Nogomet

Velika najava sezone: očekuje nas možda najzanimljivije prvenstvo u povijesti

Niko Rukavina • petak, 30.09.2016.
Velika najava sezone: očekuje nas možda najzanimljivije prvenstvo u povijesti
Foto: Vedran Tolić

Danas počinje 1.HMNL. Prema mnogima koji su duže uključeni u futsal zbivanja u Hrvatskoj, novo futsal prvenstvo bi moglo biti jedno od najzanimljivijih u povijesti. Sportnet|hr prikupio je ekskluzivne izjave od svih prvoligaških trenera pred početak nove sezone.

Nacional je i dalje najveći favorit prvenstva, no promijenio je gotovo cijelu momčad. Split „na prvu“ djeluje slabije, a najveći iskorak napravili su Futsal Dinamo i Novo Vrijeme koji se sastaju u prvom kolu u Domu sportova. S obzirom na to da od ove sezone u doigravanje ponovno ulazi šest ekipa, za preostala dva mjesta trebali bi se boriti Vrgorac, Uspinjača, Osijek, Square i Potpićan 98 Istra, dok je budućnost prvoligaša iz Solina pod velikim upitnikom.

Nacional Zagreb

Nacional je dvostruki uzastopni prvak države te se radi i dalje o najvećem favoritu prvenstva. Međutim, momčad Kujtima Morine izgleda prilično drukčije u odnosu na prošlu sezonu.

Novinare su na ljeto napustili prošlosezonski najbolji igrači. Mladen Kocić (prešao je u ruski Tyumen), Žarko Luketin (Split Tommy), Igor Osredkar (Novo Vrijeme), Borko Surudžić i dva hrvatska reprezentativca koji su pojačali Futsal Dinamo - Vedran Matošević i Kristijan Grbeša - napustili su redove prvaka.

No, uprava kluba ovog je ljeta bila prilično aktivna te je dovela ponajboljeg hrvatskog futsalaša Franca Jelovčića (Split Tommy), te bivše reprezentativce Azerbejdžana Amadeua Fernandesa i Rafaela de Costu iz Araza. Uz njih, u Nacional su stigli Kristijan Postružin i Silvio Toth iz Uspinjače, mladi slovenski reprezentativac Rok Mordej iz Dobovca i Josip Jurić iz Osijeka, dok je Luketina na golu zamijenio reprezentativac Franko Bilić.

Nacionalu ubrzo započinje i natjecanje u Main rundi UEFA Futsal Cupa, u kojoj su ispali prošle godine. Ovogodišnja skupina igra se u Kragujevcu, a uz Nacional i domaćina Ekonomca, nastupaju bjeloruska Lida i grčka Athina 90.

“Nacional uvijek ima najviše ciljeve, došlo je do velike promijene u sastavu, no doveli smo jako puno novih i kvalitetnih igrača koji će vjerujem dostojno zamijeniti one koji su otišli. Naš cilj je borba za prvaka u prvenstvu i naslov u Kupu, a pred nama je Liga prvaka koju za dva tjedna igramo u Kragujevcu. Cilj nam je izboriti Elitnu rundu. Neće biti lagano, ali smo spremni. Iza nas su jako dobre pripreme“, rekao je za Sportnet|hr trener Nacionala Morina.

Iako je Nacionalu otišao prilično velik broj odličnih igrača, na njihova su mjesta, po svemu sudeći, doveli dostojne zamijene. No, postavlja se pitanje koliko će trebati ovom novom Nacionalu da se uigra i u kakvom su stanju Amadeu i Rafael koji nisu putovali s Azerbejdžanom na još uvijek aktualno Svjetsko prvenstvo.

Split Tommy

Splitovci su prošle sezone u finalu prvenstva uvjerljivo izgubili od Nacionala (1-3), no zato su svladali Novinare u finalu Kupa. Kao i kod najvećeg rivala, iza splitskog prvoligaša je vrlo prometno ljeto.

Klub su napustila tri Brazilca. Neto je prešao u Kairat, Davi u Napoli, a Genario u brazilsku Keitu. Iz kluba su otišli standardni hrvatski reprezentativac i najbolji igrač Jelovčić te iskusni Duje Bajrušović iza kojega je 47 nastupa za hrvatsku reprezentaciju.

