Nogomet

Makedonija prvi put u povijesti na Europskom prvenstvu do 21 godine

Branimir Korać • srijeda, 12.10.2016.
Makedonija prvi put u povijesti na Europskom prvenstvu do 21 godine
Foto: EPA

Najveća priča ovih kvalifikacija za Europsko prvenstvo do 21 godine je Makedonija koja je pokraj snažne Francuske osvojila prvo mjesto u skupini. jedini s deset pobjeda su Nijemci, a "luzeri" su ispali Belgijci koji su imali sve u svojim rukama i onda to prosuli...

Iz skupine A prolaz na Europsko prvenstvo Česi su osigurali još ranije, Belgija je imala sve u svojim rukama, ali porazima u posljednja dva kola protiv Crne Gore (3:0) i Latvije (1:0), ostala je bez Eura, ali i dodatnih kvalifikacija. Na kraju je bila druga s pet bodova iza Češke.

EP U21

1. Poljska (domaćin)
2. Češka
3. Italija
4. Makedonija
5. Portugal
6. Danska
7. Švedska
8. Njemačka
9. Slovačka
10. Engleska

Dodatne kvalifikacije:
1. Austrija
2. Norveška
3. Srbija
4. Španjolska

U skupini B Talijani su trebali bod u posljednjem kolu u Litvi kako bi potvrdili prvo mjesto, odigrali su 0:0 i ispunili cilj. Slovenci su s tri poraza u zadnja tri kola ispali iz igre, a posljednja ih je svladala Srbija koja je u Gornjem Milanovcu bila bolja s 3:1 uz hat-trick Uroša Đurđevića čime je osigurala dodatne kvalifikacije. Petar Stojanović odigrao je cijelu utakmicu za Slovence.

Iznenađenje skupine C je Makedonija koja je u Skoplju pobjedom 2:0 protiv Škotske osigurala prvo mjesto. Kire Markoski i Enis Bardhi bili su strijelci, David Babunski promašio je penal i Makedonija zasluženo uzima prvo mjesto. Francuzi su završili kao drugi i neće čak niti u kvalifikacije bez obzira na pobjedu 3:0 u Belfastu uz dva gola Augustina i jedan Dembelea. Priliku je u zadnjem kolu imao i Island, ali je izgubio doma od Ukrajine 4:2 u ostao tri boda iza Makedonije.

Iz skupine D dalje ide Portugal koji je završio kvalifikacije s osam pobjeda i samo dva remija, a još uvjerljivija bila je Danska u skupini E s devet pobjeda i jednim remijem.

Jedina reprezentacija koja je imala stopostotan učinak i svih deset pobjeda je Njemačka koja je pokorila skupinu G iz koje Austrija kao drugoplasirana ide u dodatne kvalifikacije bez obzira na visoki 4:1 poraz od Njemačke u posljednjem kolu.

Slovaci i Englezi pobjednici su skupina H i I, Norveška se tu uspjela provući u dodatne kvalifikacije, a Nizozemska je otpala.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!