Košarka

Eurokup: Popunjavaju se mjesta u TOP 16, sve manje nepoznanica

Branimir Korać • četvrtak, 01.12.2016.
Eurokup: Popunjavaju se mjesta u TOP 16, sve manje nepoznanica
Foto: FaH

Odigrano je osmo kolo grupne faze Eurokupa i još nekoliko momčadi osiguralo je mjesto među 16 najboljih u ovom natjecanju...

Skupina A

Nižnji Novgorod - Lietkabelis 91:89

Poznati su svi putnici u sljedeći krug iz skupine A. Nižnji Novgorod uz poraz MZT-a kod Cedevite i svoju pobjedu protiv Lietkabelisa, osigurao je prolaz. MZT je definitivno posljednji i jedini ne prolazi dalje.

Rusi su do treće pobjede u skupini došli u tijesnoj završnici u susretu u kojem nijedna momčad nije imala više od šest poena prednosti. U zadnje tri minute domaćin je napravio seriju 8:0 koja je ujedno i prelomila dvoboj.

"Nižnji je vrlo dobra momčad, ali mi smo svejedno bili u igri cijelu utakmicu. Još uvijek se sjećamo kako su slavili u prvoj utakmici tricom sa zvukom sirene, ovdje je bila slična utakmica. Dali smo sve od sebe, ali nismo uspjeli i čestitke Novgorodu", poručio je Ben Madgen.

U pobjedničkom sastavu Ivan Strebkov ubacio je 31 poen, a po 16 su dodali DeAndre Kane (devet skokova) i Siim-Sander Vene (šest skokova). Kod gostiju po 20 poena ubacili su Ben Madgen (šest skokova) i Simas Galdikas (osam skokova).

Skupina B

Himki - ALBA 88:77

Himki je jedina momčad u skupini B koja je osigurala prolazak skupine. Potvrdu prolaza dobio je domaćom pobjedom protiv Albe 88:77.

Odluka je pala tek u posljednjoj dionici kada je domaćin napravio seriju 14:0 koja ga je odvela na 85:73 i više nije bilo niti vremena niti mogućnosti da se gosti vrate i zaprijete Rusima.

Markel Brown predvodio je Himki s 19 poena, Nobel Buongou-Colo dodao je 18 poena, pet skokova i pet ukradenih lopti dok je Stanislav Ilnickij dodao deset poena i deset skokova. Kod poraženih Elmedin Kikanović upisao je 22 poena i pet skokova, a Dominique Johnson 18 poena i pet asistencija.

Lietuvos Rytas - Bilbao 83:71

Nakon lošeg početka natjecanja i tri uzastopna poraza, Lietuvos Rytas upisao je tri uzastopne pobjede i značajno povećao šanse za prolaz. U posljednjem susretu svladao je Bilbao s 83:71 i tako ujedno u slučaju potencijalnog kruga s ovom momčadi, imat će prednost.

Domaćin je od početka kontrolirao utakmicu i izuzev jednog dobrog razdoblja tijekom kojeg su se gostima koševima Ivana Buve približili na 35:33, nije bilo posebne prijetnje Litavcima. I iz te situacije lakoćom su se izvukli i stvorili prednost.

David Logan predvodio je Litavce s 23 poena i šest asistencija, Corey Fisher dodao je 15 poena, a Arturas Gudaitis 11 poena i 16 skokova. Kod Bilbaa Scott Bamforth ubacio je 16 poena uz pet asistencija, Michael Eric 13 poena uz sedam skokova, Axel Hervelle deset poena uz pet asistencija, a Buva je za 19 minuta ubacio deset poena (5/9 za dva, 0/1 za tri) uz dva skoka.

Skupina C

Murcia - Zenit 77:90

Murcia i Zenit već ranije osigurali su mjesto u sljedećoj fazi natjecanja i za njih je ovo bio dvoboj tek za što bolju poziciju. Na kraju su slavili Rusi i to s plus 13 čime su osigurali i bolji omjer u međusobnom krugu.

Susret nije donio neku posebnu neizvjesnost, gosti su već u drugoj četvrtini pobjegli na 20 razlike i iako je Murcia uspjela smanjiti na jednoznamenkasti zaostatak, prijetnje povratkom nije bilo.

U pobjedničkom sastavu Ryan Toolson ubacio je 22 poena, Janis Timma 16, a Stefan Marković 14 poena uz 11 asistencija. Kod domaćina Facundo Campazzo ubacio je 17 poena, a po 12 su dodali Billy Baron i Vitor Faverani.

Bayern - Unicaja 72:69

U utakmici preostale dvije momčadi koje su izborile prolaz u skupini C, Bayern je svladao Unicaju 72:69. Dvoboj s puno uspona i padova na kraju je odlučio Nick Johnson.

Bavarci su prvu seriju imali kada su napravili 12:2 i pobjegli na 53:43, ali Unicaja je odmah odgovorila serijom 17:1. Ipak domaćin u završnici radi novu seriju, ovaj put 10:2 uz osam poena Johnsona i odlazi do pobjede.

"Teška i tijesna utakmica, potrebne su nam ovako jaki dvoboji i dobro je što smo iz njega izašli kao pobjednik. Ovakvi dvoboji nisu posebno kvalitetni, ali su zanimljivi za gledanje svima osim trenerima. Gubimo godine i kosu u ovakvim utakmicama, ali sve je to dio sporta", na kraju je komentirao Aleksandar Đorđević.

U njegovoj momčadi Nick Johnson ubacio je 20 poena, a Bryce Taylor dodao je deset poena. Kod gostiju Jamar Smith ubacio je 13 poena, a Kyle Fogg 13 uz pet asistencija.

Skupina D

Hapoel Jeruzalem - Union Olimpija 81:69

Hapoel Jeruzalem još je jedna momčad koja je osigurala prolazak u Top 16. Hapoel je prolaz potvrdio domaćom pobjedom protiv Union Olimpije 81:69.

Imali su domaćini potpunu kontrolu nad susretom, u drugom poluvremenu vodili su i 20 razlike da bi Ljubljančani malo smanjili ogroman zaostatak.

U pobjedničkom sastavu po 12 poena upisali su Yotam Halperin (pet asistencija) i Bar Timor dok je Amare Stoudemire dodao 11 poena i šest skokova. Kod gostiju Devin Oliver završio je s 18 poena i 11 skokova, a Nikola Janković s 11 poena i deset skokova.

Ulm - Lokomotiv Kuban 105:101 produžetak

I Lokomotiv Kuban osigurao je prolaz iako je upisao poraz u produžetku kod Ulma koji je već ranije izborio mjesto među 16 najboljih. Rusima je pomogao Hapoel koji je svladao Ljubljančane.

Ulm je do pobjede mogao i u regularnom dijelu, Chris Babb tricom pet sekundi prije kraja doveo ga je u vodstvo, ali Mardy Collins sa sirenom pružio je priliku gostima. Ipak, u dodatnih pet minuta Nijemci su osigurali pobjedu.

"Hvala domaćinu što su nas tako lijepo ugostili i čestitke Ulmu na pobjedi. Nije mu bilo lako igrati bez Pera Günthera koji mu je nositelj igre godinama. Mi smo se mučili bez Rochestieja, nismo igrali kako smo željeli i Ulm je zaslužio pobjedu", istaknuo je gostujući trener Saša Obradović.

Pobjednika su predvodili Babb s 30 poena i pet skokova i Tim Ohlbrecht s 20 poena. Kod Lokomotiva Collins je ubilježio 26 poena, šest skokova i šest asistencija, a Matt Janning dodao je 20 poena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!