Nogomet

SKUPINA D: Branitelj naslova traži iskupljenje za kiks na posljednjem Svjetskom prvenstvu

Piše:Branimir Korać • nedjelja, 05.06.2016.
SKUPINA D: Branitelj naslova traži iskupljenje za kiks na posljednjem Svjetskom prvenstvu
Foto: EPA

Skupina D je ona u kojoj će igrati i Hrvatska, a danas vam predstavljamo protivnike hrvatske reprezentacije. Bez dvojbe najopasnija je Španjolska, osvajač posljednja dva europska naslova...

ČEŠKA

Protivnik hrvatske reprezentacije u skupini na Europskom prvenstvu u Francuskoj ima bogatu povijest. Dio nje dijeli sa Slovačkom iz razdoblja Čehoslovačke, a nakon raspada bivše države, nastavila je s odličnim nastupima i stalni je sudionik završnice europske smotre uz dva postolja pod češkom zastavom.

Čehoslovačka je kroz povijest osvojila naslov prvaka Europe 1976. godine i dva puta bila je treća. Zanimljivo, to su ujedno i jedina tri nastupa Čehoslovačke na završnici, u ostalim pokušajima nije se uspjela kvalificirati.

Raspadom Čehoslovačke, kvaliteta Češke nije patila, Slovačka je imala više problema dok su Česi uredno dolazili do završnice velikog natjecanja. Dosad Češka nije propustila niti jednu završnicu europskog prvenstva, a ovo će joj biti šesti nastup.

Prvi samostalan nastup na Europskom prvenstvu imala je u Engleskoj 1996. godine. Prvi nastup i odmah finale.

Česi su skupinu prošli jedva. Završili su kao drugoplasirani s četiri boda kao i Italija, a prolazak u četvrtfinale donio im je Vladimir Šmicer golom u 88. minuti posljednje utakmice za remi s Rusijom 3:3. Istovremeno Talijani su odigrali bez pogodaka s Njemačkom i Češka je prošla u četvrtfinale.

Tamo je pogotkom Karela Poborskog svladala Portugal da bi u polufinalu nakon 0:0 u 120 minuta boljim izvođenjem penala eliminirala Francusku. U finalu su vodili protiv Njemačke pogotkom Patrika Bergera do 73. minute, ali Oliver Bierhoff tada Njemačkoj donosi produžetak, a tamo zlatnim golom naslov prvaka.

Četiri godine kasnije Česi su zaustavljeni već u skupini porazima od Nizozemske i Francuske te su se kući vratili samo s tri boda iz posljednjeg susreta protiv Danske kojeg su dobili s 2:0.

Na veliku scenu vraćaju se 2004. godine u Portugalu gdje su ponovno došli do polufinala. U skupini su svladali Nizozemsku, Njemačku i Latviju te su s dva gola Baroša i jednim Kollera lakoćom eliminirali Dance u četvrtfinalu. Polufinale donijelo im je Grčku i poraz 1:0 u produžecima gdje je koban bio Dellas.

Nakon jednog dobrog slijedi loš nastup pa je tako 2008. godine ponovno zapela u skupini i to s tri boda iza Portugala i Turske. U posljednjem kolu skupine ispustili su vodstvo 2:0 protiv Turske koja je pobjedom 3:2 prošla dalje.

Na prošlom Europskom prvenstvu Češka je opet prošla skupinu. Završila je ispred Grčke, Rusije i Poljske koju je eliminirala u odlučujućem susretu pogotkom Jiračeka za konačnih 1:0. Četvrtfinale joj je donijelo Portugal koji je prošao dalje golom Cristiana Ronalda deset minuta prije kraja.

Prolazak, ispadanje, prolazak, ispadanje, ako će se tako nastaviti, Česi neće proći skupinu u Francuskoj.

Kvalifikacije

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Francuskoj Češka je završila na prvom mjestu u svojoj skupini. Iza sebe je ostavila Island i Tursku koji su također stigli do Francuske, ali i Nizozemsku koja je potpuno podbacila.

Početak je bio težak i uspješan. Prvo je svladana Nizozemska 2:1 golom Pilara sudačkoj nadoknadi, a zatim su odnesena sva tri boda i iz Istanbula.

Pobjedama protiv Kazahstana i Islanda Česi su zaokružili savršen ulazak u kvalifikacije.

Jedina dva poraza upisali su protiv Islanda u Reykjaviku 2:1 te doma protiv Turske 2:0. U zadnjem kolu kvalifikacija u Amsterdamu su svladali Nizozemsku 3:2 za potvrdu prvog mjesta u skupini.

