Košarka

VIDEO: Thompsonovih 60 poena za povijest, Šarić i Bogdanović dvoznamenkasti u porazima

Branimir Korać • utorak, 06.12.2016.
VIDEO: Thompsonovih 60 poena za povijest, Šarić i Bogdanović dvoznamenkasti u porazima
Foto: EPA

Bogat NBA program je iza nas, čak 11 utakmica bilo je na rasporedu u noći s ponedjeljka na utorak, a nastupila su i dvojica hrvatskih košarkaša. Sve je zasjenio Klay Thompson antologijskim nastupom protiv Pacersa...

Toronto Raptorsi upisali su i treći ovosezonski poraz u susretima s Cleveland Cavaliersima. Nakon tri uzastopna poraza protiv Bucksa, Clippersa i Bullsa, Cavsi su stigli do pobjede slaveći protiv ovosezonske "mušterije".

Pobjeda bi mogla biti skupa, ostali su bez JR-a Smitha koji je na parketu proveo samo deset minuta prije izlaska iz igre zbog ozljede koljena. Prilikom šuta nezgodno je doskočio i odmah se zaputio u svlačionicu, a težina ozljede bit će poznata nakon dodatnih snimanja u Clevelandu.

U ovom susretu Cavsi su kontrolu preuzeli tijekom treće četvrtine kada su stvorili prednost i odvojili se na dvoznamenkastu razliku. Do kraja susreta Raptorsi nisu imali nijedan posjed za poravnanje rezultata.

"Da bi došli u NBA finale, moramo pobjeđivati ovakve momčadi. Svaka utakmica protiv Raptorsa vrlo je teška i neugodna", istaknuo je trener Cavsa Tyronn Lue.

Cavsima se nakon lakšeg potresa mozga u rotaciju vratio Mike Dunleavy, a predvodili su ih LeBron James s 34 poena, osam skokova i sedam asistencija, Kevin Love s 28 poena (trica 6/11) i 14 skokova te Kyrie Irving s 24 poena i sedam asistencija. Kod Raptorsa DeMar DeRozan ubacio je 31 poen uz pet asistencija, a Kyle Lowry 24 poena uz devet asistencija.

Warriorsi su razbili Pacerse sa 142:106, ali priča večeri je Klay Thompson. Sve je otišlo u drugi plan, Thompsonov učinak zasjenio je ostale aktere na parketu što i ne čudi kada čovjek ubaci 60 poena za samo 29 minuta na parketu.

Thompson je to napravio prije kraja treće četvrtine, ostao je cijelu četvrtu na klupi i tko zna na kojoj brojci bi se zaustavio da ga je Steve Kerr vratio u igru. Međutim nije bilo potrebe za riskiranjem kada je utakmica već bila gotova, Pacersi su bili pregaženi i najmanje što bi Warriorsima trebalo bila bi neka ozljeda.

Thompson će ući u povijest kao igrač koji je najbrže stigao do 60 poena otkako je ograničeno trajanje napada, a prvi je Warrior koji je došao do te brojke još od Ricka Berryja 1974. godine.

Susret je završio sa šutom 21/33 iz igre od čega za tricu 8/14, a slobodna bacanja šutirao 10/11. U prvih osam minuta već je bio na 17 poena, na poluvremenu na 40 i u tom ritmu došao bi i do 80 poena.

"To je doseg na koji bih stavio novac da više nikada neće biti dostignut", kaže Steph Curry, a Thompson dodaje: "Oba puta kada sam ostvario najbolje brojeve u karijeri, nisam igrao četvrtu četvrtinu."

Uz Thompsona kod Warriorsa su se istaknuli Kevin Durant s 20 poena i osam skokova te Curry s 13 poena i 11 asistencija. Kod Pacersa koji imaju 2-7 u gostima Paul George bio je na 21 poenu i deset skokova, a Jeff Teague dodao je 16 poena i deset asistencija.

San Antonio Spursi nepobjedivi su izvan svoje dvorane. Sva četiri poraza ove sezone upisali su na svom parketu, a u gostima imaju omjer fantastičnih 12-0.

12. pobjeda stigla je u Milwaukeeju gdje su slavili 97:96 ubačajem LaMarcusa Aldridgea 22 sekunde prije kraja susreta. Domaćin je imao posljednji napad za pobjedu, ali tri sekunde prije kraja Mirza Teletović promašio je otvoreni šut za tri poena.

"Nije lako u svakoj utakmici slaviti s 20 razlike, Bucksi su igrali dobro, mladi su, atletični i gladni pobjeda. Nismo niti mi Lakersi s Jabbarom i Magicom, mi smo poput svih ostalih", tvrdi Gregg Popovich.

Spurse su do pobjede predvodili Kawhi Leonard s 21 poenom i devet skokova i Aldridge s 18 poena, devet skokova i pet asistencija. Kod poraženih Jabari Parker ubacio je 23 poena uz osam skokova, Giannis Antetokounmpo unatoč problemima s osobnim pogreškama dodao je 22 poena i 11 skokova, a Greg Monroe deset poena i 13 skokova.

