Nogomet

SKUPINA F: Portugalci predvode skupinu s tri nova imena na europskim prvenstvima

Mihaela Bradovski • petak, 10.06.2016.
SKUPINA F: Portugalci predvode skupinu s tri nova imena na europskim prvenstvima
Foto: EPA

Portugal je apsolutni favoriti skupine F u kojoj se nalazi debitant Island, Austrija koja je prvi put prošla kvalifikacije te Mađarska koja je čekala 44 godine za povratak na veliku scenu...

AUSTRIJA

Skupina F na papiru se nekako čini najslabijom i sve opcije u ovoj skupini su otvorene. Nitko nije bez šansi pa tako niti Austrija koja je tek drugi put na Europskom prvenstvu.

Austrijanci su se kroz povijest čak sedam puta plasirali na završnicu svjetskog prvenstva, ali zato su samo jednom nastupili na Europskom prvenstvu i to zahvaljujući činjenici da su dobili domaćinstvo.

Bilo je to 2008. godine kada su zajedno sa Švicarcima ugostili najbolje europske reprezentacije, no nisu ostvarili posebno kvalitetan rezultat.

U debiju na Euru, Austrijanci su imali čast igrati protiv Hrvatske koja ju je svladala s 1:0 golom Luke Modrića sa samog početka susreta.

Nadu da bi mogla proći skupinu Austrija je zadržala remijem 1:1 protiv Poljske golom Ivice Vastića iz kaznenog udarca u sudačkoj nadoknadi, ali u posljednjem kolu nije uspjela svladati Njemačku i nakon minimalnog poraza završila na trećem mjestu u skupini sa samo jednim osvojenim bodom.

Kvalifikacije

U 12 pokušaja Austrija nije uspjela proći kroz kvalifikacije do završnice europskog prvenstva, a onda je pomela konkurenciju u svojoj skupini kvalifikacijskog ciklusa za odlazak u Francusku.

Uvjerljivo je stigla do prvog mjesta, upisala je čak devet pobjeda i samo jedan remi i to na početku kvalifikacija u prvom susretu. U Beču je ugostila Švedsku i odigrala 1:1.

Nitko tada nije mogao niti pretpostaviti da će Austrija imati fantastičan niz u nastavku kvalifikacija i da će do kraja upisati svih devet pobjeda. Dva puta svladala je Rusiju, Švedsku je nadigrala u Stockholmu i bez ikakvih problema dohvatila je Francusku.

Glavni aduti

Najjače ime ove reprezentacije je David Alaba, Bayernov univerzalac bez dvojbe najpoznatiji i najkvalitetniji je igrač kojeg austrijski izbornik ima na raspolaganju i on je taj koji ne mora brinuti za svoje mjesto u momčadi.

Na stoperskim pozicijama Austrijanci imaju Aleksandra Dragovića, Martina Hintereggera, Sebastiana Prödla dok je na lijevoj strani obrane Christian Fuchs iz novog engleskog prvaka Leicestera.

Nikako ne treba zaboraviti niti Marka Arnautovića iz Stoke Cityja koji je glavna napadačka snaga uz iskusnog Marca Janka.

Izbornik

Na klupi Austrije od 2011. godine sjedi Marcel Koller koji je nedvojbeno podignuo reprezentaciju i doveo je do situacije da igra na Europskom prvenstvu.

Bivši trener St. Gallena, Grasshoppersa, Kölna i Bochuma na klupi je zamijenio Didija Constantinija, a pobjedu je odnio u konkurenciji Christopha Dauma i Larsa Lagerbäcka.

Prognoza i aktualan trenutak

Skupina na Europskom prvenstvu nije nepremostiva za Austrijance. U kvalifikacijama su briljirali i sada moraju pokazati na EP-u da to nije bilo slučajno. Nekih značajnijih izostanaka u austrijskim redovima nema i imaju sve preduvjete za kvalitetan nastup.