S druge strane, najveće pojačanje kluba, uz najboljeg hrvatskog golmana Luketina, je trener Victor Acosta Garcia koji je u grad pod Marijanom došao iz japanske Nagoye. Od ostalih igrača Split je doveo Ante Ćorluku iz Solina, Jesusa Cruza iz Kine, Sašu Babića iz Cagliarija te talentiranog Ante Crnjaca iz kninskog Kijeva.

“"Biti će ovo duga i radna sezona za nas. Znamo da neće biti lako ali naš glavni cilj je plasirati se u play-off. Izgubili smo veliki broj igrača, ali uz kvalitetan rad i uporne igrače koji će dati sve od sebe želimo odigrati dobru sezonu.", rekao je za Sportnet|hr novi trener Splitovaca Victor Acosta.

Sudeći prema prijelaznom roku, čini se kako se Split od nove sezone više želi usmjeriti na razvoj klupskog pogona, stvaranje i izgradnju nove momčadi. No, i ovakav Split je jedna od najboljih momčadi u prvenstvu i za očekivati je da će do samoga kraja ostati u igri za finale, a možda i za samu titulu.

Futsal Dinamo

Futsal Dinamo je klub koji je, čini se, najviše napredovao u odnosu na prošlu sezonu koju su završili na visokom trećem mjestu, a u play-offu su ispali u dvije tijesne utakmice protiv Split Tommyja. Naime, Dinamovci su zadržali stožerne igrače iz prošle sezone, a pojačali su se na svim pozicijama s odličnim igračima.

Najveća pojačanja kluba svakako su Vedran Matošević i Kristijan Grbeša, standardni reprezentativci koji su u Dinamo došli iz gradskog rivala Nacionala. No, na Matoševića trener Mićo Martić neće moći računati na početku sezone jer polivalentni Dinamov napadač i dalje liječi ozljedu aduktora.

Javnim i medijskim prostorom dosta je odjeknulo dovođenje engleskog reprezentativca Douga Reeda. Iako Reed možda nije igrač koji jednim potezom može riješiti utakmicu, radi se o igraču koji gotovo nikada ne griješi, a na terenu daje sve od sebe. Također, Reed je jedan od najvećih ambasadora futsala u svijetu te će Dinamu svakako pomoći u promotivnom segmentu prema inozemstvu.

Klub je doveo i dva bivša igrača velikog nogometa. Dok je Ivan Herceg još uvijek nepoznanica, Mihovil Prgomet je najbolji strijelac kluba na pripremama na kojima je Dinamo upisao tek jedan poraz i to u finalu jakog međunarodnog turnira u Švicarskoj protiv treće momčadi Europe, Benfice.

Iz kluba su otišla tri beka - Filip Pezelj, Nikola Grgić i Nikola Perković – te pivot Ivan Majić.

“Očekivanja su sigurno veća nego prošle godine. Kada kvalitetno igrate, apetiti rastu. Nakon trećeg mjesta i polufinala nadamo se ove sezone biti još i bolji. Pojačali smo igrački kadar i sada smo raznovrsniji u odnosu na prošlu sezonu. No, dosta će ovisiti i o tome da se nitko ne ozlijedi, da najveći broj utakmica odigramo u najjačem sastavu, kao i o podršci naših navijača koji će, uvjeren sam, biti jedan od važnijih faktora u našoj momčadi. Optimist sam po prirodi, a svatko od nas tko je u klubu posvećuje mu jako puno vremena i pažnje te bi nam rezultatski napredak u odnosu na prošlu sezonu bio dodatna nagrada. Nadam se da ćemo energiju i sinergiju koja vlada oko kluba pretvoriti u kvalitetan rezultat“, rekao nam je Dinamov trener Mićo Martić.

Pred Futsal Dinamom je vrlo bitna sezona koja će pokazati u kojem smjeru ide klub koji funkcionira prema demokratskom modelu, a najveća su mu snaga navijači na tribinama. Važnu vijest za klub predstavlja i dolazak prvog velikog sponzora, Karlovačkog piva.