Glavni aduti

Pavel Vrba oslanja se na dosta iskusnu skupinu igrača među kojima će ovo nekima biti posljednje veliko natjecanje. Petr Čech je prva zvijezda momčadi i među najiskusnijima.

Na još jednom velikom natjecanju nastupit će i Tomaš Rosicky koji se u posljednje dvije sezone nije posebno naigrao, ali Vrba nema namjeru odreći ga se.

Važnu ulogu igrat će i vrijedni veznjak Vladimir Darida iz Herthe, Vrbin igrač još iz vremena dok su zajedno surađivali u Viktoriji Plzen.

Formu ponovno hvata Tomaš Necid koji iza sebe ima dobru sezonu u Bursasporu, a tu je i njegov konkurent u napadu David Lafata, stoj za golove iz praške Sparte.

Izbornik

Obožavatelj napadačkog nogometa Pavel Vrba vrlo je cijenjen među češkim navijačima i u nogometnim krugovima. Njegove momčadi uvijek igraju na gol više i vrba je poznat po svom otvorenom pristupu svakoj utakmici.

Donosilo mu je to tijekom karijere uspjeha, sa Žilinom je osvojio duplu krunu 2007. godine, a s Viktorijom Plzen prvo Kup 2010., a zatim i dvije titule prvaka 2011. i 2013. godine.

Češku reprezentaciju preuzeo je u siječnju 2014. i uspješno je odradio kvalifikacijski ciklus za odlazak na Europsko prvenstvo.

Prognoza i aktualni trenutak

Dobri su Česi, a pokazale su to i kvalifikacije. Nepravedno podcijenjeni što bi moglo biti kobno. Igraju otvoreno, postižu puno pogodaka i imaju vrlo zanimljiv igrački kadar. Nekih većih problema s izostancima nemaju i svakako će se boriti za prolazak u nokaut fazu.

TURSKA

Prvi hrvatski protivnik na Europskom prvenstvu u Francuskoj bit će reprezentacija Turske. Turcima nikada nećemo zaboraviti 2008. godinu kada su zaustavili Hrvatsku u četvrtfinalu Europskog prvenstva i to u neviđenoj drami golom u sudačkoj nadoknadi drugog produžetka.

Inače Turci su tek u novijoj povijesti počeli bilježiti značajnije rezultate na reprezentativnoj razini. Dugo su se mučili i tek dolaskom generacije koja je dohvatila Europsko prvenstvo 1996. godine postali su značajniji faktor u svjetskom nogometu.

I te godine Hrvatska je igrala protiv Turske. Bio je to debi za obje reprezentacije na Europskom prvenstvu, a Hrvatska je odnijela pobjedu 1:0 onim kasnim bijegom Gorana Vlaovića na dodavanje Aljoše Asanovića.

Turci su završili nastup kao posljednji u skupini bez osvojenog boda, a Hrvatska je otišla u četvrtfinale.

2000. godine Turska prolazi skupinu i ulazi u četvrtfinale. Prvo je izgubila od Italije 2:1, ali u zadnjem susretu u skupini svladala je Belgiju golovima Hakana Sukura i izborila četvrtfinale. Tamo je naišla na Portugal koji golovima Nuna Gomesa odlazi u polufinale, a Turci idu kući.

Dvije godine kasnije Turci dolaze do svojeg najvećeg uspjeha osvajanjem trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu. Nakon uspješno odrađenog posla u skupini, u osmini finala svladali su Japan golom Umita Davale, u četvrtfinalu zlatnim golom Ilhana Mansiza eliminirali su Senegal da bi ih zaustavio tek Brazil i pogotkom Ronalda poslao Turke u borbu za broncu. Tamo su s 3:2 bili bolji od Južne Koreje.

Posljednji nastup na Europskom prvenstvu imali su već spomenute 2008. godine. Dosta problema s ozljedama, ali unatoč tome upisali su dobar rezultat. Skupinu su prošli uz puno sreće. Nakon startnog poraza od Portugala, svladali su Švicarsku golom Arde Turana u 93. minuti, protiv Čeha su gubili 2:0 do 75. minute, a onda su uz dva gola Nihata i jedan Turana stigli do ključne pobjede.

Hrvatsku su šokirali u neviđenoj drami, pogodak Klasnića iz 119. minute poništio je Semih Senturk u 122., a prilikom izvođenja penala potpuno psihološki potonuli Hrvati nisu imali šanse.

I u polufinalu igrali su odlično, držali su u šahu Njemačku, ali nisu izdržali. U 90. minuti Bastian Schweinsteiger zabio je za konačnih 3:2.