PORTUGAL

Portugal je reprezentacija s bogatom povijesti nastupa na velikim natjecanjima. Četiri puta bila je u polufinalu Europskog prvenstva, međutim nijednom nije uspjela osvojiti titulu prvaka iako je bila blizu.

Prvi nastup na Europskom prvenstvu imala je 1984. godine kada je u društvu Španjolske, Zapadne Njemačke i Rumunjske zauzela drugo mjesto u skupini. Nakon remija protiv Zapadne Njemačke i Španjolske, odluka je pala u posljednjem dvoboju protiv Rumunjske gdje je slavila s 1:0 golom Nenea u 81. minuti susreta.

U polufinalu Portugal je igrao protiv Francuske i izgubio nakon produžetaka s 3:2. S dva gola Jordaoa Portugalci su na početku produžetka vodili s 2:1, ali u zadnjih pet minuta drugog produžetka Domergue i Platini napravili su preokret i zaustavili debitanta.

1996. godine uslijedio je novi nastup i njega se dobro sjećamo jer je Portugal bio s Hrvatskom u skupini. Bio je to prvi nastup Hrvatske na Europskom prvenstvu, a u toj skupini Portugal je zauzeo prvo mjesto. Nakon remija s Dancima 1:1 i pobjede protiv Turske 1:0, svladao je B momčad Hrvatske s 3:0 i u četvrtfinalu išao na Češku. Česi su bili uspješniji s 1:0 golom Karela Poborskog i tako prošli u polufinale.

Četiri godine kasnije Portugal je otišao korak dalje. Već u skupini najavio je velike stvari pobjedama 3:2 protiv Engleske, 1:0 protiv Rumunjske i 3:0 protiv Njemačke čime je završio kao prvoplasirani. Četvrtfinale donijelo mu je Tursku koja je riješena s 2:0 golovima Nuna Gomesa, ali u polufinalu ponovno je bila kobna Francuska u produžetku s 2:1. Finale joj je donio Zinedine Zidane golom iz kaznenog udarca nakon igranja rukom Abela Xaviera.

Finale su napokon dohvatili na svom tlu 2004. godine. Portugal je tu možda bio i glavni favorit za naslov prvaka, ali bilo je to grčko prvenstvo na kojem su Grci ubilježili jedno od najvećih iznenađenja u povijesti nogometa. Pogodak Angelosa Charisteasa u 57. minuti bio je dovoljan Grčkoj da iznenadi Portugal koji je propustio jedinstvenu priliku.

I 2008. godine Portugal je došao do četvrtfinala, no tamo su kobni bili Nijemci s 3:2 da bi na prošlom Europskom prvenstvu izbacili Češku golom Ronalda i zatim izgubili na penale od Španjolaca.

Kvalifikacije

Iako su završili kao prvoplasirani u svojoj kvalifikacijskoj skupini s 21 bodom od 24 moguća, Portugalci nisu oduševili. Krenuli su jako loše, u Aveiru su u prvom kolu ugostili Albaniju i upisali šokantan poraz 1:0 golom Bekima Balaja.

Nakon toga uspjeli su se konsolidirati, ali do kraja kvalifikacija nisu upisali niti jednu pobjedu s više od gola razlike. U Danskoj su mogli ostati i bez nje, ali Ronaldo je zabio u 95. minuti za 1:0. Na rubu poraza bili su i u Albaniji gdje je Veloso u 92. minuti donio sva tri boda.

Glavni aduti

Dovoljno je reći Cristiano Ronaldo. Napadač Real Madrida gazda je ove momčadi, sve je podređeno njemu i svaka nada Portugalaca u dobar rezultat vezana je uz kvalitetu nastupa Ronalda.

Od iskusnijih igrača valja istaknuti i Joaa Moutinha koji drži sredinu terena, tu su i Nani te u obrani Pepe, ali i niz mlađih igrača koji preuzimaju ključeve reprezentacije u svoje ruke.

