Ostali sportovi

Pikado: Splitski Dioklecijan i Tuning Caffe iz Stobreča obranili naslove prvaka

Sportnet • nedjelja, 05.06.2016.
Pikado: Splitski Dioklecijan i Tuning Caffe iz Stobreča obranili naslove prvaka

Djevojke iz ekipe Tuning Caffe iz Stobreča, te splitski Dioklecijan kod seniora, obranili su naslove državnih prvaka na 23. po redu ekipnom prvenstvu Hrvatske u pikadu koje je ovog vikenda održano u Sportskoj dvorani Žatika u Poreču. U Drugoj ligi kod seniora slavila je ekipa Dupli iz Splita, dok je kod trećeligaša najbolji bio Light iz Solina. Tako se po prvi put dogodilo da su sve četiri titule završile u jednoj županiji.

"Ovo je veliko priznanje za naš županijski savez jer u Splitu i okolici se već godinama igra pikado vrhunske kvalitete, a ovako nešto još nikome nije pošlo za rukom", rekao je Eduard Akrap, predsjednik Pikado savez Splitsko-dalmatinske županije.

Ukupno je u Poreču nastupilo 88 ekipa, odnosno oko 600 igrača, a najveće zanimanje bilo je za elitnu Prvu ligu u konkurenciji seniora. Iako je Dioklecijan branio titulu, mnogi su kao prve favorite vidjeli zagrebačku ekipu Janje Alfa Team koju predvodi najbolji svjetski igrač elektroničkog pikada Boris Krčmar, te Posejdon 2 iz Kaštela koji se ove sezone pojačao s reprezentativcem iz Županje Zdravkom Antunovićem.

Dioklecijan je krenuo s dvije uvjerljive pobjede u skupini, da bi u sljedećoj fazi nakon još jednog trijumfa uslijedio sudar protiv Janje Alfa Teama u kojemu su Zagrepčani slavili sa 9:4. No, to nije omelo Splićane koji su u repasažu nanizali čak pet pobjeda, uključujuće one protiv ekipa Ban Jelačić iz Zaprešića (9:5) i već spomenutog Posejdona 2 (9:6) u finalu repasaža.

Zbog toga što su se u finale plasirali kroz repasaž, Splićani su morali dva puta pobijediti svog protivnika, a bila je to ekipa Janje Alfa Team. Prva se utakmica pokazala ključnom jer je Dioklecijan unatoč slavlju Borisa Krčmara u sva četiri pojedinačna meča, te još tri pobjede Alana Ljubića, drugog reprezentativca u redovima Janje Alfa Teama, uspio to prevladati i slaviti s tijesnih 9:8. U drugoj utakmici se već nakon prvog kruga u kojemu je Oliver Ferenc pobijedio Krčmara, a Robert Marijanović slavio protiv Ljubića, dalo naslutiti da su Zagrepčani slomljeni. Na kraju je završilo rezultatom 9:6 za veliko slavlje Dioklecijana.

"Iako smo se i prošle godine do finala probili kroz repasaž, puno nam je teže bilo obraniti titulu. Neki mečevi rezultatski izgledaju uvjerljivo, npr. protiv Bana Jelačića, ali kvaliteta te ekipe je na iznimno visokoj razini i to je bilo sve samo ne lagana utakmica. Da ne govorim o Posejdonu i Janjetu. Naša je tajna u tome što smo sjajna klapa, nitko ne odskače po statusu u ekipi i to zajedništvo nam je donijelo uspjeh", zaključio je Slavko Brzić, čovjek koji je stvorio Pikado klub Dioklecijan i njegov je predsjednik, a u ovom je uspjehu sudjelovao kao aktivni igrač, trener i logistička podrška ekipi.

Najveći teret na putu do pobjedničkog trona je kao i prošle godine iznijela četvorka Oliver Ferenc, Robert Marijanović, Tonči Restović i Igor Šestan, a ekipu su uz Brzića činili još Jakša Buljević, Miro Milković i Dino Marušić. Kod djevojaka je Tuning Caffe definitivno potvrdio da su najbolje u državi. Ovo im je treća titula u posljednje četiri godine, a ostat će upamćene i kao prva ženska ekipa koja je uspjela obraniti naslov prvakinja Hrvatske.

Reprezentativke Olja Pavlović i Ivana Tadić, uz Anu Mamut i Marinu Banić, lakoćom su pobijedile prva tri protivnika, nakon čega su u napetom meču poražene 9:8 od odlične ekipe DM Štrige iz Matulja.

Stobrečanke su potom u repasažu lako eliminirale splitsku ekipu Dupli (9:1) i dvije zagrebačke ekipe Coloseum (9:7) i Next-Meradog (9:3). U finalu su u ponovnom sudaru s ekipom DM Štrige uvjerljivim pobjedama 9:5 i 9:4 osigurale novi pehar prvaka.

"Ovo je neopisivo dobar osjećaj, uspjele smo nadvladati sve probleme s kojima smo se susretale i otići do kraja. Ovo nam nitko ne može oteti", kratko je rekla Ana Mamut.

U Drugoj ligi slavila je splitska ekipa Dupli koja je jedva prošla skupinu, da bi u nastavku natjecanja bili nedodirljivi sa četiri pobjede rezultatom 9:5 za plasman u finale u kojemu su sa 9:6 nadigrali Team Coloseum iz Zagreba,. Ekipa Dupli nastupila je u sastavu Jure Kapetanović, Tomislav Klarić, Marin Volarević, Jasmin Hodžić i Slavko Gunjača.

Kod trećeligaša najbolja je bila solinska ekipa Light koja je u finalu pobijedila ekipu Žile iz Huna na Sutli. Ekipu su činili Roberto Brko, Mario Stupalo, Mate Vidić, Antonio Babić, Ante Kolak i Hrvoje Tojčić.

SENIORKE - 501 MO
1. Tuning Caffe (Stobreč)
2. DM Štrige (Matulji)
3. Next-Meradog (Zagreb)

SENIORI 1. LIGA - 501 DO
1. Dioklecijan (Split)
2. Janje Alfa Team (Zagreb)
3. Posejdon 2 (Kaštela)

SENIORI 2. LIGA - 501 MO
1. Dupli (Split)
2. Team Coloseum (Zagreb)
3. Sesvete (Zagreb)

SENIORI 3. LIGA - 501 SO
1. Light (Solin)
2. Žile (Hum na Sutli)
3. VD Club (Vodice)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!