Rukomet

Dankinje slavile u susretu na sve ili ništa, Njemačka i Rumunjska za korak prekratke

Mihaela Bradovski • četvrtak, 15.12.2016.
Dankinje slavile u susretu na sve ili ništa, Njemačka i Rumunjska za korak prekratke
Foto: EPA

Nizozemska, Norveška, Francuska i Danska borit će se za titulu europskih prvakinja. Ove četiri reprezentacije uspješno su prošle kroz drugu fazu natjecanja u Švedskoj i ostaju u igri za naslov.

Skupina 1

Španjolska - Nizozemska 24:29 (Carmen Martin 6 / Estavana Polman 10)
Srbija - Francuska 21:28 (Jovana Stoiljković 6 / Camille Ayglon Saurina 6)
Švedska - Njemačka 22:28 (Jenny Alm 4 / Emily Bolk 5)

1. Nizozemska 8
2. Francuska 8
3. Njemačka 7
4. Švedska 3
5. Srbija 3
6. Španjolska 1

Nizozemke su prve u skupini 1 osigurale nastup u polufinalu Europskog prvenstva nakon što su u prvom meču posljednjeg dana grupne faze svladale Španjolsku 29:24. Španjolkama ovaj dvoboj nije ništa značio, već ranije su ispale iz svih kombinacija dok je Nizozemska teoretski mogla pasti na treće mjesto.

Motiviranije Nizozemke na kraju su ipak slavile iako su još na polovici drugog poluvremena bile u rezultatskom zaostatku. Ipak uspjele su napraviti preokret i odnijeti pobjedu.

"Jako težak meč u kojem nismo igrale najbolje. Imale smo problema u obrani i morale smo se do kraja snažno boriti. Znam da možemo bolje od ovog iako smo pronalazile način kako doći do pobjede. Trebalo nam je vremena, ali pokazale smo da smo bolja ekipa", istaknula je Maura Visser.

Sjajnu utakmicu kod Nizozemske odigrala je Estavana Polman koja je postigla deset golova, a Cornelia Groot dodala je pet. Kod Španjolske Darly Zoqbi skupila je deset obrana, a Carmen Martin postigla je šest golova.

Uz Nizozemsku dalje prolazi i Francuska koja je u posljednjem kolu izvadila kartu za polufinale pobjedom protiv Srbije 28:21. Francuskinje su poput Nizozemki trebale vremena da se razmašu, one su krenule oko 40. minute i na kraju glatko slavile.

"U ovom dvoboju obrana nije igrala ključnu ulogu. Bez obzira na to odigrali smo dobro u toj fazi, no ne na razini kao u ranijim mečevima. Presudili su brojni kontranapadi iz kojih smo došli do laganih golova", kaže Allison Pineau.

U francuskom sastavu po šest golova postigle su Camille Ayglon Saurina i Estelle Nze Minko, a kod Srbije Nina Kolundžić imala je 13 obrana, Jovana Stoiljković šest golova, a Slađana Pop-Lazić pet.

Događanja u ova dva susreta s velikom pozornošću pratile su Njemice kojima je trebao kiks Nizozemske ili Francuske, ali on se nije dogodio. Na kraju pobjeda Njemačkoj nije puno značila u borbi za polufinale, ali ju je poslala u borbu za peto mjesto.

"Sretne smo što smo osigurale još barem jednu utakmicu. Cilj nam je bio svladati Švedsku i doći barem u borbu za peto mjesto. Bile smo sigurne da će Švedska igrati s puno energije i znale smo što možemo očekivati. U prvom poluvremenu obrana je funkcionirala, ali smo dosta griješile u napadu dok smo u drugom dijelu odigrale savršeno", kaže Saskia Lang.

Kod Njemačke Emily Bolk postigla je pet golova, a Clara Woltering skupila je 16 obrana. Kod poraženih po četiri gola postigle su Nathalie Hagman i Jenny Alm.

Skupina 2

Češka - Norveška 24:35 (Michaela Hrbkova 7 / Nora Mork 6)
Danska - Rumunjska 21:17 (Anne Mette Hansen 9 / Eliza Iulia Buceschi 4)
Mađarska - Rusija 26:26 (Anna Kovacs 6 / Daria Dmitrieva 7)

1. Norveška 10
2. Danska 7
3. Rumunjska 6
4. Rusija 4
5. Češka 2
6. Mađarska 1

U drugoj skupini Norveška je dominirala i sa stopostotnim učinkom osigurala je polufinale. Sjajan nastup u drugom poluvremenu protiv Češke na krilima Silje Solberg koja je s 18 obrana obilježila svoj 100. nastup u dresu reprezentacije.

"Jako sam sretna što smo upisale sve pobjede. U ovom susretu igrale smo nešto drugačije nego ranije, znali smo da nam pobjeda nije imperativ, ali smo željeli slaviti kako bi sačuvali samopouzdanje", smatra slavljenica.

Uz nju istaknule su se Nora Mork sa šest golova te s po pet Veronica Kristiansen, Vilde Ingstad i Camilla Herrem. Kod poraženih Michaela Hrbkova bila je daleko ispred svih sa sedam golova.

U utakmici na sve ili ništa Dankinje su svladale Rumunjsku s 21:17 i prošle su u polufinale. Rumunjke ostaju iza i idu u borbu za peto mjesto.

U tvrdoj utakmici Danska je sredinom drugog dijela serijom 5:1 pobjegla na 19:13 i više nije bilo povratka za Rumunjsku.

Sandra Toft sjajno je branila, bila je na 50 posto obrana i skupila ih je 15. Anne Mette Hansen dodala je devet golova. Kod Rumunjske Cristina Neagu šutirala je loših 3/13 te je Eliza Iulia Buceschi postigla četiri gola.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!