Izbornik

Na klupi Portugala sjedi Fernando Santos koji je uspješno vodio Grčku i s njom bio na posljednja dva velika natjecanja i u oba slučaja prošao u nokaut fazu.

Portugal je preuzeo 2014. godine nakon što je napustio klupu Grčke poslije Svjetskog prvenstva u Brazilu te je odmah i Portugalce odveo do Europskog prvenstva.

Imao je uspješnu i klupsku karijeru gdje je bio prvak Portugala s Portom s kojim je uzeo i dva Kupa, a s AEK-om je odnio i Grčki kup.

Prognoza

Iskusna obrana, vezna linija s nekim novim klincima i napad u kojem nedostaje prava klasa uz Ronalda. No unatoč svim nedostacima Portugal bi morao proći u nokaut fazu, a za dalje - vidjet će se. Mogu biti svima opasni, no vrlo je upitno mogu li to napraviti u više navrata i otići do kraja.

ISLAND

Plasman na Europsko prvenstvo u Francuskoj najveći je uspjeh u povijesti islandskog nogometa. Nikada Island nije bio na nekom velikom natjecanju, klupski nogomet mu je u europskom donjem razredu i možemo si samo zamisliti s koliko iščekivanja Islanđani čekaju ovaj Euro.

Od 1976. godine uredno sudjeluju u kvalifikacijama, ali do ovog Eura nisu uspjeli proći taj žrvanj, a i vrlo rijetko bili su i relativno blizu.

S koliko uspjeha su nastupali govore i rezultati iz kvalifikacija. U prvom ciklusu još su bili i solidni s četiri osvojena boda, no onda su završili kao posljednji bez boda uz gol razliku 2-21 pa pretposljednji ispred Malte s tri boda, 1988. bili su predzadnji ispred Norveške sa šest bodova zatim predzadnji ispred Albanije s četiri boda pa posljednji s pet bodova uoči Eura 1996.

2000. godine napokon su upisali kvalitetniji nastup u kvalifikacijama gdje su skupili 15 bodova, no to je bilo dovoljno tek za četvrto mjesto iza Francuske, Rusije i Ukrajine.

Četiri godine kasnije bod ih je dijelio od dodatnih kvalifikacija, ostali su bod iza Škotske, a 2008. ponovno su bili loši i uzeli tek osam bodova te osvojili samo bod više od posljednjeg Lihtenštajna.

2012. godine ostali su miljama daleko od prolaza, uzeli su tek četiri boda i završili na pretposljednjem mjestu iza Cipra.

Kvalifikacije

Napokon su prolaz dočekali u ovom kvalifikacijskom ciklusu kojeg su odradili sjajno. Još u prošlim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu pokazali su da nisu loši, a izbacila ih je Hrvatska tek u dodatnim kvalifikacijama.

Ovdje su ipak završili kao drugi u skupini i tako se automatski kvalificirali za Europsko prvenstvo ostavivši iza sebe Tursku i Nizozemsku.

Glavni aduti

Islanđani nemaju igrača u velikim klubovima iako veteran Eidur Gudjohnsen itekako ima takvog iskustva i zna kako igrati u pobjedničkim momčadima. I s 37 godina još uvijek je u reprezentaciji no više nema onu glavnu ulogu.

Od onih od kojih se puno očekuje tu je Gylfi Sigurdsson iz Swanseaja zatim stup obrane Ragnar Sigurdsson te napadači Alfred Finnbogason i Kolbeinn Sigthorsson.

Reprezentacija je sastavljena od igrača koji taman ulaze u najbolje igračke godine ili se u njima taman nalaze, a samo petorica igrača imaju više od 29 godina.

Izbornik

Jako izborničko ime je na klupi Islanda. Vodi ga još od 2011. godine Lars Lagerbäck, Šveđanin koji ima višegodišnje iskustvo na takvoj poziciji.

Devet godina sjedio je na klupi reprezentacije Švedske, a zatim je kratko vodio i Nigeriju prije nego je preuzeo Island s kojim bilježi najbolje rezultate u povijesti.

