Košarka

Barcelona na krilima Ante Tomića do pobjede u El Clasicu

Petar Jenjić • nedjelja, 06.11.2016.
Barcelona na krilima Ante Tomića do pobjede u El Clasicu
Foto: EPA

Sedmo je kolo španjolske ACB lige danas donijelo novih šest utakmica, ali i prvi ovosezonski prvenstveni El Clasico dvoboj. Kao pobjednik je izašla Barcelona, koja je na krilima Ante Tomića slavila protiv Reala 85:75...

Današnjih je šest utakmica u ACB ligi donijelo nastupe nekoliko naših igrača, a jedini se istaknuo centar Barcelone Ante Tomić, koji je predvodio katalonsku momčad do pobjede protiv Real Madrida.

Baskonia danas nije imala pretežak zadatak, a slavila je kod kuće protiv Manrese, koja ostaje na samom začelju ljestvice s jednom pobjedom. Veći je dio susreta Baskonia bila u vodstvo, nerijetko i dvocifrenom razlikom. U četvrtoj se dionici Manresa približila na poen zaostatka, međutim serijom 8:0 domaćini su riješili pitanje pobjednika.

Jaka Blažić je sa 17 poena (5/6 iz igre, slobodna bacanja 7/9) bio najbolji kod pobjedničke momčadi, dok je Adam Hanga dodao 14 koševa (4/11 iz igre, slobodna bacanja 4/7).

Goste je predvodio Scott Suggs sa 17 koševa (5/16 iz igre, slobodna bacanja 3/3). Lukša Andrić ubacio je sedam poena (3/3 za dva, slobodna bacanja 1/1) uz tri skoka i dvije asistencije, za 21 minutu provedenu na parketu, a Marjan Čakarun, za 12 i pol minuta u igri, četiri poena (1/2 za dva, slobodna bacanja 2/2) uz također po tri skoka i dvije asistencije.

Joventut je izgleda pronašao pravu formu te došao i do druge uzastopne pobjede. Danas su napravili malo iznenađenje te svladali Unicaju kod kuće. Utakmica je bila prepuna preokreta, momčadi su se izmjenjivale u vodstvu, a domaćini su tijekom treće četvrtine imali i 16 koševa prednosti. Međutim, ispustili su je pa je utakmica ušla u egal završnicu. Luka Bogdanović ubacio je jedno slobodno bacanje za tri koša viška, šest sekundi prije kraja. Gosti su imali i šut za produžetak, ali Oliver Lafayette nije bio precizan.

Upravo je Bogdanović bio najefikasniji kod Joventuta s 15 poena (5/7 iz igre, slobodna bacanja 1/2), dok je Albert Sabat ubacio 14 koševa (1/3 za dva, 4/7 za tricu) uz osam asistencija.

Najučinkovitiji je kod gostiju bio Carlos Suarez sa 16 poena (6/10 iz igre, slobodna bacanja 4/4), dok je Dejan Musli ubacio 15 koševa (5/9 iz igre, slobodna bacanja 5/7) uz sedam skokova,

Nakon teškog poraza u gostima protiv Valencije, košarkaši River Andorre kod kuće su nadigrali Murciju i upisali četvrtu prvenstvenu pobjedu. Gotovo čitav je susret Andorra bila bolja momčad, a gosti su vodili tek u jednom navratu tijekom druge četvrtine. Početkom posljednje dionice domaćini su otišli na dvocifrenu razliku te je mirno održavali do kraja utakmice.

Do pobjede su ih s po 16 poena predvodili Giorgi Šermadini (6/10 iz igre, slobodna bacanja 4/6) uz sedam skokova i David Jelinek (6/15 iz igre, slobodna bacanja 2/2).

Kod gostiju je Billy Baron ubacio 21 poen (6/15 iz igre, slobodna bacanja 5/5), uz šest skokova.

