Nogomet

Hrvati opet tražena roba: Svi ovoljetni transferi hrvatskih igrača

Sportnet • utorak, 06.09.2016.
Hrvati opet tražena roba: Svi ovoljetni transferi hrvatskih igrača
Foto: FaH

Svjedoci smo još jednog velikog prijelaznog roka u kojem se puno trošilo i zarađivalo. Kao i uvijek, Hrvati su bili jako tražena roba, nekoliko njih ostvarilo je veliki iskorak u karijeri, a neki će to tek pokušati u svojim novim klubovima. Kao i uvijek, bilo je onih koji su imali ponuda, ali nisu htjeli mijenjati sredine.

AUTOR: Filip Martinović

Najskuplji i najzvučniji transfer svakako je onaj Marka Pjace iz Dinama u Juventus. 21-godišnji ofanzivac za čak 23 milijuna eura otišao je iz Dinama i pridružio se talijanskom velikanu. Nakon dvije osvojene titule hrvatskog prvaka, te dvije titule Hrvatskog kupa mladi reprezentativac nove titule lovit će zajedno s Marijom Mandžukićem.

Veliki iskorak napravio je i 24-godišnji Zadranin Šime Vrsaljko. Nakon dvije sezone u Sassuolu, Šime se ovog ljeta pridružio europskom doprvaku Atletico Madridu u kojem se za mjesto u startnoj postavi bori s iskusnim Juanfranom. Za usluge nekadašnjeg igrača Dinama Atletico Madrid platio je oko 16 milijuna eura.

Sreću u Bundesligi potražit će Andrej Kramarić, on je ovog ljeta za oko deset milijuna eura i službeno postao novi član Hoffenheima. Nakon što se početkom 2015. iz Rijeke preselio u Leicester Andrej se nije baš naigrao, pa je početkom ove godine otišao na posudbu u Hoffenheim, koji ga je nakon puno dobrih igara u drugom dijelu sezone odlučio otkupiti.

18-godišnji ofanzivac Josip Brekalo ovog je ljeta također napustio Dinamo. Za talentiranog mladog reprezentativca Wolfsburg je platio šest milijuna eura, a Brekalo se treneru nametnuo kroz odlične igre u predsezoni, u jednoj je utakmici čak zabio i hattrick.

U velikoj Barceloni nije se uspio nametnuti, ali zato je u HSV-u glavna zvijezda Alen Halilović. Njemački prvoligaš dobio je veliko pojačanje ovoga ljeta u napadu dolaskom talentiranog Halilovića za pet milijuna eura. Zna i Barcelona kakav talent posjeduje Halilović iako nisu uspjeli naći mjesta i za njega u prvom timu, odlučili su u ugovoru s HSV-om postaviti 'buyback' opciju kako bi ga za sezonu ili dvije mogli vratiti natrag.

Ovo ljeto posebno će pamtiti i 21-godišnji Stipe Perica. Chelsea i NAC Breda za njega su prošlost, sada je potrebno dokazati se u talijanskom Udineseu. Nakon dvije godine provedene na posudbama u NAC Bredi i zabijenih deset golova, Perica je prošlu sezonu proveo na posudbi u Udineseu, koji ga je ovog ljeta odlučio otkupiti, i platiti oko četiri milijuna za njega. U ovosezonskom debiju u Seriji A za Udinese, u samo 26 minuta provedenih u igri, uspio je i zabiti svoj prvijenac, a i neizostavni je dio hrvaske reprezentacije do 21 godine.

U svijet 'Liga petica' ovog je ljeta stigao i centralni napadač Ivan Santini. Nakon tri godine igranja u Belgiji, Santini se pridružio francuskom Caenu, koji je prošle sezone bio nadomak plasmana u Europsku ligu. Dvije je sezone Santini proveo u Kortrijku za koji je ukupno zabio 30 golova u službenim utakmicama, nakon toga jednu je proveo u Standardu iz Liegea za koji je u prošloj sezoni zabio 15 golova u svim natjecanjima, da bi Caen za njega ovog ljeta platio dva i pol milijuna eura. Nakon dvije utakmice u Caenu, Santini već ima dva gola.

Novi korak u karijeri odlučio je napraviti i donedavni veznjak Rijeke Ivan Močinić, koji se ovoga ljeta pridružio austrijskom Rapid Beču. Veznjak je od dolaska u Rapid odigrao već devet službenih utakmica, a Rijeka je od ovog transfera zaradila dva milijuna.