Vrgorac

Vrgorac je prošle sezone završio četvrti u prvenstvu, a u play-offu je iznenadio aktualnog prvaka Nacional, izborivši majstoricu nakon što su svladali Zagrepčane u drugoj utakmici u vrgoračkom Domu Športova.

Vrgorac je imao prilično mirno ljeto što se tiče transfera. Jedina promjena dogodila im se na klupi. Umjesto Vladimira Bebeka stigao je bivši trener Split Tommyja, Mladen Perica. Radi se o izrazito domaćinskoj ekipi protiv koje niti jednom prvoligašu neće biti zagarantirani bodovi na domaćem terenu.

Osim na domaću publiku, Vrgorac će u novoj sezoni ponovno najviše računati na iskusne Sašu Subotića i Duška Martinca. Prošle sezone vrlo efikasan bio je mladi Damir Znaor, a na golu sigurni Mario Herceg.

Međutim, pred početak nove sezone Vrgorčani imaju velikih problema s ozljedama.

“Konačni cilj kluba je ući u play-off. No, imamo velikih problema s ozljedama i još uvijek ne znam sastav s kojim ću istrčati u subotu. Pripreme nisu prošle kako sam želio, ponajviše zbog ozljeda, ali i privatnih obveza mojih igrača. Tako da ne znam kako ćemo izgledati na početku sezone. Moram biti iskren i priznati da nismo najspremniji. Uzdamo se u 5-6 zdravih igrača, juniore i našu domaću publiku koja nas mora pogurati u prvom dijelu sezone koji će biti vrlo težak. Drago mi je što će ove sezona liga biti puno jača nego prošle“, rekao je za Sportnet trener Perica.

Prošle sezone Vrgorac je odličnim igrama u završnici redovnog dijela prvenstva izborio play-off u kojem je u jednoj utakmici iznenadio Nacional i izborio majstoricu za finale. U predstojećoj sezoni od Vrgorčana se očekuje također ulazak u play-off u kojeg ponovno ulazi šest ekipa.

Uspinjača

Jedan od najjačih svjetskih futsal klubova s kraja 80-tih i početka 90-tih godina prošlog stoljeća, u novu sezonu također ulazi s vrlo izmijenjenim kadrom. Zagrebački prvoligaš, koji je prošlu sezonu završio na 5. mjestu, u svoje je redove doveo nekoliko zanimljivih igrača.

Iz Novog Vremena stigao je Željko Petrović, a iz Futsal Dinama odlični Filip Pezelj te mladi Nikola Grgić i Matija Uremović. Klub je doveo i Španjolca Miguela Gomesa te Darija Markića iz Alumnusa.

Ovo ljeto Žutu podmornicu napustili su zahvalni igrači Kristijan Postružin i Silvio Toth koji su se priključili Nacionalu i Dario Šestić koji je prešao u talijansku Mattagnaneseu.

„U sezonu ulazimo s promijenjenim kadrom u odnosu na prošlu godinu. Otišlo nam je nekoliko bitnih igrača, međutim u klub je došlo par kvalitetnih i mladih igrača te se nadamo da ce opravdati očekivanja. Očekujemo da prikažemo po mnogima naš zaštitni znak, a to je prije svega velika borbenost te se nadamo da ćemo u najmanju ruku ostvariti prošlogodišnji rezultat koji bi ove godine bio dovoljan za playoff“, rekao je za Sportnet|hr trener Uspinjače, Alen Jukić.

Uspinjača je uspjela zadržati svoja dva najbolja igrača Roberta Grbića i Dinu Bartoluccija te se s obzirom na pojačanja, s pravom može nadati play-offu. U prvom kolu Žuta podmornica dočekuje Osijek Kelme.

Square Dubrovnik

Prošle sezone Dubrovčani su se do samoga kraja borili za play-off no na kraju su ostali kratki četiri boda od Vrgorca. Dubrovnik su na ljeto napustila tri bitna igrača. Marinko Šamija pojačao je drugoligaša Crnicu iz Šibenika, Gordan Duvančić se vratio u Osijek Kelme, a talentirani Marko Kuraja prešao je u katarski Umm Salal.

