhvati pristojnu formu za Euro.

Problema s formom nema Juraj Kucka koji se iskazao u Milanu gdje je bio jedan od konstantnijih igrača ove sezone. Iako se spominjala moguća zamjena sa Sevillom za Vicentea Iborru, od toga neće biti ništa, Kucku u Milanu smatraju važnim dijelom momčadi te i u Slovačkoj od njega puno očekuju.

Tomaš Hubočan bio je standardan član prvih 11 tijekom kvalifikacija, no loše igre moskovskog Dinama možda će ga stajati mjesta startera na Euru iako je po reputaciji odmah uz bok Škrtelu.

Bit će zanimljivo vidjeti kakva je uloga namijenjena Miroslavu Štochu koji je trebao biti jedan od glavnih igrača, ali karijera se nije razvijala kako je želio, no ove sezone imao je zapaženih nastupa u Turskoj stoga ostaje za vidjeti hoće li se uspjeti vratiti u prvi plan.

Izbornik

Na klupi Slovačke već tri godine sjedi Jan Kozak, 62-godišnji stručnjak koji je cijelu trenersku karijeru proveo u slovačkim klubovima i sada reprezentaciji.

Kozak je reprezentaciju preuzeo 2013. godine i nakon uspješne kampanje za odlazak na Europsko prvenstvo u Francusku, samo je učvrstio svoju poziciju.

Osim što je Slovačku odveo na Europsko prvenstvo, Kozak je i osvojio dva naslova prvaka Slovačke s Košicama koje je uveo i u grupnu fazu Lige prvaka.

Prognoza i aktualni trenutak

Slovačka je na papiru kandidat za treće mjesto, međutim dvoboj od prije nekoliko dana u Augsburgu protiv Njemačke jasna je poruka kako Slovake nipošto ne treba podcijeniti. Neće biti lagan protivnik, ovo im je prvo Europsko prvenstvo i samim time imaju motiv više.

WALES

Društvo u skupini B zaokružuje Wales, još jedan debitant u društvu reprezentacija sudionica Europskog prvenstva. Otkako su primljeni u članstvo Fife, Velšani su samo jednom izborili nastup na velikom natjecanju, jednako kao i Slovaci.

Za razliku od Slovačke, Wales je to znatno duže pokušavao, od završetka Drugog svjetskog rata bio je u kvalifikacijama, ali jedini nastup na završnici je onaj sa Svjetskog prvenstva u Švedskoj 1958. godine.

Bila je to sjajna velška generacija koja je izborila nastup na završnici i u skupini sa Švedskom, Mađarskom i Meksikom zauzela je drugo mjesto s tri osvojena boda. U razigravanju za prolazak u nokaut fazu svladali su Mađare s 2:1 te izborili dvoboj protiv Brazila koje je predvodio 17-godišnji Pele. Upravo Pele bio je krvnik Velšana te je donio pobjedu i prolazak Brazilu.

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo Wales se prvi put pojavio uoči Eura u Španjolskoj 1964. godine. Tamo su naišli na Mađare koji su ih izbacili i osvetili im se za poraz u razigravanju u Švedskoj.

Sljedeće Europsko prvenstvo donijelo je kvalifikacije po geografskom ključu pa su tako Velšani bili u skupini s Engleskom, Škotskom i Sjevernom Irskom te završili kao treći uz samo jednu pobjedu.

Korak naprijed napravili su 1975. godine u kvalifikacijama za Euro u Jugoslaviji kada su bili prvi u svojoj kvalifikacijskoj skupini, ali u play offu ih je svladala upravo Jugoslavija i ostali su bez završnice. Jugoslavija je bila kobna i u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Francuskoj 1984. godine, tu su Velšani završili kao drugi u skupini s bodom iza Jugoslavije. U predzadnjem kolu u Cardiffu je Baždarević u 81. minuti poravnao na 1:1 što se pokazalo ključnim u raspletu skupine.

Ostajali su Velšani kratki i u narednim kvalifikacijama, sve do ovog ciklusa kada su napokon uspjeli proći skupinu. 2003. godine ponovno su bili na korak od Eura, bili su drugi u skupini i igrali dodatne kvalifikacije, no Rusija je pobjedom u Cardiffu 1:0 nakon remija u Moskvi ipak otišla na Euro.