Ante Budimir također je pronašao novi klub, nakon jako dobre prošle sezone u kojoj je odigrao važnu ulogu u ulasku Crotonea u prvu ligu, preselio se u Sampdoriju. Već je odigrao tri službene utakmice i zabio dva pogotka.

Još jedan Dinamov biser ovog je ljeta napustio Maksimir, to je Marko Rog. U Dinamo je stigao na početku prošle sezone iz RNK Splita za rekordnih pet milijuna eura, a ovog se ljeta pridružio talijanskom Napoliju na posudbu, uz obveznu kupnju za oko 13 milijuna eura.

Dva igrača Hajduka ovog su ljeta napustili Poljud i pridružili se Fiorentini. Lijevi bek Hrvoje Milić za jedan milijun, te napadač Josip Maganjić za oko 700 tisuća eura potpisali su za 'Viole' u kojima će igrati zajedno s Nikolom Kalinićem i Milanom Badeljom. Milić je u već upisao svoj debi, odmah po dolasku, a Maganjić još čeka svoj.

U još jednoj jakoj ligi okušat će se i bivši veznjak Hajduka Mario Pašalić. Nakon posudbi u Španjolskoj te Francuskoj, Pašalić se pridružio talijanskom velikanu Milanu, u kojem će odigrati sezonu kao posuđen igrač Chelsea, s tim da Milan ima pravo prvootkupa.

Rijeku je napustio i iskusni krilni igrač Marin Tomasov. 29-godišnji rođeni Zadranin za oko 800 tisuća eura napustio je Rujevicu i pridružio se Al Nassru u Saudijskoj Arabiji.

Mladi 20-godišnji veznjak Nikola Jambor ovog je ljeta napustio Koprivnicu i pridružio se belgijskom Lokerenu. Slaven Belupo zaradio je oko 700 tisuća eura, a Jambor je odigrao već četiri prvenstvene utakmice, te upisao i jednu asistenciju.

Bez dva beka ostala je Lokomotiva. Na desnoj strani više nema mladog 21-godišnjeg Karla Bartoleca, koji je za oko 600 tisuća eura otišao u danski Nordsjaelland, dok je bek s druge strane Karlo Bručić za nešto manju cijenu otputovao u Izrael gdje će nositi dres prvoligaša Ashdoda.

Duje Čop pridružio se nekolicini igrača u španjolskoj La Ligi, kao posuđen igrač talijanskog Cagliarija stigao je u Sporting iz Gijona. U svom debiju za Sporting zabio je pogodak, a odigrao je ukpno dvije utakmice.

Novi klub pronašao je i 23-godišnji igrač sredine terena Marko Pajač. Pajač se pridružio ekipi Cagliarija kao posuđen igrač talijanskog drugoligaša Beneventa. Pajač je upisao debi, a Cagliari ima pravo otkupa njegova ugovora.

25-godišnji stoper Tomislav Barbarić novi je Hrvat u Belgiji, on se iz Sarajeva preselio u Kortrijk za oko 350 tisuća eura.

Veznjak Antonio Jakoliš ostvario je transfer vrijedan 350 tisuća eura. Iz CFR Cluja preselio se u Steauu iz Bukurešta.

RNK Split ostao je bez svog ponajboljeg igrača, krilni napadač Dražen Bagarić za 350 tisuća otišao je u izraelski Ashdod.

Veliki transfer ostvario je i 18-godišnji Zadranin Karlo Butić. Butić se ravno iz Zadra za oko 300 tisuća eura pridružio mladom timu milanskog Intera. Zadar je za ovog perspektivnog napadača mogao dobiti i puno više, no to nije bilo moguće s obzirom na njihovu tešku financijsku situaciju.

Početkom srpnja u Italiji se desio još jedan 'hrvatski transfer'. Naime, 21-godišnji napadač Bruno Petković iz Catanie se preslio u Trapani za otprlike 350 tisuća eura.

Nekadašnji ofanzivac Dinama, po mnogima najbolji njihov stranac Sammir, još je jednom promijenio klub. Sammir je ovog puta kao posuđen igrač Suninga otišao u kineski Greentown, čime je postao najplaćeniji hrvatski nogometaš.

Još jedan je igrač napustio Rujevicu, nakon epizode u prošloj sezoni koju je proveo na posudbi u Speziji, Josip Brezovec pridružio se moldavskom prvaku Šerifu.