Gran Canaria nije imala pretežak posao protiv Real Betisa, kojeg je potpuno nadigrala i upisala treću uzastopnu pobjedu te se bodovno izjednačila s današnjim protivnikom. Već su na poluvremenu imali 16 koševa prednosti, a gosti se do kraja susreta nisu uspjeli spustiti ispod deset koševa zaostatka.

Eulis Baez bio je najefikasniji u pobjedničkoj momčadi s 13 poena (4/6 iz igre, slobodna bacanja 4/4), a Anžejs Pansečnkis 12 koševa (5/5 za dva, slobodna bacanja 2/3). Darko Planinić nije ulazio u igru.

Za goste je Kenny Cherry ubacio 14 koševa (4/11 iz igre, slobodna bacanja 3/4), a isti je učinak ostvario i Luka Žorić (5/10 za dva, slobodna bacanja 4/6), uz četiri skoka i asistenciju za 30 i pol minuta provedenih na parketu.

Odličnu natjecateljsku formu nastavio je i Tenerife, koji je upisao domaću pobjedu protiv Estudiantesa. Domaćini su vodili veći dio susreta, ali je Estudiantes uvijek bio vrlo blizu, ne dopuštajući veće odvajanje. Međutim, ono se dogodilo u posljednjoj dionici, kada je domaća momčad otišla na najvećih 13 razlike. Do kraja su utakmice gosti uspjeli tek malo ublažiti poraz.

Tenerife su do pobjede, s po 13 poena, predvodili Javier Beiran (5/11 iz igre, slobodna bacanja 2/3), Aaron Doornekamp (4/11 iz igre, slobodna bacanja 5/5) i Fran Vazquez (5/8 iz igre, slobodna bacanja 3/5), koji je skupio i devet skokova.

Najbolji je kod gostiju bio Edwin Jackson s 19 poena (8/19 iz igre, slobodna bacanja 2/2). Goran Suton završio je susret s dva poena (1/4 za dva, 0/2 za tricu) uz šest skokova i jednu asistenciju za 21 minutu provedenu na parketu.

Posljednji je susret sedmog kola bio predviđen za prvi prvenstveni El Clasico između Barcelone i Real Madrida. Nakon pobjede u Superkupu prije mjesec i pol dana, katalonska je momčad i danas došla do pobjede, ali nešto lakše od očekivanog i nanijela prvi ovosezonski poraz Realu. Zanimljivo je da je Barcelona od samog početka bila u vodstvu, a sredinom druge četvrtine prvi puta otišla na dvocifrenu razliku, u jednom je navratu tijekom utakmica vodila i s 19 razlike. Madriđani su se tek jednom tijekom posljednje dionice uspjeli spustiti na osam poena zaostatka, ali više od toga nije išlo.

Odličnu je utakmicu odigrao Ante Tomić, koji je bio najbolji strijelac katalonske momčadi s 19 poena (8/11 za dva, slobodna bacanja 3/4) uz sedam skokova i pet asistencija, za 27 minuta provedenih na parketu. Stratos Perperoglou je dodao 18 koševa (7/12 iz igre, slobodna bacanja 4/7).

Madriđane je predvodio Dontaye Draper s 13 poena (4/6 iz igre, slobodna bacanja 3/4), dok je Othello Hunter ubacio 11 koševa (5/7 iz igre, slobodna bacanja 1/1).

ACB liga, sedmo kolo:
Baskonia – Manresa 82:69
Joventut – Unicaja 82:79
River Andorra – Murica 88:72
Gran Canaria – Real Betis 82:62
Tenerife – Estudiantes 81:72
Barcelona – Real Madrid 85:75

Tablica:
1. Tenerife 6-1
2. Real Madrid 5-1
3. Barcelona 5-1
4. Baskonia 5-2
5. Valencia 4-2
6. Bilbao 4-2
7. River Andorra 4-2
8. Unicaja 4-3
...
17. Manresa 1-5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!