No, klub su pojačali makedonski reprezentativac Adiran Mičevski koji se u Dubrovnik vratio iz ciparske Omonije, zatim Ivan Ivanković iz Zrinjskog te Denis Hasanović i Mato Šimunović.

“S obzirom na tri odlaska i četiri dolazaka mislim da smo podjednake kvalitete kao i prošle godine. Naš cilj je kao i svake sezone ulazak u play-off i na završnicu Kupa. Nedavno smo osvojili turnir u Pločama na kojem smo u finalu dobili jako Novo Vrijeme. Mislim da je taj turnir pokazatelj da idemo prema našem cilju. Jako sam zadovoljan s prikazanim. U prvom kolu smo slobodni jer je utakmica sa Solinom odgođena, slijedi nam Uspinjača u Zagrebu i Osijek doma. Moramo pobjeđivati na domaćem terenu, a vani što osvojimo je bonus. Optimistični smo, želimo dohvatiti playoff. Liga će biti puno jača nego prošle sezone, klubovi su se jako pojačali, no mislim da je Nacional i dalje razina iznad ostalih“, rekao nam je trener Squarea Marinko Mavrović.

Dubrovnik je jedna od ekipa koja također uvelike ovisi o domaćem terenu i svojoj bučnoj publici. U novoj sezoni po svemu sudeći vodit će grčevitu borbu za play-off s još nekoliko ekipa. Prvu utakmicu igraju u drugom kolu protiv Uspinjače, s obzirom na to da je situacija s opstankom Solina, s kojim su trebali igrati u 1. kolu, još uvijek neizvjesna.

Potpićan 98' Istra

Prošla sezona bila je vrlo uspješna za jedinog istarskog prvoligaša. Unatoč trzavicama unutar momčadi, između pojedinih igrača i uprave kluba, Istrijani su na kraju završili na vrlo dobrom sedmom mjestu. Najveća novost za Potpićan u novoj sezoni svakako će predstavljati novo ime, nova struktura kluba i novi vizualni identitet.

Naime, Potpićan 98 AD Tokić fuzirao se s niželigaškom MNK Istrom. Novi klub zove se MNK Potpićan '98 Istra, a umjesto u Labinu, svoje utakmice i središte prebacio je u Pulu. Klub je promijenio i grb te vizualni identitet te želi postati klub svih Istrijana.

Iz kluba su na ljeto otišli iskusni Ivan Jasprica, Dženan Čeligija i Marko Pećar, a došlo je čak osam novih igrača iz Istre te novi trener Milovan Lazendić. Potpićan Istra će svakako biti velika nepoznanica u novoj sezoni.

“Došlo je do fuzije dva kluba. Spojili smo osam igrača iz Potpićana, to su dečki s velikim iskustvom, i osam igrača iz Pule, koji su mladi i perspektivni i mislim da je to odlična kombinacija. Iza nas su odlične pripreme, dečki su ih jako dobro odradili. Osim nekakvih malih povredica, ozlijede su nas zaobišle. Igrali smo protiv slovenski klubova i na našem turniru protiv prvaka Nacionala. Za prvu godinu u cilju je stabilizacija kluba. Željeli bismo se boriti za play-off, no najbitnije je da osiguramo ostanak. No, već od sljedeće godine siguran sam da će nam apetiti porasti“, rekao nam je novi trener Istrijana.

Istrijani već u prvom kolu gostuju kod još jedne nepoznanice Split Tommyja. Utakmica na Gripama ujedno će biti i službeno otvaranje nove sezone 1.HMNL.

Solin

MNK Solin se nalazi u daleko najlošijoj situaciji od svih prvoligaša. Nedavno su objavili priopćenje kako se klub gasi i kako odustaje od natjecanja u 1. HMNL. Međutim, prema najnovijim informacijama, pojedini ljudi iz Solina i dalje se trude održati klub na životu.

Ono što je sigurno, Solinjani neće igrati utakmicu prvog kola. Dvoboj između Squarea i Solina u Dubrovniku odgođen je jer se i dalje ne zna sudbina kluba osnovanog 1980. godine. Razlog mogućeg gašenja kluba s dugačkom tradicijom su nagomilani dugovi koje lokalna samouprava ne može riješiti.

