Košarka

Katastrofa Zenita na gostovanju kod CSKA, prvi poraz Uniksa

Petar Jenjić • nedjelja, 06.11.2016.
Katastrofa Zenita na gostovanju kod CSKA, prvi poraz Uniksa
Foto: FaH

Odigrane su četiri utakmice u VTB ligi. Himki je nanio prvi poraz Uniksu, za koji je Marko Banić ostao bez učinka. Do prve je pobjede došao Nižnji, koji je nadigrao Kalev, CSKA je potopila Zenit s 49 razlike, dok je u jedinoj napetoj utakmici VEF Riga nakon produžetka bila bolja od Tsmoki Minska.

Nedjeljno košarkaško poslijepodne na programu je imalo i četiri utakmice u regionalnoj VTB ligi. Tri su utakmice bile lišene bilo kakve neizvjesnosti, dok su u jedinoj napetoj utakmici košarkaši Rige bili bolji od Minska.

Košarkaši Himkija kod kuće su nadigrali Uniks iz Kazana i time došli do druge prvenstvene pobjede, uz koju imaju i jedan poraz. Iako se tako ne čini prema konačnom rezultatu, utakmica je tri četvrtine bila prilično izjednačena. Međutim, u posljednjoj su dionici domaćini napravili razliku i nanijeli Uniksu prvi ovosezonski poraz.

Do pobjede ih je predvodio Nobel Boungou Colo s 19 poena (6/8 iz igre, slobodna bacanja 4/5) i pet skokova, dok je Aleksej Šved ubacio 14 koševa (3/7 iz igre, slobodna bacanja 6/6).

Igrač mjeseca

Keith Langford imenovan je najkorisnijim igračem listopada. Košarkaš Uniks Kazana predvodio je svoju momčad do omjera 5-0, a u prosjeku je zabijao 22.8 poena te imao 3.8 asistencija i 3.2 skokova. Vrijedi izdvojiti i 42 poena u pobjedi protiv Minska, kojim je postavio rekord VTB lige.

Kod gostiju su po 15 koševa ubacili Keith Langford (6/12 za dva, 1/3 za tricu) i Joaquin Colom (6/17 iz igre, slobodna bacanja 2/3), koji je skupio i šest skokova i devet asistencija. Marko Banić ostao je bez poena uz šut 0/3, za četiri i pol minute na terenu.

Manje je napeta utakmica odigrana u Velikom Novgorodu, gdje je domaći Nižnji slavio protiv BC Kalev/Crama. Domaći su košarkaši u potpunosti nadigrali estonsku momčad, a nakon tri četvrtine imali 26 koševa prednosti. Do kraja je susreta samo bilo pitanje kojom će razlikom upisati svoju prvu ovosezonsku pobjedu.

Predvodio ih je Ivan Strebkov s 24 poena (6/9 za dva, 3/4 za tricu, slobodna bacanja 3/4) uz šest asistencija, dok je Kenny Boynton ubacio 19 koševa (5/10 za dva, 3/4 za tricu).

Najbolji je kod gostiju bio Vitali Liutič s 22 ubačaja (3/3 za dva, 2/2 za tricu, slobodna bacanja 10/12).

Košarkaši CSKA priredili su pravu katastrofu za Zenit i nanijeli im prvi poraz ove sezone. Već je do poluvremena momčad iz Moskve imala 25 poena prednosti, koja se do kraja utakmice gotovo poduplala.

Moskovljane je do pobjede predvodi Vitali Fridzon s 23 ubačaja (8/12 iz igre, slobodna bacanja 4/4), a Nando De Colo je dodao 17 koševa (5/9 iz igre, slobodna bacanja 7/9) uz devet asistencija.

Košarkaši Rige bili su bolji od Minska nakon produžetka. U napetoj je utakmici isticala se tek gostujuća momčad u prvoj dionici, koju je dobila s deset koševa razlike. Međutim, domaćini su do posljednje dionice sustigli zaostatak te imali tri poena prednosti u samoj završnici, ali je Justin Gray postigao izjednačujuću tricu, tri sekunde prije isteka vremena. U produžetku su domaćini bili bolji, a ubačajima Janisa Blumsa s linije slobodnih bacanja su samo potvrdili pobjedu. Gosti su mogli do izjednačenja, ali su bili neprecizni.

Upravo je Janis Blums predvodio Rigu do pobjede s 24 poena (6/17 iz igre, slobodna bacanja 9/9) uz šest skokova i pet asistencija, dok je Nemanja Bezbradica ubacio 18 koševa (7/12 iz igre, slobodna bacanja 4/10) uz šest skokova.

Kod gostiju je Justin Gray završio susret s 24 poena (9/17 iz igre, slobodna bacanja 1/1) uz devet skokova, a Dru Joyce s 18 koševa (5/15 iz igre, slobodna bacanja 5/6).

VTB liga:
Himki – Uniks Kazan 87:70
Nižnji Novgorod – BC Kalev/Cramo 102:81
CSKA – Zenit 105:56
VEF Riga – Tsmoki Minsk 88:85 (nakon produžetka)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!