Automoto

Čudesni Marc Marquez potvrdio treći naslov prvaka u Kraljevskoj klasi

Jurica Godina • nedjelja, 16.10.2016.
Čudesni Marc Marquez potvrdio treći naslov prvaka u Kraljevskoj klasi
Foto: EPA

Izlijetanja Valentina Rossija i Jorgea Lorenza otvorila su put Marcu Marquezu da novom fantastičnom pobjedom čak tri utrke prije kraja MotoGP prvenstva osigura treći naslov vladara elitnog motociklizma. Čime kao 23-godišnjak postaje najmlađi ikad s tri naslova u Kraljevskoj klasi a pet ukupno.

Na Hondinoj domaćoj stazi Motegi, na utrci na kojoj slavi 50 godina natjecanja u jednoj od vrhuški auto-moto sporta, japanska momčad je ponovo dobila svjetskog prvaka.

Loš start Valentina Rossija, oštrog Marquezovog konkurenta, koji je usto bio na pole positionu 64. put u karijeri, pružio je priliku koju na trenutak koristi Jorge Lorenzo. Unatoč bolovima, zbog pada u subotu, Lorenzo je držao cijelu karavanu iza svojih leđa. No, vožnjom prvaka Marc Marquez nekoliko krugova kasnije prelazi u vodstvo, koje ne ispušta, peti put u sezoni.

Svi naslovi Marca Marqueza

Svjetski naslovi 23-godišnjaka u njegovoj mladoj, a već toliko bogatoj karijeri:
2010. - Klasa do 125 kubika
2012. - Klasa Moto2
2013. - MotoGP
2014. - MotoGP
2016. - MotoGP

Međutim, za matematičku potvrdu naslova potrebovao je loš rezultat konkurenata. Što se počelo ostvarivati kada je najprije Valentino Rossi pao, a u posljednjim krugovima kraj staze je završio i Lorenzo, što je značilo da pobjeda Marquezu donosi titulu tri utrke prije kraja.

"Čudesan osjećaj, osjećaj koji nisam očekivao prije utrke, jer sam mislio da je to nemoguće. Ali onda kada sam vidio da je Rossi izletio, odlučio sam pritiskati 100 posto i pobijediti. Kada je i Lorenzo izletio, tada mi je koncentracija pala, napravio sam pogreške u nekoliko zavoja. Ali zaista sam sretan. Posebno je vratiti se na vrh nakon lanjske sezone", kazao je presretni Marquez.

"Strahovito smo se mučili na početku sezone. Ali smo i uvijek vjerovali, uvijek pritiskali. Promijenili smo strategiju, a ja sam bio miran. U ponekim trenucima sam možda mogao pritiskati još jače, biti brži i brži, ali pritisak je bio prisutan. Snažan sam, ali uvijek postoji neka sumnja oko mene. Ali ove godine sam na stazu došao snažniji, to je bilo najvažnije", istaknuo je ključ kojim je bio najbolji vozač sezone.

Rekordi Marca Marqueza

Najmlađi vozač koji je osvojio naslov u Kraljevskoj klasi.
Najviše pobjeda u jednoj MotoGP sezoni (13).
Deset uzastopnih MotoGP pobjeda u sezoni 2014.
Pad pri najvećoj brzini (336 km/h, Mugello 2013.)
Četiri uzastopna postolja u prve četiri MotoGP utrke.
Sedam uzastopnih pobjeda na njemačkog Grand Prixu.
Najmlađi vozač s 50 pobjeda (22 godine i 243 dana).
Najmlađi vozač koji je osvojio 5 naslova prvaka.

Osvrnuo se i na prethodnu godinu, za njega prepunu turbulencija i kontroverznih dvoboja s Rossijem. "Prošla sezona je zaista bila teška. Izgubio sam prvenstvo, ali to je bila najvažnija lekcija života koju sam naučio. I iskoristio sam ju", zaključio je.

Čovjek za rekorde

Na pitanje kako će voziti u posljednjim utrkama, u svojem stilu je odgovorio: "Mislim da će se stari Marc Marquez vratiti."

A stari Marc Marquez, onaj lanjski, jest onaj koji će sa svima u svakome trenutku i u svakom zavoju svake utrke pokušati "potući" s konkurentima. Ponekad i do tolike razine kojom će izazvati kontroverzu. Jer, Marquez je na stazi agresivan, drzak, nemilosrdan, snažan i bešćutan u pobjeđivanju.

Prvi Grand Prix, u klasi do 125 kubika, vozio je još davne 2008., a iste sezone osvaja i premijeru među pole positionima, koji su jedna od njegovih specijalnosti.

Debi u Kraljevskoj klasi, prije tri sezone, započeo je osvajanjem naslova. Kojeg je obranio iduće godine. Prvi put je naslov ispustio lani, no, ove sezone je ponovno pokazao da je sposoban postati najveći vozač ikad.

Pri 23 godine i 242 dana Marc Marquez ima 55 pobjeda, 64 pole positiona, 48 najbržih kruhova, 3 naslova u MotoGP klasi i 5 ukupno. Rekordi Giacoma Agostinija i Valentina Rossija bit će u opasnosti...

MotoGP, VN Japana, rezultati:
1. Marc Marquez (Špa/Honda) 42:34.610
2. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati)
3. Maverick Vinales (Špa/Suzuki)
4. Aleix Espargaro (Špa/Suzuki)
5. Cal Crutchlow (VB/Honda)
6. Pol Espargaro (Špa/Yamaha)
7. Alvaro Bautista (Špa/Aprilia)
8. Danilo Petrucci (Ita/Ducati)
... Valentino Rosi odustao, Jorge Lorenzo odustao.

Ukupni poredak (15/18):
1. Marc Marquez 273 boda
2. Valentino Rossi 196
3. Jorge Lorenzo 182
4. Maverick Vinales 165
5. Dani Pedrosa 155...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!