Loša vijest za Popovicha je ozljeda Tonyja Parkera koji je na parketu proveo 18 minuta prije izlaska vidno šepajući nakon prodora u kojem je loše prošao.

Houston Rocketsi nudili su pobjedu Boston Celticsima u završnici susreta, ali ovi je nisu uzeli. Domaćin je sve dobro napravio do završnice, a onda je odigrao loše i umalo izgubio dobiven susret.

Imali su Rocketsi 46 sekundi prije kraja vodstvo 107:102 nakon čega Avery Bradley smanjuje. James Harden 22 sekunde prije kraja ne pogađa, Beverley hvata skok u napadu, ali 16 sekundi prije kraja Harden zbog udarca laktom zarađuje namjernu i Celticsi dobivaju priliku. Smart ubacuje oba bacanja, ali nakon toga Thomas i Horford ne pogađaju i Houston se spašava.

"U trećoj četvrtini dobro smo se obranili, a naši starteri u tom razdoblju igrali su vrlo dobro. U četvrtoj smo imali previše izgubljenih lopti i to nas je na kraju stajalo pobjede", smatra trener gostiju Brad Stevens.

Kod Rocketsa Harden je ubacio 37 poena uz po osam skokova i asistencija, ali i deset izgubljenih lopti dok je Eric Gordon dodao 19 poena. Kod Celticsa Al Horford ubacio je 21 poen uz devet asistencija i šest skokova, Isaiah Thomas 20 poena, a Avery Bradley 16 poena uz deset skokova.

Unatoč još jednom dobrom nastupu Darija Šarića, Philadelphia je upisala sedmi uzastopni poraz. Na svom parketu izgubila je od Denver Nuggetsa 106:98 iako je u završnici zaprijetila i smanjila zaostatak. Međutim tricu je ubacio Will Barton i 50 sekundi prije kraja riješio pitanje pobjednika.

Šarić je za 25 minuta ubacio 17 poena (3/6 za dva, 3/6 za tri) uz osam skokova, a po 17 poena dodali su i Ersan Ilyasova (osam skokova) i Sergio Rodriguez (sedam asistencija). Kod Nuggetsa Danilo Gallinari ubacio je 24 poena, a po 22 dodali su Will Barton (osam skokova) i Jamal Murray.

Russell Westbrook nastavlja odbrojavati triple-double učinke, šesti u nizu upisao je u pobjedi Thundera protiv Hawksa čime je došao na samo jedan od Michaela Jordana koji ih je imao sedam zaredom 1989. godine. Još sredinom treće četvrtine bio je na triple-double učinku, do kraja je krenuo i šut te su gosti otišli do pobjede.

Brooklyn Netsi imali su 15 poena prednosti na poluvremenu, ali sve su uspjeli prosuti već u trećoj četvrtini. Uz deset izgubljenih lopti, odigrali su dosta loše i Wizardsi predvođeni Johnom Wallom upisali su pobjedu.

Bojan Bogdanović dobro je krenuo, ali kasnije je i njega stao šut te je susret završio s 18 poena (3/7 za dva, 2/7 za tri), tri skoka i dvije asistencije, Brook Lopez upisao je 25 poena, šest skokova i pet asistencija, Sean Kilpatrick 21 poen uz šest skokova, a Trevor Booker 14 poena uz 14 skokova. Kod gostiju Wall je bio na 25 poena i 13 asistencija, po 18 poena dodali su Otto Porter i Bradley Beal, a Marcin Gortat deset poena i 12 skokova.

NBA:
Toronto Raptors - Cleveland Cavaliers 112:116 (DeMar DeRozan 31p, 5as / LeBron James 34p, 8sk, 7as)
Golden State Warriors - Indiana Pacers 142:106 (Klay Thompson 60p / Paul George 21p, 10sk)
Milwaukee Bucks - San Antonio Spurs 96:97 (Jabari Parker 23p, 8sk / Kawhi Leonard 21p, 9sk)
Houston Rockets - Boston Celtics 107:106 (James Harden 37p, 8sk, 8as / Al Horford 21p, 6sk, 9as)
Philadelphia 76ers - Denver Nuggets 98:106 (Dario Šarić 17p, 8sk / Danilo Gallinari 24p)
Atlanta Hawks - Oklahoma City Thunder 99:102 (Paul Millsap 24p, 5sk / Russell Westbrook 32p, 13sk, 12as)
Brooklyn Nets - Washington Wizards 113:118 (Brook Lopez 25p, 6sk, 5as / John Wall 25p, 13as)
Chicago Bulls - Portland Trail Blazers 110:112 (Dwyane Wade 34p / Damian Lillard 30p, 7as)
New Orleans Pelicans - Memphis Grizzlies 108:110 dva produžetka (Anthony Davis 28p, 17sk / Troy Daniels 29p)
Dallas Mavericks - Charlotte Hornets 101:109 (Harrison Barnes 29p, 7sk / Kemba Walker 19p)
Los Angeles Lakers - Utah Jazz 101:107 (Louis Williams 38p, 6sk, 7as / Gordon Hayward 23p, 6sk, 5as)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!