Osim Kramarića Hoffenheim u svom klubu ima još jednog hrvatsko napdača. to je Antonio-Mirko Čolak, koji će ovu sezonu provesti na posudbi u Darmstadtu, za koji je već odigrao jednu utakmicu u njemačkom DFB Kupu, gdje je zabio hattrick.

Niko Kranjčar vratio se na veliku scenu, ovog ljeta potpisao je za škotskog velikana Glasgow Rangersa, i već pružio jako dobre partije u dresu novog kluba.

Hrvatski napadač Ante Rebić nije se najbolje snašao u talijanskoj Fiorentini pa je sreću odlučio potražiti kod Nike Kovača koji ga je vodio na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. Ante Rebić kao posuđen igrač pridružio se bundesligašu Eintracht Frankfurtu.

Ivica Olić sredinom srpnja stao je na kraj svim nagađanjima o njegovom novom klubu. Nakon što je izjavio da je dogovorio sve sa jednim inozemnim klubom, mediji su nagađali koji bi to klub mogao biti, a Olić se na kraju odlučio na njemačkog drugoligaša, Munchen 1860.

Slaven Belupo ostao je ovog ljeta bez svog najboljeg igrača, ofanzivac Filip Ozobić napustio je ekipu 'Farmaceuta' i pridružio se azerbajdžanskoj Gabali.

Prošlu je sezonu proveo na posudbi u Rijeci, a nakon toga vratio se u Napoli koji ipak nije odlučio produžiti suradnju s njim, pa je hrvatski veznjak Josip Radošević potpisao za prvaka Austrije, Red Bull Salzburg.

Talentirani 23-godišnji napadač Marko Livaja vratio se u 'Ligu petice', on je kao slobodan igrač nakon epizode u Rubinu iz Kazana potpisao za španjolski Las Palmas, za koji je u prvoj utakmici zabio dva pogotka, a u drugoj upisao asistenciju.

I nekoliko trenera pronašlo je nove angažmane, Krunoslav Jurčić preuzeo je turski Adanspor gdje će mu rival biti Igor Tudor koji je od lipnja ove godine trener Karabukspora. Nekadašnji veznjak Ivan Leko vodit će belgijskog prvoligaša St.Truiden, a Ivan Jurić preuzeo je Genou nakon što je prošle sezone Crotone uveo u prvu ligu. Zoran Mamić nakon Dinama, preuzeo je prvoligaša iz Saudijske Arabije, Al Nassr.

Od ostalih igrača spominjemo splitskog stopera Ivana Runju, koji je napustio ciparsku Omoniju i pridružio se prvoligašu iz Poljske Jagielloniji Bialystok. Ofanzivan Adnan Aganović pridružio se Jakolišu u Steaui, Leon Benko potpisao je za slovenskog prvaka Olimpiju, a Slavko Blagojević iz Splita je otišao u Žalgiris. Ante Erceg se nakon kratke epizode vratio u Split, ali ovoga puta u Hajduk, Ivo Iličević potpisao je za ruskog prvoligaša Anži. Stoper Renato Kelić pridružio se rumunjskom prvoligašu Craiovi, Dario Krešić pridružio se Omoniji, Dejan Mezga Olimpiji, a veznjak Igor Prahić iranskom Teheranu. Ivan Tomečak pridružio se Tomasovu i Mamiću u Al Nassru, a Zadranin Ivor Weitzer karijeru je odlučio nastaviti u albanskoj Vllazniji, Mario Babić karijeru nastavlja u belgijskom Tubizeu, a stoper Ricardo Bagadur narednu će sezonu provesti na posudbi u Beneventu. Stoper Igor Bubnjić sljedeću će sezonu provesti na posudbi u Bresciji, a Matej Delač u Royal Mouscronu. Josip Elez također se vratio u HNL, pridružio se Rijeci kao posuđen igrač talijanskog Lazija, Nino Galović branit će boje izraelskog Ashdoda, a Antonio Ježina belgijskog Antwerpena. Tomislav Kiš posudbu će provesti u belgijskom drugoligašu Cercle Bruggeu, a Robert Murić u talijanskoj Pescari, Anti Roguljiću slijedi posudba u austrijskoj Admiri, a Damiru Šovšiću u izraelskom Maccabi Tel Avivu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!