„Situacija s klubom je vrlo loša. Još uvijek ne znamo hoćemo li nastupiti u novom prvenstvu. Trenera nemamo, no neke se stvari pokreću i ubrzo bismo trebali imati više konkretnih informacija“, kazali su nam ukratko iz kluba.

Solin je ovog ljeta ostao bez trenera Tea Strunje koji je prešao u Novo Vrijeme i ponajboljeg igrača Ante Ćorluke koji je pojačao Split Tommy. Također, Ivan Marić i Ljuban Miloš prešli su u drugoligaša Hajduk. S druge strane, klub nije doveo još niti jedno pojačanje.

Osijek Kelme

Osijek je još jedna od „standardnih“ domaćinskih ekipa koje na domaćem terenu, uz podršku bučne publike, mogu pobijediti bilo koju momčad. Iz kluba su na ljeto otišla tri bitna igrača, Josip Jurić, Antonio Jamičić i Anton Gaši.

No, Osječani su u svoje redove vratili Zvonimira Horvata iz grčkog AEK-a, Gordana Duvančića koji je prošle sezone branio boje dubrovačkog Squarea te Roberta Nospaka koji je igrao u Njemačkoj.

“Mogu reći da smo se ove sezone znatnije pojačali, vratili smo tri vrlo dobra igrača. Ambicije su visoke, mislim da možemo dohvatiti play-off, iako smo svjesni svojih hendikepa. Mislim da su glavni favoriti prvenstva Nacional, Split, Dinamo i Novo Vrijeme. Mi ostali smo tu da se borimo za ostala dva mjesta koja vode u play-off. Prije početka sezone svakako svim klubovima želim sreću“, rekao je trener kluba Marin Smoje.

S tri povratnika, Osjećani vjeruju kako će nadoknaditi odlaske bitnih igrača te da će ove sezone konkurirati za jedno od šest mjesta koje vodi u play-off. Također, Osijekova juniorska ekipa je prošle sezone osvojila drugo mjesto u kadetskom prvenstvu. Radi se o vrlo talentiranoj generaciji te je za očekivati da će se određeni broj juniora priključiti i prvoj momčadi.

Novo Vrijeme Makarska

Makarsko Novo Vrijeme prošle sezone od dodatnih kvalifikacija za ostanak u ligi spasilo se u posljednjoj minuti posljednje utakmice prvenstva. Međutim, Makaranima se na ljeto vratio generalni sponzor i povratkom svježeg kapitala u klub su vratili Igora Osredkara (Nacional) i Duje Bajrušovića (Split Tommy) s kojima su prije dvije godine igrali finale prvenstva Hrvatske.

Također klub se pojačao s mladim slovenskim reprezentativcem Nejcom Hozjanom, a klupu je preuzeo bivši trener Solina Teo Strunje. Novo Vrijeme je uspjelo zadržati i najboljeg igrača Vedrana Kazarića, dok su klub napustili Renato Buzov koji je pojačao ambicioznog trećeligaša Olmissum i Željko Petrović koji je prešao u Uspinjaču.

“Mislim da će sezona biti nikad izjednačenija. Nacional je, rekao bih, korak ispred ostatka lige, ali ostale su ekipe prilično izjednačene. Svako gostovanje će biti iznimno teško. Naš cilj je borba i ulazak u play-off. Mislim da s novim pojačanjima možemo biti konkurentni svakoj ekipi u ligi. U prvom kolu gostujemo kod Futsal Dinama koji je na domaćem terenu favorit. Ali, mi smo spremni, iza nas su dobre pripreme i vjerujem da ćemo, ako nam se ukaže prilika, pomrsiti račune Futsal Dinamu“ rekao nam je novi trener Makarana, Teo Strunje.

Od Novog Vremena ove se sezone očekuju velike stvari. Radi se o ekipi koja ima jake igrače na svim pozicijama i za očekivati je da će izboriti play-off, a uz malo sreće i kvalitetan rad u klubu, možda uđu u konkurenciju za naslov prvaka države.

S kakvom snagom raspolažu Makarani vidjet ćemo na samom početku sezone. Naime, u prvom kolu idu na noge ambicioznom Futsal Dinamu, a u drugom dočekuju doprvaka Split Tommyja.