Prognoza

Islanđani su svoje napravili samim plasmanom u Francusku. Za njih će svaki bod biti poput titule i teško je za očekivati neki značajniji rezultat. Bez obzira na to, ne smiju se podcijeniti.

Mađarska

Davno je Mađarska od svojih slavnih dana. prije i odmah nakon Drugog svjetskog rata imala je moćnu reprezentaciju, dva puta bila je druga na svjetskom prvenstvu, ali kasnije se nije proslavila. Ima još dva četvrtfinala iz šezdesetih godina prošlog stoljeća i to je to.

Što se pak tiče europskih prvenstava imala je tek dva nastupa na završnici.

1964. godine u kvalifikacijama je eliminirala Francusku i izborila nastup na završnici gdje je na kraju završila kao treća.

U polufinalu poražena je od Španjolske s 2:1 u produžetku golom Amencija u 112. minuti, a bi u susretu za treće mjesto svladala Dansku s 3:1 također nakon produžetka gdje je Dezso Novak postigao oba gola.

1972. godine u kvalifikacijama je trebala tri utakmice da izbacili Rumunjsku i tako kao posljednja dohvati Euro. Tamo ovaj put nije bila na postolju, upisala je prvo poraz od Sovjetskog Saveza 1:0 golom Konkova, a zatim u susretu za treće mjesto i od Belgije s 2:1.

Nakon toga Mađari su pokušavali bezuspješno doći na veliku scenu sve do ove godine kada se vraćaju na završni turnir europske smotre.

Kvalifikacije

Nakon 44 godine čekanja kroz kvalifikacije su prošli dosta tijesno. Prvo su u skupini nekako uhvatili treće mjesto iza Sjeverne Irske i Rumunjske, a ispred Finske, no to je bilo dovoljno samo za dodatne kvalifikacije.

Tamo ih je čekala Norveška protiv koje su odličan posao napravili već u Oslu gdje su slavili golom Kleinheislera. U Budimpešti je Mađarska potvrdila prolaz pobjedom 2:1.

Glavni aduti

Najzvučnije ime u ovoj mađarskoj reprezentaciji je ono kapetana Balazsa Dzsudzsaka koji danas nosi dres Bursaspora, a nekad je bio jedan od najvažnijih igrača PSV-a, zatim je bio u Anžiju i moskovskom Dinamu, a sada je u Turskoj.

Tu je i odlični napadač Nemanja Nikolić koji je ove sezone u dresu Legije postigao čak 28 pogodaka u poljskom prvenstvu i ukupno 36 u cijeloj sezoni.

Jedan od onih za koje Mađari tvrde da imaju veliku budućnost je mladi veznjak Adam Nagy.

Izbornik

Nijemac Bernd Storck ostat će upamćen kao izbornik koji je vratio Mađarsku na veliku scenu. Ovo mu je drugi izbornički posao nakon vođenja Kazahstana, a na klupu je sjeo u ljeto prošle godine nakon odlaska Pala Dardaija u Herthu.

Kvalifikacije je završio s dva remija protiv Rumunjske i Sjeverne Irske čime je odveo Mađarsku u razigravanje. Tamo mu je pomagao u skautingu Andreas Möller. Inače klupska karijera bogata mu je poslom pomoćnika, a prvi samostalni trenerski angažman imao je u Kairatu 2008. godine.

Prognoza

Za Mađare vrijedi slično kao i za Island. Plasman na Europsko prvenstvo veliki je uspjeh i svaki bod osvojen u Francuskoj i za Mađare će biti bonus.

EP 2016., skupina D

1Hrvatska 35:3+27
2Španjolska 35:2+36
3Turska 32:4-23
4Češka 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2016., skupina D

1Hrvatska 35:3+27
2Španjolska 35:2+36
3Turska 32:4-23
4Češka 32:5-31

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.07.2016. u 14:33
    odlična analiza
    Obrisan korisnik