Kvalifikacije

Wales je u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Francuskoj bio smješten u skupinu s Belgijom, BiH, Izraelom, Ciprom i Andorom te je stigao do drugog mjesta i prvog plasmana na završnicu europske smotre.

Ulazak u kvalifikacije nije bio dobar, upisana je teška pobjeda u gostima kod Andore pogotkom Garetha Balea u 81. minuti, zatim domaći remi bez pogodaka s BiH, no onda je Wales krenuo uzlaznom putanjom.

U Bruxellesu je ostao neporažen, zatim je svladao Belgiju u Cardiffu, tome je dodao gostujuće pobjede na Cipru i u Izraelu te je postalo jasno kako će Wales proći skupinu.

Pomogao je i vrlo loš početak kvalifikacija od strane BiH koja je bila veliki kandidat za drugo mjesto, ali nanizala je nekoliko loših nastupa i to nije mogla bodovno sakriti.

Glavni aduti

Gareth Bale je čovjek koji drži ključeve velške reprezentacije. Daleko najbolji i najvažniji igrač reprezentacije, kako otočki mediji znaju reći - Gareth Bale je polovica Walesa. U ovim kvalifikacijama postigao je sedam od velških 11 pogodaka, asistirao je kod dva i pokazao zašto je prva zvijezda ove reprezentacije.

Njemu uz bok je Arsenalov veznjak Aaron Ramsey koji iza sebe ima dobru sezonu u Arsenalu i uz Balea je najvažniji igrač Walesa. Ramsey je zadužen za kreaciju te je igrač od kojeg Velšani očekuju velik doprinos.

Još jedna čvrsta karika u veznoj liniji trebao bi biti Liverpoolov veznjak Joe Allen, a od onih koji bi trebali imati sigurno mjesto u prvih 11 tu su još i Ben Davies, Ashley Williams, Wayne Hennessey...

Izbornik

Na klupi Walesa od 2012. godine sjedi Chris Coleman, bivši reprezentativac koji je naslijedio Garyja Speeda nakon što je dotadašnji izbornik počinio samoubojstvo u studenom 2011. godine.

Coleman je bio na rubu odlaska s klupe nakon loših nastupa u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, no ipak je ostao i odveo je Wales na Euro.

U klupskoj karijeri vodio je Fulham četiri godine, po jednu sezonu Real Sociedad i Larissu te dvije sezone Coventry.

Prognoza i aktualni trenutak

Coleman na Europsko prvenstvo vodi i ozlijeđenog Joea Ledleyja, međutim rezultat Walesa ovisit će u najvećoj mjeri o formi i stanju Garetha Balea i Aarona Ramseyja. Definitivno možemo očekivati borbene Velšane koji se neće tako lako predati. Skupinu bi mogli proći, ali više od toga, teško.

EP 2016., skupina D

1Hrvatska 35:3+27
2Španjolska 35:2+36
3Turska 32:4-23
4Češka 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2016., skupina D

1Hrvatska 35:3+27
2Španjolska 35:2+36
3Turska 32:4-23
4Češka 32:5-31

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.06.2016. u 22:25
    bit će puno iznenađujućih rezultata jer je mala razlika između repki osim na papiru- pogotovo jer je ovo prvi put da igra 32 reprezentacije
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.06.2016. u 16:54
    Oni su i prije imali smjenu generacija i kvalifikacije su im bile vrlo dobre ali onda dodju na turnir i odjednom se raspadnu i prebrzo odu kuci. To je to. Problem sa golmanom je stalan i bez dobrog golmana NE MOZES osvojiti turnir. To je dokazano. A i liga im je teska i dugotrajna, tako da su... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • narada10801.06.2016. u 14:52
    potpišem, ma da će im Sturridge faliti. Trenutno su jači od Njemačke, šta su dokazali, ma da je to bila „samo" prijateljska tekma. Brzina, poletnost su ogromni potencijal. Samo, jedna stvar, u svakoj drugoj utakmici vidim neki kiks njihovih golmana ...(Forster protiv Australije skoro izgubio... [više na forumu]
    narada108
  • vjesu01.06.2016. u 10:09
    Englezi konacno krenuli pravim putem, napravili su smjenu generacija i uvrstili mladice koji ce dati sve od sebe. Za koliko ce to biti dosta cemo vidjeti ali mislim da bi ovaj put mogli biti neugodni i za ove top reprezentacije.
    vjesu