Alumnus

Četvrti zagrebački prvoligaš Alumnus, prvak države iz 2014., u novu sezonu ulazi u novom ruhu. Nakon punih osam godina rukovođenja klubom, čelo je napustio Milan Martulaš, a na njegovo mjesto sjeo je novi predsjednik Goran Novković.

Nova uprava kluba je, ipak, produžila povjerenje treneru Jakovu Ungarovu koji je u prošle dvije sezone Studente spasio od ispadanja.

Što se pojačanja tiče, klub je doveo Ivana Majića iz Futsal Dinama i vratio talentiranog Filipa Ukalovića. Alumnus su s druge strane napustili Nikola Grgić (koji je bio posuđen iz Futsal Dinama) i Dario Markić koji je pojačao Uspinjaču.

“Iza nas je težak pripremni period i veselim se početku prvenstva. Osim same kondicijske pripreme, naglasak je bio na novom sustavu igre prilagođenom našim individualnim karakteristikama koji bi trebao donijeti agresivniji, brži i ono što je najbitnije kompetentniji i efikasniji Alumnus. Postoji veliki prostor za napredak i sigurno će proći određeno vrijeme dok sve stvari sjednu na mjesto, ali spremni smo za početak prvenstva. Prvenstvo bi trebalo biti jako zanimljivo i neizvjesno jer su svi klubovi pametno ulagali i ciljano se pojačavali. Prije početka malu prednost u borbi za naslov dajem Nacionalu iza kojeg bih stavio Futsal Dinamo i Split Tommy, ali sam uvjeren da će se tijekom prvenstva u utrku ravnopravno uključiti još neke momčadi“, rekao nam je trener Ungarov.

Od Alumnusa se u novoj sezoni ponovno očekuje borba za opstanak koji su prošle sezone izborili u dodatnim kvalifikacijama pobijedivši splitski Ustanik s ukupnih 11:7. Također, klub će se fokusirati na stvaranje momčadi koja bi u sljedećim sezona mogla biti konkurentna najboljima.

Brod 035

Novi prvoligaš Brod 035 najveća je nepoznanica 1.HMNL. Radi se o ekipi koja je osvojila 2. ligu Istok te se kroz dodatne kvalifikacije protiv Ustanika i Rugvice vratila u najviši rang nakon godinu dana odsustva.

Klub se preko ljeta prilično pojačao. Otišao je jedino vratar Željko Konrad, a u Slavonski Brod su stigli Armando Kajfež iz grčkog AEK-a, vratar Darko Milanović i Igor Mirković iz Socratesa (BiH) te Domagoj Ćuk iz Vinkovaca.

“Iza nas su jako dobre pripreme. Trenutno smo u Dubrovniku na Libertas kupu koji nam služi kao svojevrsno uigravanje za prvenstvo. Još nam treba malo vremena da se do kraja uigramo, i onda će sve sjesti na svoje mjesto. Na ljeto iz kluba je otišao samo Konrad, a doveli smo pet novih igrača. No, iako smo se dobro pojačali, glavni nam je cilj ostanak u ligi. Želimo sačuvati prvoligaški status, a sve ostalo što se dogodi, može biti samo plus“, rekao nam je trener Broda Ivica Ćorluka.

U prvom kolu Brod na domaćem terenu dočekuje aktualnog prvaka Nacional, i teško je očekivati više od prihvatljivog poraza, tako da ćemo njihovu pravu kvalitetu imati priliku provjeriti u drugom kolu kada Brođani gostuju u Puli kod Potpićana.

1.HMNL, 1. kolo
30.9. SD Gripe, Split: Split Tommy – Potpićan '98 Istra, 19:30
30.9. SD Brod, Slavonski Brod: Brod 035 – Nacional Zagreb, 20:00
1.10. SD Dom sportova, Vrgorac: Vrgorac – Alumnus, 18:30
1.10. SD Sutinska vrela, Zagreb: Uspinjača – Osijek Kelme, 19:30
1.10. SD Dom sportova 2, Zagreb: Futsal Dinamo – Novo Vrijeme, 20:00
ODGOĐENO SD Gospino polje, Dubrovnik: Square - Solin

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometTop temaFutsal
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!