Kvalifikacije

Ulazak u kvalifikacije bio je jako loš i činilo se da bi Turci mogli ispasti iz borbe za prolazak na Europsko prvenstvo. Izgubili su na Islandu 3:0, te doma protiv Češke 2:1 dok su kod Latvije odigrali tek 1:1 i na kontu nakon tri kola imali samo jedan bod.

Na kraju su mogli imati i više bodova od konačnih 18 da je bilo malo više koncentracije. Protiv Nizozemske su vodili do 93. minute i primili pogodak. Doma protiv Latvije primili su gol u 92. minuti te su oba susreta završena 1:1.

No u ostalim dvobojima Turci su bili dobri, kvalifikacije su završili pobjedama 3:0 protiv Nizozemske, 2:0 protiv Češke i 1:0 protiv Islanda, sasvim dovoljno za treće mjesto i odlazak na Europsko prvenstvo.

Glavni aduti

Prva zvijezda ove reprezentacije je Arda Turan, veznjak Barcelone i kapetan državne selekcije. Turan je briljirao u dresu madridskog Atletica što mu je donijelo transfer u Barcelonu gdje se nije naigrao. Vidjet će se koliko je to ostavilo traga na njemu.

Veliki adut Turaka je i veznjak Bayera iz Leverkusena Hakan Calhanoglu, sjajan igrač, posebno opasan iz prekida. Tu su i iskusni Mehmet Topal te Caner Erkin, ali i veznjak Bešiktaša Oguzhan Özyakup za kojeg Turci vjeruju da ima veliku budućnost.

Većina Turaka nastupa u domaćoj ligi, a u inozemstvu su tek Calhanoglu, Nuri Sahin (Borussia Dortmund), Turan, Erkin (novi igrač Intera), Yunus Malli (Mainz), Burak Yilmaz (Beijing Guoan) i Emre Mor (Nordsjaelland).

Izbornik

Turska trenerska legenda Fatih Terim ponovno je na klupi reprezentacije. Terim je najveće tursko trenersko ime, a ovo mu je treći mandat na klupi.

U prvom mandatu odveo je Tursku na Europsko prvenstvo u Engleskoj, u drugom mandatu sjećamo ga se iz one nesretne utakmice u Beču, a sada će ponovno stajati na suprotnoj strani.

Treći mandat započeo mu je prije tri godine kada je pokušao spasiti što se spasiti može i odvesti Tursku u Brazil, ali dobio je tri od zadnje četiri utakmice, nedovoljno za prolaz.

U klupskoj karijeri najčešće je bio na klupi Galatasaraya kojeg je također vodio tri puta. Kratko vrijeme boravio je u Italiji vodeći Fiorentinu i Milan.

Prognoza i aktualan trenutak

S Turcima nikad ne znaš. Izbor Fatiha Terima ostavio je dosta prostora za kritike od strane turske javnosti, imao je problema i zbog svađe unutar reprezentacije pa je izostavio Topraka iz Leverkusena, a kasnije nije na popis stavio niti glavnog krivca za takvu atmosferu Gökhana Törea.

Kritiziran je da je preskočio niz igrača iz klubova koji su bili visoko na ljestvici, pozivajući dio onih koji, prema mišljenju javnosti, to nisu zaslužili.

Je li Terim pogodio, saznat ćemo vrlo brzo. Nadamo se da nije.

ŠPANJOLSKA

Trostruki europski prvak i branitelj naslova prvaka Europe, Španjolska, prvi je favorit skupine. I dok su na posljednja dva europska prvenstva podizali trofej, na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Brazilu potpuno su podbacili i to će im biti motiv više u Francuskoj.

Del Bosqueova momčad želi postati prva koja je osvojila tri europska naslova u nizu te ujedno isprati gorak okus iz Brazila.

Španjolska je svoj prvi naslov prvaka osvojila 1964. godine kada je kao domaćin otišla do kraja. U polufinalu na Santiago Bernabeuu svladala je Mađarsku nakon produžetaka s 2:1 da bi u finalu s istim rezultatom, ali u 90 minuta, bila bolja od Sovjetskog Saveza.

Uslijedilo je sušno razdoblje od čak 20 godina tijekom koji Španjolske nije mogla niti do završnice europske smotre. Onda je došla u Francusku 1984. godine i igrala finale. Skupinu je prošla sretno, pobjedom u zadnjem kolu protiv Zapadne Njemačke golom Macede u 90. minuti da bi u polufinalu boljim izvođenjem penala bila bolja od Danske. Francuska je u finalu ipak bila pretvrd orah i Španjolska je ostala bez druge titule.

Četvrtfinale je dohvatila 1996. godine u Engleskoj i 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj. U Engleskoj je boljim izvođenjem jedanaesteraca, što je inače rijetkost, bolja bila Engleska, a 2000. poražena je u četvrtfinalu od kasnijeg prvaka Francuske s 2:1.

U Portugalu 2004. godine je razočarala i nije uspjela proći skupinu, a onda slijedi zlatno doba.

2008. godine igrajući sve susrete u Austriji došla je do titule. Nakon stopostotnog učinka u skupini, u četvrtfinalu je naišla na prve probleme, no uspjela je nakon penala svladati Italiju.

U polufinalu čekala ju je Rusija, a Španjolska je to riješila rutinski glatkom pobjedom 3:0 uz pogotke Xavija, Guize i Silve. Finalni dvoboj protiv Njemačke u Beču odlučio je Fernando Torres.

2012. godine obranila je titulu. U skupini je završila kao prva, sjećamo se još uvijek onog dvoboja protiv Hrvatske i pobjede Španjolaca 1:0 u posljednjem kolu. Moglo je to i drugačije završiti, još uvijek je u pamćenju nevjerojatan promašaj Rakitića glavom.

Španjolski junak u četvrtfinalu bio je Xabi Alonso koji je postigao oba pogotka protiv Francuske i odveo Španjolsku dalje. Polufinale protiv Portugala odlučeno je s 11 metara, a u rapsodiji u finalu Španjolci su pregazili Italiju s 4:0 golovima Silve, Albe, Torresa i Mate.

Torres je taj turnir završio s tri postignuta pogotka i podijelio titulu najboljeg strijelca dok je Andres Iniesta bio MVP turnira.

Kvalifikacije

Iako je osvojila naslov prvaka Europe, Španjolska je svejedno morala u kvalifikacije. Kroz njih je prošla glatko i bez stresova s osvojenih 27 od mogućih 30 bodova.

Jedini poraz upisala je još u drugom kolu kvalifikacija kada je na gostovanju u Žilini protiv Slovačke izgubila s 2:1. Kucka i Štoch presudili su Španjolskoj za koju je jedini pogodak postigao Paco Alcacer.

Nakon toga Španjolci su se trgnuli i do kraja kvalifikacija bilježili su samo pobjede. Primili su samo tri pogotka i to dva u već spomenutom porazu od Slovačke, dok su postigli 23.

Glavni aduti

Vicente del Bosque posjeduje vrhunsku kvalitetu u svim linijama. Nema pozicije koja je kritična ili slabija, izbor igrača mu je iznimno širok i teško je tu nekog posebno izdvajati.

Lakše je nabrojati one koji su imali nastupe u posljednje vrijeme, ali neće vidjeti Europsko prvenstvo. Nema tu tako Isca, Juana Mate, Santija Cazorle, Paca Alcacera, Diega Coste, ozlijeđen je Dani Carvajal, ali sve te igrače Del Bosque može bez problema s aktualnim kadrom pokriti i nadoknaditi.

Izbornik

Koliko je Del Bosque cijenjen u Španjolskoj, pokazuje i stanje nakon očajnog nastupa u Brazilu. Izbornik nije bio toliko na udaru kritika koliko sami igrači, javnost je bila na strani Del Bosquea tražeći njegov ostanak.

Bivši trener madridskog Reala reprezentaciju je preuzeo 2008. godine od Luisa Aragonesa te je dvama naslovima prvaka Španjolske s Realom te dvama osvojenim Ligama prvaka, pridodao i naslov prvaka Europe i naslov prvaka svijeta sa Španjolskom.

Prognoza i aktualni trenutak

Španjolska je apsolutni član najužeg kruga favorita za osvajanje naslova prvaka Europe. Fantastična momčad vođena fantastičnim trenerom tražit će iskupljenje za kiks u Brazilu i bit će izuzetno opasna.

EP 2016., skupina D

1Hrvatska 35:3+27
2Španjolska 35:2+36
3Turska 32:4-23
4Češka 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2016., skupina D

1Hrvatska 35:3+27
2Španjolska 35:2+36
3Turska 32:4-23
4Češka 32:5-31

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • vjesu06.06.2016. u 15:27
    definitivno najteza skupina u kojoj moramo ici sto posto ako hocemo proci dobro. prvi iz skupine ima laksi put u daljnem natjecanju tako da ako se ukaze prilika treba to pokusati napraviti. Primarni cilj naravno je prolaz. Samo napomena, nije Schweinsteiger zabio Turcima za pobjedu Njemacke nego... [više na forumu]
    vjesu
  • Veni vidi vici06.06.2016. u 09:39
    naša skupina će bit jako neizvjesna i mislim da će se sve riješit tek u trećem kolu
    Veni vidi vici
  • Obrisan korisnik05.06.2016. u 22:43
    uz njemce su prvi favoriti..ali..
    Obrisan korisnik